HABERTÜRK-Hesaplama programını Türk-İş Neden yapmadı?-3600 gün borçlanırsanız 801 lira, 9000 gün borçlanırsanız 620 lira aylığınız olur-Memur profesör ile işçi profesör farklıdır–Anayasa Mahkemesi unutturuyor mu?

1 Haziran 2009

Hesaplama programını Türk-İş Neden yapmadı?



Bir zamanların anlı şanlı Türk-İş’i işçi haklarını savunmak yerine arka bahçesi olduğu kişileri savunmaya geçmiş… Dedim ki halen çalışanlardan aylık brüt kazançları 2200 liradan az olanların ilerde emekli olduklarında alacakları emekli aylıkları her prim ödedikleri ve çalıştıkları ay düşüyor. Bu gerçeği ne Sosyal Güvenlik Kurumu ne de Çalışma Bakanlığı yalanlamadı zira diyecek tek lafları yok. Zaten hayır öyle değil deseler canlı yayına davet edip tüm ülkenin gözleri önünde tek tek anlatacağım. Ancak, taşaron Türk-İş işçi haklarını savunanları düşman bellemiş diyorlar ki emekli aylıkları düşmeyecekmiş…



 



Tamam, yarısı aptal değil



Fıkra bu ya, kapalı  bir yerde yapılan kalabalık politik bir toplantıda kafası kızan bir taraftar ayağa kalkıp bağırmış:



– Bu toplantıya katılanların yarısı aptal..



Her taraftar protestolar yağmaya başlamış..



– Sözünü geri al!



– Sen kim oluyorsan?



-Atın şunu dışarı..



Adam bakmış olacak gibi değil, kabul etmiş;



– Peki sözümü geri alıyorum. Bu toplantıya katılanların yarısı aptal değil…



 



İşte Türk-İş’in açıklaması da aynen öyle, bakın ne demişler…



     -TÜRK-İŞ:
     -”SİGORTALININ ÇALIŞTIKÇA EMEKLİ AYLIKLARININ DÜŞECEĞİ
     ŞEKLİNDE GENEL BİR DEĞERLENDİRME YAPMAK DOĞRU DEĞİLDİR”
     -”BU TÜR GENEL DEĞERLENDİRMELERDEKİ AMAÇ, SİGORTALILARIN
     KAFALARINI KARIŞTIRARAK, BAZI UZMANLARIN İNTERNET ORTAMINDA
     OLUŞTURDUKLARI ÜCRETLİ WEB SİTELERİNDE ÜCRET KARŞILIĞI
     EMEKLİ AYLIKLARINI HESAPLATMAKTIR”



Tekrar ediyorum, SSK ve Bağ-Kur’luların aylık prime esas kazancı (SGK’ya bildirdikleri gelir tutarları) ayda 2200 liradan az ise ilerde alacakları emekli aylıkları her ay düşüyor. 2200 liradan çok olanlardan ise daha önceki aylık kazanç ortalamasına göre bazıları düşüyor, bazıları aynı kalıyor, bazıları da çok cüz’i olarak yükseliyor. Onlar ise emekli aylıklarının düşeceği yönünden bir değerlendirme doğru değildir deyip DEMOGOJİ yapmışlar. Peki hangisi düşer, hangisi yükselir onu açıklayın.



Gelelim emekli aylığı programına,



Tüm ülke çapında SSK ve Bağ-Kur’dan emekli olanlar, emekli olacaklar olanlar bugün emekli olsam kaç para emekli aylığı alırım, bir yıl veya birkaç yıl daha çalışsam emekli aylığım ne olur. Düşük ücretten bildirilsem/prim ödesem kaç para olur, yüksekten ödesem ne olur gibi tüm soruların cevapları www.alitezel.com web sayfamdan ücret karşılığı hesaplayabiliyor. Bu program Türkiyede ilk ve tektir başka yerde yoktur.



Türk-İş’in yaptıramadığını ben yaptırdım



Yüzbinlerce işçi üyesi olan ve her ay aidat ödeyen işçileri için Türk-İş neden işçilerin bu meraklarını giderecek bir emekli aylığı hesaplama programı yapmadı, yaptıramadı sorusuna cevap arıyorum ama bulamıyorum.



Bulabildiğim cevaplar;



-Türk-İş’de emekli aylığı hesaplamasını bilen olmayabilir



-Türk-İş emekli aylıklarının çalıştıkça düştüğünü işçilerinin öğrenmesini istemeyebilir



-Türk-İş bu işe para yatırmak istemeyebilir



-Türk-İş bu işi beceremeyebilir.



Ancak, ben tam 4 yıldır bu sistem üzerinde bir ekiple çalışıyorum bu süre boyunca epey para harcadım halen de sistem ile ilgili 3 kişi devamlı çalışıyoruz hem de gece gündüz.



 



Türk-İş, sen git abin gelsin



Tam bir haftadır her türlü iletişim aracını kullanarak “Çalıştıkça emekli aylıklarınız düşüyor” diyorum, bu işin merkezi olan Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan tek resmi ses gelmiyor ama arka taraftan “yeter artık bunları dile getirme, sus” diyorlar. Çünkü, bu konudaki tüm yetkililer emekli aylıklarının her ay 2,25 lira düştüğünü biliyorlar. Mesela, 2008 eylül ayında 621 lira olan şu an en düşük SSK emekli aylığı 585 liraya düşmüş durumda. Bunu 2009 yılında emekli olan bir çok emekli ellerine kağıtları geçince görüyor ve beni arıyorlar, en düşük emekli aylığı 621 değil miydi diye soruyorlar.



İşte burada Türk-İş’e sesleniyorum sen git abin gelsin, emekli aylıkları düşmüyor ve düşmez diye resmi yetkililer desin diye dört gözle bekliyorum, araya girmeyin, arka bahçecilik yapacağınıza size her ay aidat ödeyen işçilerin haklarının peşinde olun. Bilmediğiniz konuda hariçten gazel okumayın… Çok istiyorsanız geçen hafta mezun ettiğim 90 sosyal güvenlik uzmanından bir tane de sizde olması için ya birini öğrenci olarak gönderin veya mezunlardan birine iş verin de emekli aylıkları nasıl hesaplanıyor öğrenin.



 



3600 gün borçlanırsanız 801 lira, 9000 gün borçlanırsanız 620 lira aylığınız olur



Ali bey, 1969 yılında SSK’lı olarak işe girdim ve 20 gün kadar sigortam görünüyor. Sonra 1970 yılında Almanya’ya gittim ve orda uzun yıllar çalıştım ve Almanya’dan emekli oldum. Şimdi ülkemize döndüm ve buradan da emekli olmak istiyorum bunun için yurtdışı borçlanması yapacağım ama oradaki memurlardan bazıları çok prim ödersem az aylık alacağımı söylediler. Bu gerçekten doğru mu? Benim 10 bin gün bile borçlanma hakkım var, kaç günü kaç paradan ödeyeyim? Ahmet Kırcı



Yurtdışı borçlanmasının esasları 2008 yılı mayıs ayında değiştirildi artık aylık olarak en düşük asgari ücret (666 lira) ve en yüksek de asgari ücretin 6,5 katı (4392 lira) olmak üzere dilediğiniz bir rakamı seçeceksiniz ve seçtiğiniz rakamın yüzde 32’si kadar para ödeyeceksiniz. Mesela asgari ücret seçerseniz her borçlanma ayı için 213.12 lira ödemeniz gerekir, en yüksek rakamı seçerseniz de her borçlanma ayı için 1385,28 lira ödeyeceksiniz.



Borçlanma süresi ve ödeme rakamına göre;



***En düşük rakamdan yani aylık 213,12 lirayı tercih eder de 3600 günlük borçlanma yaparsanız 25575 lira ödeme yapacaksınız ve ayda 801 lira emekli aylığınız olacak.



***En yüksek rakamdan yani aylık 1385,28 lirayı tercih eder de 3600 günlük borçlanma yaparsanız da 166237,5 lira ödeyeceksiniz ve alacağınız emekli aylığı 917 lira olur.



***En düşük rakamdan (63900 lira) ödeme yaparak 9000 günlük borçlanma yaparsanız bu kere alacağınız emekli aylığı 620 lira olur.



 



 



 





Anayasa Mahkemesi unutturuyor mu?



Sayın Ali Tezel, 5754 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasının  18 maddesi için ana muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesine iptal davası açılmıştır. Anayasa mahkemesi yaklaşık 10 aylık bir süre geçmesine rağmen kamuoyuna bu iptal maddeleri ile ilgili bir açıklama yapmamıştır. 01.10.2008 itibaren 5510 sayılı kanun 5754 sayılı kanunla birlikte yürürlükte, Anayasa Mahkemesinde görüşülecek olan 18 madde için karar verme işi uzatılırsa ortaya çıkacak hak kayıpları karşısında 01.10.2008 tarihinden sonra emekli olanların  kayıplarını nasıl telafi edecek ve kurumu hangi davalar bekleyecek. Anayasa mahkemesine gönderilen bu 18 madde için acaba bir unutturma sürecimi uygulanıyor bunu da anlamış değilim. Ata ATALAY



 



Sayın okurum, umuyor ve diliyorum ki Anayasa Mahkemesi bu ciddi konuyu görüşüyordur, ben de sizin duyduğunuz kuşkuları taşımıyor değilim: Düşünüyorum SSK ve Bağ-Kur’luların sosyal güvenlik haklarını hemen hemen ortadan kaldıran ama Anayasa Mahkemesi üye ve raportörleri dahil kamuda çalışanların haklarına dokunmayan 5754 sayılı Kanun ile değişik 5510 sayılı Kanun konusunda çıt çıkmıyor. Sanırım konuyla yetkili olanlar bizim ve sizin hukuka olan inancımızı sürdürmemize yardımcı olurlar ve bir an önce kararlarını açıklarlar.



 



 



 



Memur profesör ile işçi profesör farklıdır













Üniversite hastanesinde çalışarak emekli olan bir profesör ünvanlı doktor ile SSK’ya bağlı özel üniversitede çalışan profesör ünvanlı bir doktorun emekli maaşlarında epeyce bir fark oluşmaktadır. Bu farkın sebebi sadece emekli sandığının profesör ünvanına ödediği bir fark mıdır yoksa profesör kadrosunda çalıştığı için ödenen bir fark mıdır? Eşitsizlik yaratması bakımından bizim ilgimizi çekti ve size danışma gereği gördük. İbrahim Voyvoda



 



Sayın Hocam, 30 yıllık çalışması sonrasında kamudan emekli olan bir profesöre (Tıp doktoru olması gerekmez) emekli aylığı olarak 2870 lira para ödenir. Aynı 30 yıl ile özel bir üniversiteden veya hastaneden SSK’lı olarak emekli olanına (1990-2009 arasındaki 19 yıllık kazanç ortalaması ve boş geçen sürelere göre) 600 ile 1800 lira arasında emekli aylığı verilmektedir ortalaması ise 1100 lira civarındadır. Memur profesöre 21000 makam-görev göstergesi üzerinden her ay 1113 lira ek bir ödeme yapılmaktadır. İşçi profesöre ise bu tazminat hiç verilmemektedir. Öte yandan memur profesöre bu 30 yıl için 62 bin lira kadar ikramiye ödenirken, işçi profesöre emekli olmadan evvel son çalıştığı işyerindeki her çalışma yılı için en fazla 2260 lira kıdem tazminatı ödenmektedir.