HABERTÜRK-2011 yılı ikinci dönem parametreleri-Bakan Çelik “nerde kalmıştık” demiştir-SGK çalışanları fil arıyormuş-Bana biraz müsaade-Yıllık iznin birisi 10 günden az olamaz

8 Temmuz 2011


2011 yılı ikinci dönem parametreleri


Temmuz ayındayız ve hem asgari ücret hem de memur maaş katsayıları değişti. Bu değişiklik ise Çalışma Hayatında bir çok parametreyi de etkiledi. Sizlere bu parametreleri veriyoruz bir yere not etmenizde fayda var…


 


***Asgari ücret ve etkiledikleri


Yılın ikinci yarısında asgari ücret 16 yaşından büyükler için brüt 837 lira küçükler için ise 715.50 lira oldu. Bu rakamlara göre net ücretler (asgari geçim indirimi hariç) 16 yaşından büyükler için 599,21 lira, küçükler için 512.22 lira oldu. Gelir vergisi ödenmeyen kapıcı, bekçi, hizmetçiler daha doğrusu ev hizmetlileri için ise net ücret 16 yaşından büyükler için 711,45 liraya yükseldi.


 


-SPEK tavan ve tabanı


Asgari ücrete göre belirlenen SGK’ya ait SPEK (Sigorta Primine Esas Kazanç) alt sınırı brüt asgari ücret olan 837 lira olup üst sınırı da bu rakamın 6,5 katı olan 5440,50 liraya yükselmiştir.


 


***Memur maaş katsayıları ve etkiledikleri


2011 Yılı ikinci yarısında uygulanacak, memur maaş katsayıları belirlendi. Katsayılar ise kıdem tazminatı tavanı, çocuk yardımı gibi rakam parametrelerde değişiklik meydana getirdi.


Dönem:01.07.2011 – 31.12.2011
Aylık Katsayısı:  0,06446
Taban Aylık Katsayısı:  0,86251
Yan Ödeme Katsayısı : 0,02044


-Kıdem Tazminatı Tavanı 2731,85 lira


4857 sayılı İş Kanunu gereğince işçilere ödenecek kıdem tazminatının tavanı da (en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık müsteşarının bir yıllık ikramiyesi) açıklanan katsayılara göre belirleniyor. Buna göre, yılın ikinci yarısında kıdem tazminatı tavan rakamı, 2.731,85 liradır.


 


***Çocuk Yardımı istisnası


Çalışanlara verilen çocuk yardımının istisna tutarı gelir vergisi için farklı SGK uygulamaları için farklıdır.


 


-Gelir vergisi bakımından


Gelir Vergisi Kanunu’nun 25 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında yer alan “Hizmet erbabına verilen çocuk zamları (Devletçe verilen miktarları aştığı takdirde fazlası vergiye tabi tutulur)” hükmü gereğince işverenlerce verilen çocuk zamları vergiden istisnadır. Devlet Memurları sayı sınırlaması olmaksızın bakmakla mükellef olduğu bütün çocuklarına para ödenmektedir. (2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 28 inci maddesinin 4 üncü fıkrası)


Bu durumda, özel sektörde çalışanlara ödenen çocuk yardımları da yukarıda hesaplanan tutarları geçmemek şartıyla çocuk sayısı sınırı olmaksızın gelir vergisinden istisna edilmelidir. 0 – 6 Yaşındaki çocuklar için memurlara 32.23 lira, 6 Yaşından Büyükler için ise 16.12 lira ödenecektir. Bu rakamlara göre özel sektör işverenleri de çalışanlarına çocuk parası veriyorlarsa bu rakama kadar ödedikleri gelir vergisinden muaftır. Bu rakamların üzeri gelir vergisine tabidir.


-SGK primi bakımından


İşverenlerce çalışanlarına ödenen yemek, çocuk ve aile yardımı parası var ise SGK priminden muaf tutulacak rakamlar da değişti. Yılında ikinci yarısında nakden ödenen yemek bedeli tutarı günlük 1,67 lira, çocuk parası aylık 16,74 lira, aile yardımı ise aylık 83,70 liraya yükseldi.


 


*****************************


Bakan Çelik “nerde kalmıştık” demiştir


Bir önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (2006-2008) dönemince başarılı işlere imza atan ve tarihinde görülmediği kadar TBMM’den yasa çıkartan, SGK’nın tüm kadrolarını yeniden yapılandıran Faruk Çelik sanırım koltuğa oturur oturmaz “nerde kalmıştık” demiştir. Demesi de gerekir özellikle SGK’ya kazandırdığı Fatih Acar’ı da unutmaz ve O’nu en iyi şekilde değerlendirirse geçmişteki başarısını da tekrarlar. Zira, Çalışma Bakanlığı’nın Faruk Çelik’e ne kadar ihtiyacı varsa SGK’nın Fatih ACAR ve ekibine şiddetle ihtiyacı var. Fatih Acar’ın kurduğu başarılı ekip son yıllarda hem çalışıp hem de azar işitmekten bıktı.


 


************************************ 


SGK çalışanları fil arıyormuş


Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olduğunu öğrenen SGK çalışanlarından yüzlercesi bana ileti göndermiş. Diyorlar ki, “SGK Başkanı Emin Zararsız bundan önce Gümrük Müsteşarlığından alınıp, SGK Başkanlığı’na getirildiğinde gümrük çalışanları kurtulduk diye deve kesmişler, biz sayıca onlardan çokuz biz de aramızda para toplayıp fil kesmek istiyoruz ama bulamıyoruz. Bize fil bulmak ve kurban etmek için yardımcı olur musunuz? “. Filden kurban olur mu olursa bulunabilir mi bilmiyorum ama Bakan Çelik’in geri dönüşüne en çok SGK çalışanları sevinmişe benziyorlar.


 


*************************************


Bana biraz müsaade


Çok yoruldum, birazcık dinlenmek istiyorum bana bir hafta müsaade…



 


 


Yıllık iznin birisi 10 günden az olamaz


2003 yılı ekim ayından beri özel bir şirkette ( A.Ş.) çalışmaktayım. Sadece hafta içi beş gün çalışıyoruz cumartesi ve Pazar çalışmıyoruz. Personel sorumlumuz tarafından, toplam 20 iş günü iznim olduğu söyleniyor.


 1-Ben bu 20 günü istediğim zamanda kullanabilir miyim? Şirketin bana şu gün kullanacaksın demek gibi bir hakkı var mı?


2- Ben izinlerimi haftada 2-3 ya da 4 gün olarak kullanmak istiyorum.  Mesela pazartesi, salı, çarşamba, perşembe kullanmak istiyorum. Kanunen bir engel var mı? Bu şekilde kullanmak istememin nedeni cuma günü izin kullandığımda, cumartesi günü de kullanılmış gibi oluyor denilerek fazladan bir günümü kesmek istiyorlar. Ben de cumartesi gününü iznimden düşmesinler diye, iznimi pazartesi-perşembe kullanıp cuma işime dönüyorum. Ancak şimdi personel sorumlumuz “cuma günü işine dönsen dahi, cumartesi gününü keseceğiz” diyor. kanunen böyle bir hakları var mı? Latife D.


 


Sayın okurum, evet 6 yılı tamamladığınız için 20 iş günü izin hakkınız var. Bu izni birisi 10 günden az olmamak üzere en fazla üçe bölebilirsiniz. Ancak, yıllık izni ne zaman kullanacağınıza işveren (varsa izin kurulu) karar verebilir, siz istediğiniz zaman izne çıkamazsınız. 20 günün 10 gününü bir defada ve 10 gün içine denk gelen Pazar ve bayramlar izin gününden sayılmaz. Kalan 10 günü ise beşer beşer kullanarak hafta içine 2 günlük hafta sonu tatillerini de ekleyebilirsiniz.