HABERTÜRK-KEY’den yine ses yok

19 Ekim 2010

 

KEY’den yine ses yok


Son KEY tasfiye kanunu olan, 5939 sayılı Kanuna göre, 1 Ekim 2010 günü yeni bir KEY listesi daha açıklanması gerekiyordu ama Ekim’in ortası oldu hala listeden veya liste ile bilgilendirmeden bir ses gelmiyor…


 


01.12.1987 tarihinde polis okuluna girdim. 1996 yılından sonra 4 yıl lojmanda oturdum. KEY olarak 36 lira para görünüyor. Ben ne kadar KEY parası alırım. Ayrıca hiç KEY parası almadım. Yusuf Demir


 


Sayın okurum, KEY yani Konut Edindirme Yardımı Fonu’nun paralarını tasfiye için en son TBMM’de 8 Aralık 2009 günü kabul gören, 5939 sayılı Kanun’un düzenlemesine göre;


“İkinci fıkrada belirlenen sürenin sonuna kadar ilgili kurum ve kuruluşlarca Bankaya gönderilen listelerde belirlenen hatalı bildirimler, Banka tarafından azami 3 ay içinde ilgili kurumlara düzeltme işlemleri için iade edilir. Hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ile ilgili süre 31/12/2010 tarihinde sona erer. Ancak kurum ve kuruluşlar süre sonunu beklemeden düzeltmesi tamamlanan listeleri üçer aylık dönemler halinde Bankaya gönderir. Bu düzeltme sırasında, 30/6/2010 tarihinden sonra yeni hak sahibi bildirimi yapılamaz. Banka, ikinci fıkrada belirlenen sürenin sonuna kadar yapılacak bildirimlerden hatasız olanlara göre hazırlanacak listeleri 31/3/2010 tarihine kadar, kurum ve kuruluşlarca düzeltme işlemleri yapılarak gönderilen listeleri ise üçer aylık dönemler halinde EGYO’ya gönderir. Düzeltmeler neticesinde hazırlanacak son liste 31/3/2011 tarihine kadar EGYO’ya gönderilir. Bankaca EGYO’ya bildirilen listeler hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere EGYO tarafından Resmi Gazete’de ilan edilir…” denilmişti.


 


Bu Kanun’a göre ilki 1 Temmuz 2010, ikincisi 1 Ekim 2010, üçüncüsü 1 Ocak 2011 ve sonuncusu da 1 Nisan 2011 günü olmak kaydıyla yeni KEY listelerinin ilan edilmesi gerekiyordu. Ancak, 1 Temmuz 2010 günü yayınlanması gereken liste, 22 Ağustos 2010 günlü 27680 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayınlanabildi.


 


***Ortada KEY parası yok


KEY işinde esas sorun parada, kasada KEY parası yok. Yukarıdaki Kanun metninden de görüleceği üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile SGK en son 30 Haziran 2010 gününe kadar liste gönderdiler. Kanun metni içinde görüleceği üzere, “. Bu düzeltme sırasında, 30/6/2010 tarihinden sonra yeni hak sahibi bildirimi yapılamaz.” denilmektedir. Bu sebeple gerek tasfiye halindeki Emlak Bankası A.Ş. ve gerekse de parayı KEY’zedeler adına Ziraat Bankası’na ödeyecek olan Emlak Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’de tüm liste var ama ellerine para geçtikçe liste yayınlayacaklar. Yani,esasen ellerinde herkesin listesi var ama paraları yok.


Bu arada bizim KEY sayacımız da bugün  478’inci günü gösteriyor. Yani tam 478 gündür KEY masalları dinliyorsunuz.


 


***KEY işini hatırlayalım


Olayı hatırlatacak olursak, 28 Temmuz 2008 günü ilk KEY haksahipleri listesi yayınlandı, 28 Ekim 2008 gününe kadar adı olmayanlar ile parası eksik olanlar itiraz ettiler. Sonrasında 28 Aralık 2008 günü itirazcılar için 2 inci liste yayınlanacaktı bir kanun ile 28 Haziran 2009 gününe attılar. Biz de sayaç başlattık ve sayaç 150 günü gösterdiğinde 5,8 milyon itirazcı için mahkemelere gitmeleri için dilekçe yayınlayacağız demiştik.


Biz dava dilekçesi yayınlamayalım da sizler haklarınız almayın diye bir kanun daha (yukarıdaki  5939 sayılı Kanunu) çıkardılar ve işi haziran 2010 gününe attılar. Sonrasında da son günü 31 Mart 2011 gününe kadar 3’er ayda bir liste yayınlayacağız dediler ama maalesef olmadı


 


 


—Lojmanda oturduğunuz süre için KEY’iniz yok ama…


Siz yazınızda, 4 yıl lojmanda oturdum demişsiniz. 01.01.1987 günü uygulanmaya başlanılan 3320 sayılı “MEMURLAR VE İŞÇİLER İLE BUNLARIN EMEKLİLERİNE KONUT EDİNDİRME YARDIMI YAPILMASI HAKKINDA  KANUN” 1995 yılında sona erdi. Kanun gereğince 9 kişiden fazla işçi çalıştıran özel sektör işvereni işçileri için işverenleri  ve tüm devlet çalışanları için devlet, ücretinden kesinti yapmaksızın herkes için eşit tutarda yardım yapacaklardı. Ancak, lojmanda oturulan sürelerde KEY ödeme işi yoktu. Ancak, siz KEY’in sona ermesinden sonra lojmana girmişsiniz bu sebeple tüm süre için KEY hakkınız var bu para 1600 lira kadar olmalıdır. En son yayınlanması gereken 1 Nisan 2011 tarihine kadar adınız açıklanan yeni listelerde çıkmazsa memurlar idare mahkemelerine işçiler de iş mahkemelerine dava açabilirler.


 


Kısa cevaplar


Metin Özcangaz-Beşiktaş-Emekli ikramiyeniz için her zaman dilekçe gönderebilirsiniz. Daha önce reddedilmiş dilekçeniz de olsa da gönderme hakkınız var.


Nursel Özuzcan- Kartal-Memuriyet süreniz için SGK’ya göndereceğiniz dilekçe örneğini, www.alitezel.com da HABERTÜRK yazıları altında 18 Haziran 2010 tarihli yazı altında görebilirsiniz. Dilekçenize SGK red cevabı verdikten sonraki 60 gün içinde de İdare Mahkemesine vereceğiniz dava dilekçesi örneğini de 29 Temmuz 2010 tarihli yazı altında görebilirsiniz.


Yavuz Künden-Menemen- Eskiden Bağ-Kur ve SSK hizmetleri ile SSK’dan emekli olurken, Bağ-Kur borcunun ödenme tarihinin önemi yoktu. SSK’ya emeklilik dilekçesi verdiğiniz ayı takip eden aybaşından itibaren SSK aylığı bağlatırdı. Bağ-Kur borcunun daha sonra ödenmesi önemli değildi. Ancak, SGK 1 Ekim 2008 gününden sonra Bağ-Kur ve SSK süreleri ile SSK’dan emekli olacak olanlara, daha önce SSK’ya müracaat edilmiş bile olsa Bağ-Kur borcunun ödeme tarihini takip eden aybaşından itibaren SSK’dan aylık bağlamaya başladı. Buna karşın isterseniz İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz, zira Kanun’da bu tür ibare yok ama SGK kanunsuz da olsa böyle uyguluyor.