HABERTÜRK-Samimi iseniz çalışanlar için “kıdem tazminatı garanti fonu” getirin-İşyerinin Nakledilmesi ve Kıdem Tazminatı

30 Mayıs 2009

 



Samimi iseniz çalışanlar için “kıdem tazminatı garanti fonu” getirin



Bundan önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK, Kıdem Tazminatı’nı kaldırıp yerine Kıdem Tazminatı Fonu getirmeliyiz, çünkü bazı küçük işletmeler ile iflas eden şirketlerin işçileri kıdem tazminatlarını alamıyorlar mevcut durum nedeniyle birçok işçinin kıdem tazminatını alamadığına dikkat çekti.



Madem işçiyi bu kadar düşünüyorsunuz, madem derdiniz kıdem tazminatını işverenden tahsil edemeyen işçileri düşünüyorsunuz, kıdem tazminatı uygulamasına hiç dokunmayın üstüne “Kıdem Tazminatı Garanti Fonu” kurun ki samimiyetinizi gösterin.…



Yani, kıdem tazminatı uygulaması aynen kalsın, işverenden kıdem tazminatını alamayan işçilere paralarını ödemeleri için fon kurulsun…



 



İşverenler için Kredi Garanti Fonu geliyorsa…



Son günlerin güncel konusu “Kredi Garanti Fonu” yasa tasarısı. Biliyorsunuz, bankalar kriz ortamında kredi vermekten korkuyorlar ve verdikleri kredinin geri gelmeme ihtimalini öne çıkarıyorlar. Hükümet de buna karşın, “Kredi Garanti Fonu” kurup, işverenlerin ödeyemedikleri kredileri bu fona yüklemeye ve bankaları rahatlatmaya çabalıyor.



Bakın, bankaları kapatalım, kredileri biz verelim Kredi Fonu kuralım demiyorlar, krediyi yine bankalar versin ama biz de bankalara kredisini geri ödeyemeyen işverenleri rahatlatalım diyorlar.



O zaman aynı şeyi işçiler yani çalışanlar için de düşünmeliler…



 



İşçiler için de Kıdem Tazminatı Garanti Fonu gelmeli…



Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK, “Çalışma Bakanı Faruk Çelik, “İşverenin tazminat yükünü hafifleteceğiz.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, istihdam paketine ilişkin ayrıntıları açıkladı. Gelecek hafta toplanacak Bakanlar Kurulu’nda ele alınması beklenen pakette, Türk İş’in ‘genel grev’ gerekçesi sayacağını açıkladığı kıdem tazminatına ilişkin düzenleme de bulunuyor.

Buna göre yasanın çıktığı tarihten itibaren işçilerin kıdem tazminatları, kurulacak Kıdem Tazminatı Fonu’ndan ödenecek. İşsizlik Fonu model alınarak yapılan düzenleme, işvereni yüklü tazminat masrafından kurtaracak. Yasa tasarısı, kıdem tazminatına hak kazanma ve kıdem tazminatı oranlarında kazanılmış hakları koruyor. Şu ana kadar hak edilmiş kıdem tazminatlarının ödenmesi yükümlülüğü yine işverende olacak. Yasanın çıktığı tarihten sonraki ödemeler fondan yapılacak. İşveren, kıdem tazminatına hak kazanan işçi veya hak sahiplerini, hak kazandıkları tarihten itibaren 7 gün içerisinde fona bildirmek zorunda olacak. Fona ödenecek primler Sosyal Güvenlik Kurumu’nca toplanacak. Mali ve idari yönden özerk olacak fon, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nca denetlenecek. Bakan Çelik, Türk-İş’in kıdem tazminatına ilişkin çekincelerini dinleyeceklerini söyledi. “Kimin neye itiraz ettiğini anlayacağız.” diyen Çelik, mevcut durum nedeniyle birçok işçinin kıdem tazminatını alamadığına dikkat çekti. ‘Bütün yük işverenin sırtında olsun’ anlayışıyla yol alabilmenin mümkün olmadığını dile getiren Çelik, “İşyerleri kapansın mı? O zaman neyi nereden alacaksınız?” dedi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, “İşverenin tazminat yükünü hafifleteceğiz.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, istihdam paketine ilişkin ayrıntıları açıkladı. Gelecek hafta toplanacak Bakanlar Kurulu’nda ele alınması beklenen pakette, Türk İş’in ‘genel grev’ gerekçesi sayacağını açıkladığı kıdem tazminatına ilişkin düzenleme de bulunuyor.

Buna göre yasanın çıktığı tarihten itibaren işçilerin kıdem tazminatları, kurulacak Kıdem Tazminatı Fonu’ndan ödenecek. İşsizlik Fonu model alınarak yapılan düzenleme, işvereni yüklü tazminat masrafından kurtaracak. Yasa tasarısı, kıdem tazminatına hak kazanma ve kıdem tazminatı oranlarında kazanılmış hakları koruyor. Şu ana kadar hak edilmiş kıdem tazminatlarının ödenmesi yükümlülüğü yine işverende olacak. Yasanın çıktığı tarihten sonraki ödemeler fondan yapılacak. İşveren, kıdem tazminatına hak kazanan işçi veya hak sahiplerini, hak kazandıkları tarihten itibaren 7 gün içerisinde fona bildirmek zorunda olacak. Fona ödenecek primler Sosyal Güvenlik Kurumu’nca toplanacak. Mali ve idari yönden özerk olacak fon, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nca denetlenecek. Bakan Çelik, Türk-İş’in kıdem tazminatına ilişkin çekincelerini dinleyeceklerini söyledi. “Kimin neye itiraz ettiğini anlayacağız.” diyen Çelik, mevcut durum nedeniyle birçok işçinin kıdem tazminatını alamadığına dikkat çekti. ‘Bütün yük işverenin sırtında olsun’ anlayışıyla yol alabilmenin mümkün olmadığını dile getiren Çelik, “İşyerleri kapansın mı? O zaman neyi nereden alacaksınız?” dedi. Çelik
Kıdem tazminatında “bireysel fon oluşturulması” seçeneğini uygun gördüklerini belirtip, “Bize göre en doğru çıkış yolu bireysel fon. Yani işveren, işçi başına fona prim yatıracak, biz de bunları denetleyeceğiz” demişti. Ardından da, mevcut kıdem tazminatı uygulamasının ise işçi aleyhine olduğunu savunup, atılan kişiye kamu dışında hiçbir özel sektör kurumunun kıdem tazminatı ödemediğini ileri sürüp, “Sorun da bu. Biz işçi kendi isteği ile ayrıldığında da fondan yararlanmasını sağlayacağız” demişti.



Yani diyordu ki biz işçileri çok düşünüyoruz Onlardan bazıları kıdem tazminatını işverenlerinden alamıyor o nedenle fon getireceğiz. Peki öyleyse işçileri, çalışanları bu kadar çok düşünüyorsanız, derdiniz çalışanların kıdem tazminatlarını tam olarak almaları ise buyurun “Kıdem Tazminatı Garanti Fonu” kurun.



Mevcut hakları ise dokunmayın…



“Allahım kendim için bir şey istiyorsam namerdim sen anneme güzel bir gelin nasip et “ türü bir yakıştırma ile biz işçilerin kıdem tazminatını elinden alıp işi sulandırmak istemiyoruz, onların kıdem tazminatlarını eksiksiz almaları için uğraşıyoruz diyenler gerçekten samimi iseler. Mevcut kıdem tazminatı haklarına dokunmadan, bu haklarına ulaşamayanlara yardımcı olacak çözümler peşinde koşarlar.



***Evlenen kızlarımız kıdemlerini alıp çeyizlerini alabilsinler,



***Askere giden gençlerimize askerde harçlık lazım,



***Emekli olan çalışanlarımı hayallerini gerçekleştirebilsinler,



***İşten atılanlar üç kuruş işsizlik ödeneği bittikten sonra da hayatlarını idame ettirebilsinler,



***İşvereni kendisine haksızlık eden çalışan haklı sebeple işini bırakınca aç kalmasın,



***Anasını-babasını-eşini kaybedenler acılarını hafifletebilsinler.



 


İşyerinin Nakledilmesi ve Kıdem Tazminatı


Sayın Ali Tezel, işyerimiz İstanbul’da ve yine İstanbul il sınırları içinde 35-40 km kadar uzaklıkta bir yere taşıyacaklar. Fakat bana çok uzak düşüyor servis koyup koymayacakları da belli değil. Acaba bu taşınmadan dolayı bizler taşındığımız yere gitmek istemezsek bize işveren kıdem ve ihbar tazminatı vermek durumunda mı? İşyerinin uzaklığından dolayı gitmek istemiyoruz. Medine Arık


 


Sayın okurum, işyerinin bulunduğu yerden başka bir yere taşınmasının iş akdinin önemli hususlarında değişiklik sayılıp sayılmaması konusunda gerek eski 1475 ve gerekse yeni 4857 Sayılı İş Kanunlarında özel bir hüküm bulunmamaktadır. Bu konudaki boşluğu da yargı kararları gidermiştir. Yargı karalarına göre genel olarak uygulama şu şekildedir.  İşveren ile aranızda var olan hizmet akdinde işçi Türkiye sınırları içinde nereye olursa olsun nakle rıza gösterir gibi bir ibare yok ise kural normal yerlerde belediye veya büyükşehir olan yerlerde Büyükşehir Belediye sınırları dışına nakli konusu Yargıtay’ca hizmet akdinin unsurlarında esaslı değişiklik olarak kabul edilmekte ve işçiye bildirimsiz olarak hizmet akdini haklı nedenle sona erdirme hakkı vermektedir.


            Ancak, işyeri normal yerlerde belediye (mesela Ödemiş için Ödemiş Belediyesi) Büyükşehir olan yerlerde de Büyükşehir belediye sınırları içinde olmak kaydıyla işyeri nakledilmiş ise işyerinin taşındığı yere gitmek zorundasınız.


Kararlılık kazanmış olan Yargıtay kararlarından da bir örnek vermek gerekirse, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 30.03.1987 tarih ve 1987/3075 Sayılı Kararına göre,”Büyükşehir Belediye hudutları içindeki işyeri nakli, iş şartlarında esaslı değişiklik sayılmaz ve bu nedenle iş akdini fesheden işçiye kıdem tazminatı ödenmez” denmektedir. Ters yorumla gidersek Büyükşehir belediye sınırları dışına yapılan işyeri nakli halinde işçiler iş akitlerini haklı nedenle sona erdirip kıdem tazminatına hak kazanırlar.


Aynı dairenin, 15.11.1988 tarih ve 1988/8034 Esas Sayılı başka bir kararında ise,” Toplu İş sözleşmesinde şehirlerarası nakle rıza göstermeyen işçinin hizmet akdinin ihbar ve kıdem tazminatı ödenmek suretiyle feshedilebileceği hükmü yer almaktadır. Buna göre nakle rıza göstermeyen işçiye ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesi gerekir” denmektedir.