HABERTÜRK-15 yılı doldurmayan Subay-Astsubay kamuya geçemez

2 Eylül 2009

15 yılı doldurmayan Subay-Astsubay kamuya geçemez



 



Subay-Astsubaylar devlet memuru olmak isterlerse herhangi bir sınava girmelerine gerek yoktur. Askeriyedeki görevlerinden istifa etmiş olmaları şartıyla kamu kurumlarının açık olan kadrolarından durumlarına uyanlarına başvurabilirler. Ancak, başvurularının olumlu sonuçlanıp sonuçlanmaması başvurdukları Kurumun yetkilisine bağlı olduğu gibi, 15 yılı tamamlamadan Subay ve Astsubayların istifa etme hakları yoktur. Erken istifa ederlerse de tazminat ödemek zorundadırlar…



 



 



 



Ali bey, 5 yıllık astsubayım, geçen hafta Birliğime bir emir geldi ve emirin beni ilgilendiren kısmı şöyleydi.



 



“Devlet Personel Başkanlığından



 Kamu Personeli Genel Tebliği ( Devlet Memurluğuna Alınma) hakkında.



 … 



6.Diğer Personel Kanunlarına Tabi Olanların Devlet Memurluğuna Alınmaları



         657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 ‘ci maddesinde “657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, bos kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.” hükmü yer almaktadır.



        Bu hüküm çerçevesinde, en az iki yıl çalışmış olup da görevlerinden kendi istekleriyle çekilmiş bulunan veya görev süreleri sona eren;



        -926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanuna tabi subay ve astsubayların,



        -4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanuna tabi sözleşmeli subay ve sözleşmeli astsubayların,



        -3466 sayılı Uzman Jandarma Kanuna tabi uzman jandarmaların,



        -2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa tabi hakim ve savcıların,



        -2547 sayılı Yüksekögretim Kanunu ile 2914 sayılı Yüksekögretim Personel Kanununa tabi profesör, doçent ve yardımcı doçentlerin,



        657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur olarak istihdamları; durumlarına uygun boş kadro bulunması ve hizmetlerine ihtiyaç duyulması halinde, başvuracakları kamu kurum ve kuruluşlarının takdirinde bulunmaktadır…”.



 



Şimdi bu Tebliğ gereğince ben askeriyeden ayrılıp, dilediğim kamu kurumuna geçebilir miyim? İsmi Saklı



 



Sayın okurum, bahsi geçen Tebliğ Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmeden kimlerin devlet memurluğuna alınabileceklerini açıklamış. Aynen dediği gibi yukarıda sayılanlar kendileri istifa etmiş (çekilmiş) iseler bir kamu kurumuna KPSS sınavına girmeden açıktan atama ile başlayabilirler. Fakat, her başvuranı da kamu kurumu almak zorunda değildir, o kurumun en üst amiri açıktan atamaya yetkilidir veya açıktan atama kurallarını belirleyebilir.



Ancak, siz astsubaysınız sizin şu an tabi olduğunuz 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 112 inci maddesine göre en az 15 yıl Türk Silahlı Kuvvetlerinde hizmet yapmadan istifa edemezsiniz. İlla istifa edeceğim diyorsanız o takdirde de aynı madde gereğince hesaplanacak tazminatı ödemeniz gerekir.



 



İlgili maddeye göre;



“Muvazzaf subay ve astsubaylar subay ve astsubay nasbedildikleri tarihten itibaren fiilen 15 yıl hizmet etmedikçe istifa edemezler.



Astsubaylıktan subay olanlar hakkında bu yükümlülük astsubay çavuşluğa nasıp tarihinden itibaren hesap edilir.



Aşağıdaki hallerde subay ve astsubaylar istifa etmiş sayılırlar;



a) Yabancı uyruklu kişilerle evlenenlerden, bu evlilikleri yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde Genelkurmay Başkanlığınca uygun görülmeyenler,



b) Çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybedenler veya Türk vatandaşlığından çıkarılanlar.



 



Yabancı memleketlere öğrenim, staj, kurs, ihtisas veya görgü ve bilgilerini artırmak amacıyla gitmiş olanlardan durumları yukarıdaki fıkralar hükümlerine uyanlar hakkında o fıkra hükümleri uygulanmakla birlikte orada bulundukları süre içerisinde aldıkları aylık ve Devletçe yapılan masrafların dört katı ayrıca tazminat olarak alınır.



 



Durumları yukarıdaki fıkralara uyanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden her ne şekilde olursa olsun mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan veya ilişiği kesilen subay ve astsubaylar (Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapamaz şeklinde sağlık raporu alanlar ile vazife malulü olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılanlar hariç), her yıl kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından belirlenen; askeri öğrenci, subay ve astsubay nasbedildikten sonra kendilerine yapılan öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarını, yükümlülük sürelerinin eksik kalan kısmı ile orantılı olarak kanuni faizi ile birlikte tazminat olarak öderler. Öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarının hangi unsurlardan oluşacağı ve tahsiline ilişkin usul ve esaslar; Milli Savunma, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları tarafından müştereken yürürlüğe konulacak yönetmelikte belirlenir.”.



 



Madde içindeki yabancı kadınlarla evlilik eskiden iyi bir istifa sebebiydi ama sırf istifa etmiş sayılmak için bir çok subay ve astsubayın yabancı kadınlarla evlenmeyi tercih etmesinden sonra istifa durumu Genelkurmay başkanlığının değerlendirmesine bırakılmıştır. Ancak, bu şekilde dahi istifa etmiş sayılsanız da 15 yıldan az hizmetiniz varsa tazminat ödemek zorundasınız.



 


Kısa Kısa Kısa


Hasan Ozanoğlu-Pazarcık-Belediyeye karşı dava kazandığınız halde alacaklarınızı alamıyorsanız bunun iki yolu var. Birincisi mahkeme kararlarını uygulamayanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmak. Buradan sonuç alınamıyorsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gitmek.


 


A.Hakan Tülay- Babanız vali yardımcısı olarak 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı emeklisi olduğundan, serbest avukat olarak vergi mükellefi olsa dahi SGK, babanızın emekli aylığından herhangi bir SDGP (sosyal güvenlik destek primi) kesmez. Babanız, SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olup da avukat olarak vergi mükellefi olsaydı o halde emekli aylığından yüzde 15 (2009’da yüzde 13) kesinti yapılırdı.


Güler Selet-Eşiniz vergi muafiyet belgesi ile özürlü sıfatıyla emekli olduğu için emekli olduktan sonra da emekli aylığı kesilmeden çalışabilir.


Adnan Usbaş-Kuşadası-01.01.1962 doğum tarihiniz, 08.12.1980 SSK işe girişinizle 2055 gün prim ödemiş ve 20 aylık da askerlik borçlanması yapmış ve sonrasında da 13.03.1992 günü Bağ-Kur’a girmişsiniz. Bağ-Kur’a devam ederseniz 48 yaşında (01.01.2010 günü) Bağ-Kur’dan emekli olacaksınız.


 


SORU:


Doğum tarihim 19.05.1977 ve 08.02.2008 tarihinden itibaren sigortalıyım ve %51 özürlü raporum var. Kaç gün ile kaç yaşında emekli olabilirim? Saffet Yılmaz


 


CEVAP :


506 sayılı eski Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 60 ıncı maddesi gereğince, yüzde 51 oranlı raporunuzla birlikte vergi indirim belgeniz varsa 20 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4400 gün sayısı ile emekli olabileceğiniz gibi, 2008 Ekim ayı başında yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun’un 28 inci maddesine göre de, 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4320 günle emekli olabilirsiniz.