HABERTÜRK-Yurtdışı (Gurbetçilere) çalışanlarına SGK eziyeti artarak devam ediyor-Avukat bayana doğum parası-Almanya’daki öğrenci…
19 Mayıs 2009
Yurtdışı (Gurbetçilere) çalışanlarına SGK eziyeti artarak devam ediyor
Yurtdışına Türk müteahhitler tarafından götürülen Türk işçilere sosyal güvenlik eziyeti katlanarak devam ediyor. Geçen yıl Bakan Faruk Çelik döneminde Türk Müteahhitlere kıyak olsun diye Topluluk Sigortasından çıkarıldılar ve emeklilik primlerini kendi ceplerinden ödemekle karşı karşıya bırakıldılar, üstelik işçi gibi değil Bağ-Kur’lu gibi geç emekli olup az emekli aylığı alacaklar… Şimdi ise kendileri, eşleri ve çocuklarına sağlık yardımı provizyonu rezaleti-eziyeti başladı… SGK bu işçiler ile bakmakla yükümlü olduğu kişilere bilgisayarlarından provizyon vermiyor, sebep program yazılamamış…
Ali bey, biz yıllardır aralıksız SSK’lı olarak çalışan kişilerdik ve işverenimizin iş aldığı KATAR’a götürüldük. Bu nedenle 2009 yılı Nisan ayında Türkiye’deki normal sigortalı gösterildiğimiz dosyalardan çıkış yapılıp, ertesi günü yurtdışı dosyalarından SGK’ya bildirilmeye başlandık ve primlerimiz de ödeniyor ama kendimiz, eşimiz ve çocuklarımıza hastanelerden sağlık yardımı vermiyorlar. Bizim durumumuz nedir? Hastaneye gidiyoruz bize aktivasyon yaptırın diyorlar, SGK’ya gidiyoruz size aktivasyon yapamayız diyorlar. Biz ne yapalım ölelim mi? Bir Grup İşçi
İşçiler için, 30.09.2008 gününe kadar geçerli olan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 86’ncı maddesi gereğince, ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi akdedilmemiş ülkelerde Türk işverenler tarafından istihdam edilen Türk işçilerinin sosyal güvenlikleri, Topluluk Sigortası ile sağlanmaktaydı.
1- Topluluk Sigortası’nda hastalaık ve iş kazası meslek hastalığı yardımları yoktu
Topluluk Sigortası uygulamasına göre SSK, sadece uzun vadeli sigorta kolları dediğimiz yaşlılık-malullük ve ölüm sigorta kolları için işverenlerinizden yüzde 25 oranında prim almakta ama işverenler ve işçileri istese dahi (Kanunda emredildiği halde) iş kazası-meslek hastalığı, analık ve hastalık primlerini almıyordu. Daha doğrusu SSK tarihi boyunca kısa vadeli sigorta kolları için Topluluk Tip Sözleşmesi hazırlamamış ve sizleri mağdur etmişti. Bu nedenle de sizler orada iş kazası geçirip vefat etseniz veya sakat kalsanız bile herhangi bir sosyal sigorta yardımı yapılmamaktaydı. Öte yandan sizlere ve de ailelerinize hastalık-analık sigortası yardımları da yapılmamaktaydı.
2- Reformun 2007 versiyonu sizlere bütün haklarınızı vermişti
2007 yılı ocak ayında yürürlüğe girecekken ertelenen, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun (Sosyal Güvenlik Reformu’nun) ilk halinde ise, yurtdışında Türk işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin sanki Türkiye’de sigortalı da, yurtdışına geçici görevle gönderilmiş gibi yüzde 35 oranında prim ödenerek tüm sigorta kollarına tabi sigortalı olarak çalıştırılması öngörülmekteydi. Yani bütün primleriniz ödenecekti ve bu primleri işverenleriniz ödeyecek ve defterlerine gider yazacaklardı. Sizler ve aileniz de diğer SSK’lılar gibi tüm sigorta çeşitlerinden yararlanacaktınız. Yani hastalansanız tüm ailenizin sağlık yardımları yapılacak, iş kazası-meslek hastalığı geçirseniz bütün sigorta haklarınızı alacaktınız.
3- Müteahhitler bastırdı primleri size yüklediler
Müteahhit şirketlerin (özellikle İNTES’in) Ankara’da yaptıkları lobi sonrasında (Bakan ile yaptıkları toplantıları takiben) bundan daha uygulama başlamadan vazgeçildi. 5754 sayılı Kanun’la, 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamayan ülkelerde Türk işverenlerin yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri hakkında emeklilik primi olan uzun vadeli sigorta kolu primleri alınmayacağı, sadece yüzde 1 ile yüzde 6,5 arasında değişen oranlarda kısa vadeli sigorta kolları primi ile yüzde 12,5 oranında genel sağlık sigortası primi alınarak kısa vadeli sigorta hükümleri uygulanacağı isteyen işçilerin uzun vadeli primlerini kendileri isteğe bağlı sigorta ile ödeyebilmeleri öngörülmüştür. Yani, işverenleriniz bundan böyle sizler için yüzde 25 yerine, yüzde 13,5 ile yüzde 19 arasında değişen oranda kısa vadeli sigorta primlerini ödeyecekler, emeklilik primini işveren ödemeyecek ama sizler emekli olmak istiyorsanız, kendi emeklilik primlerinizi isteğe bağlı sigortalı olarak ödeyeceksiniz.
4- İşçisiniz ama patron gibi geç emekli olacaksınız
EMEKLİLİK primlerini yüzde 20 oranında siz cebinizden isteğe bağlı olarak ödeyeceksiniz ama bu şekilde ödenen isteğe bağlı sigorta primleri eski adıyla Bağ-Kur, yeni adıyla 4/b sigortalılığı olarak dikkate alınacağından SSK’lı (4/a’lı) gibi değil Bağ-Kur’lu gibi emekli edilmeniz mevzu bahis olacaktır. Yani 5000 günle değil 9000 günle emekli edileceğiniz gibi ileride emekli olduğunuzda 400-450 YTL gibi emekli aylığınız olacak. SSK hizmet cetvelinde sizler için 9A veya 7/A olarak primleriniz Topluluk Sigortası primi ödediğinizi gösterir. Bundan sonra isteğe bağlı sigortaya ödedikleriniz Bağ-Kur’a sayılacağından, 1 Ekim 2008 gününden sonra isteğe bağlı sigortalı olup emeklilik primi ödememenizi tavsiye ederim.
5-SGK Bilgisayar programı yazdıramadığından sağlık yardımı alamıyorsunuz
Sizler uzun yıllardır işyerlerinde sigortalı çalışıyorsunuz ve Kanun gereğince işten ayrıldıktan sonra 100 gün daha bedava sağlık hizmetinden (bütün aileniz) yararlanma hakkınız var. Fakat, işveren sizleri KATAR’a gönderdiği için normal işyeri dosyalarınızdan işçi çıkışı yapıp, Topluluk Sigortasına giriş yapmış. İşte burada SGK’nın bilgisayarı hala eski (Topluluk Sigortası) programını çalıştırdığı için ve eski programda sağlık yardımı olmadığı için hastanelerden sizler ve eşleriniz provizyon alamıyorsunuz. Bana sorarsanız ya sağlık hizmetlerini fatura karşılığı alıp SGK’ya götürüp elden tahsil edin veya işvereninize söyleyin internet üzerinden “Sigortalı Hesap Fişi” göndersin ve SGK’nın bilgisayarını şaşırtıp sizlere sağlık yardımı verilmesini sağlasın. Tabi bütün sorular SGK’ya basiretli bir yönetici atanmasına bağlı işini bilen, vatandaşa eziyeti değil hizmeti esas alanlar oraya yönetici atansaydı bütün bu sorunları yaşamazdınız.
Avukat bayana doğum parası
Soru:
Serbest avukat olarak çalışıyorum. Topluluk sigortası ödüyorum yeni yasada sözleşmeli çalışan hamile bayanlar için ücretli izin düzenlemesi avukatları da kapsıyor mu? Kapsıyor ise nasıl bir başvuru yapmam gerekir? Av. Yonca TALANTİMUR
Cevap:
Yeni 5510 sayılı Kanun gereğince artık (Bağ-Kur’lu gibi) 4/B’lisiniz ama SGK daha bilgisayar programı yaptıramadığından kaldırıldığı halde hala Topluluk Sigortalı gibi görünüyorsunuz. Buna göre vergi mükellefi bayan avukat olarak doğumdan önce 8 ve sonra 8 hafta süresince SGK’dan geçici işgöremezlik ödeneği alma hakkınız var. Siz müracaatınızı bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezine yapınız ve ısrarcı olunuz.
Almanya’daki öğrencinin sağlık giderleri
Soru:
1987 doğumlu oğlum yaklaşık 2 yıldır Almanyada üniversitede eğitim görmektedir. Geçenlerde Almanyada hastanede tedavi gördü. Özel sağlık sigortası yoktur. Bu durumda faturaların SGK kapsamında ödenmesi mümkün olacak mıdır? Mustafa Savaş
Cevap:
Almanya ile aramızda sosyal güvenlik sözleşmesi var olup sözleşme sağlık hizmetlerini de kapsamaktadır. Bu nedenle oğlunuz için buradan Almanya’ya giderken bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğünden TA-11 formlarından (vizite kağıdı anlamındadır) birkaç tane götürürseniz oradaki sosyal güvenlik kurumu tedavilerini sağlayacaktır. Öte yandan, oğlunuzun tedavisi aciliyeti gerektirir bir durum ise oradan aldığınız faturaları SGK (Eşiti hastaneye ödediği kadarını) öder.