HABERTÜRK-Özel banka sandığı çalışanları da doğum borçlanması yapabilmeli–***Öğretmenler gününde öğretmenlerin durumu
24 Kasım 2010
Özel banka sandığı çalışanları da doğum borçlanması yapabilmeli
5510 sayılı Kanun ile SSK’lı çalışan kadınlara doğum borçlanması hakkı verildi. Ancak, esasen SSK’lı oldukları halde primleri özel banka-borsa sandıklarına ödenenlerden ise bu hak esirgendi. Şimdi tam sırası, prim affı torba yasası içine bu kadınlar da ilave edilmelidir…
***SGK özel Banka-Borsa çalışanı kadınlardan bu hakkı geri aldı
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41 inci maddesine göre SSK’lı kadınlara çalışırken veya işten ayrıldıktan sonraki sürelerde doğum borçlanması hakkı getirildi ve SGK yarım yamalak da olsa bu hakkı kadınlara vermek zorunda kaldı. Ancak, aynı SGK, esasen işçi ve sigortalı oldukları halde gerek 506 ve gerekse de 5510 sayılı Kanunların geçici 20 inci maddelerine göre kurulmuş özel banka-borsa sandıklarına prim ödeyen kadınların doğum borçlanması hakkı olmadığını belirtti.
***Kadınlara paralarını geri verdiler
SGK, özel-banka borsa sandıklarına yazı gönderip sizin kadın çalışanlarınızın doğum borçlanması hakkı yok deyinceye kadar tüm banka ve borsa sandıkları kendilerine başvuran kadınlara doğum borçlanması yaptırmış, paralarını da tahsil etmişti. Sonrasında ise SGK’nın yazısını alan sandıklar paraları iade ettiler ve kadınların doğum borçlanma haklarını sildiler. Buna dayanak olarak da 5510 sayılı Kanun’un geçici 7 inci maddesini dayanak yaptılar. İlgili maddeye göre; “Geçici Madde 7 – Bu Kanunun yürürlük tarihine kadar 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı, 2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı, 17/10/1983 tarihli ve 2925 sayılı, bu Kanunla mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı kanunlar ile 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine göre sandıklara tabi sigortalılık başlangıçları ile hizmet süreleri, fiili hizmet süresi zammı, itibari hizmet süreleri, borçlandırılan ve ihya edilen süreler ve sigortalılık süreleri tabi oldukları kanun hükümlerine göre değerlendirilir.” denilmektedir.
***Sandıkların kadınları da doğum borçlanması yapabilmeli
Esasen, özel banka-borsa sandıklarına bağlı çalışan kadınlar da doğum borçlanması yapabilmelidir. Yasal engel de yoktur. Ancak, hatalı yorum ile kadınların bu hakkı ellerinden alınmıştır. Şimdi yapılması gereken ya SGK hatalı yorumundan vazgeçmelidir. Yorumum hatalı değil diyorsa da şimdi tam sırası, Prim Affı ile ilgili Torba Kanun’a buna yönelik bir ibare konulmalıdır.
Aslında bu kadınlara mahkemelere gidin hakkınızı alırsınız diyorum ama bir çoğu emekliliğimizi 5-6 ay kaldı. Şimdi mahkemeye gitsek en az 2 sene sürer o sebeple mağdur oluruz diyorlar. Haklılar da.
***Öğretmenler gününde öğretmenlerin durumu
UNESCO ve ILO’nun 5 Ekim 1966 tarihinde Türkiye dahil bir çok ülkenin ortaklaşa kabul ettikleri “Öğretmen Hakları Statüsü” ne göre: Öğretmenlerin çalışma koşulları, eğitimin en yüksek derece etkinliğini sağlayacak nitelikte olmalı ve öğretmenlere kendilerini tümüyle mesleksel uğraşlarına adama olanağı vermelidir. Ne var ki öğretmenlerimiz geçimlerini temin edebilmek için ek iş yapmak zorunda kalmakta ve bütün enerjilerini eğitime verememektedirler. Bu gerçekler altında bir Öğretmenler günü daha geldi ama öğretmenlerimizin sorunların da bir azalma olmadığı gibi siyaseten alınmış kararlarla öğretmenler sözleşmeli-kadrolu ayrımı ile daha büyük sorunlara gark edilmişlerdir. Özel sektörde çalışan öğretmenlerimizin ise daha da büyük sorunları vardır. Umarım bir sonraki Öğretmenler gününde sorunlarından en azından bir kaçı çözülür.