HABERTÜRK-Stajdan sonra doğuran borçlanabilir–Türk-İş ciddiyim diyor

14 Aralık 2011


Stajdan sonra doğuran borçlanabilir


 


Normalde staj süresi sigortalılığı emeklilik için başlangıç kabul edilmemektedir. Ancak, SGK’nın 2010/106 sayılı genelgesine göre meslek lisesi stajı veya çıraklık sigortası başlangıcından sonra doğum yapanlar isterlerse doğum borçlanması yapıp emekliliklerini 4 sene öne alabilirler…


 


Cumartesi ve Pazar günü Antalya’da “Sosyal Güvenlik Uzmanlık” eğitimindeydim. Eğitimin ilk günü genel olarak soru ve sorunlar ve giriş yapıldı ama bu eğitimlerde, sadece eğitim alanlar değil, eğitim verenler de kaçırdıkları detayları soru ve sorunlar esnasında öğreniyorlar. İşte ben de böyle bir durum yaşadım. Antalya Döşemealtı’nda danışmanlık bürosu bulunan Halil Sevinç atladığım bir detayı bana hatırlattı kendisine buradan teşekkür ediyorum.


 


***DOĞUM BORÇLANMASI


5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SS ve GSS) Kanunu’nun 41 inci maddesine göre SSK’lı kadınlar en fazla iki ve her bir doğum için de en fazla 2 yıl olmak üzere toplam 4 yıllık borçlanma yapabiliyorlar. Aslında işe girmeden yani sigortalı olmadan evvel yapılan doğumlarında bana göre borçlanılması lazım ama maalesef bu istek daha önce bu köşeden verilen Yargıtay Hukuk Genel Kurul kararı ile imkansız hale geldi.


 


***SGK STAJDAN SONRAKİ DOĞUMDA BORÇLANABİLİR DİYOR


SGK’nın 2010/106 sayılı 16.09.2010 günlü genelgesine göre, “5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin (a) bendine göre kadın sigortalıların doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla iki defa olmak üzere ikişer yıllık sürelerinin borçlandırılmasında sigortalının doğumdan önce 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında tescil edilmiş olması ve adına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması yeterli sayılacaktır. ..” demiş.


Yani, işe giriş tarihinden sonraki doğumlar değil, staj sigortasının başladığı tarihten sonraki doğumlar da borçlanılabilir diyor. Konuyla ilgili olarak da bir örnek yayınlamış;


Örnek 8- 15 yaşında 3308 sayılı Kanun kapsamında çıraklığı nedeniyle 3/4/1996


tarihinde 506 sayılı Kanun kapsamında tescili yapılan ve bugüne kadar başka çalışması


bulunmayan sigortalı (H), 25/4/2006 tarihinde doğum yapmış olup, müracaat etmesi halinde söz konusu süreyi borçlanabilecektir.”


 


***TARIM SSK’YI İSE SAYMIYOR


SGK’nın bu genelgesi ile sadece uzun vadeli sigorta girişi değil kısa vadeli primlere ilişkin sigortalılık başlangıcını da dikkate aldığı ortada ama ne hikmetse halen 5510/4/A kapsamında sayılan Tarım SSK başlangıcını ise sigortalılık başlangıcı saymaması ise hatadır. Zira bir başka örnekte;


Örnek 9- 1/1/1998-1/1/2008 tarihleri arasında 2925 sayılı Kanuna göre tarım sigortalılığı


bulunan sigortalı (I), 12/7/2000 tarihinde doğum yapmış 13/8/2010 tarihinde doğum borçlanması yapmak için müracaat etmiş olup sigortalının 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılığı bulunmadığından doğum borçlanması talebi kabul edilmeyecektir.” diyor ama 5510 sayılı Kanun’un geçici 1 inci maddesi; “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olanlar, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında,”dır dediğinden Tarım SSK’lıların da doğum borçlanması yapması gerekir.



Kısaca, staj sigortasından sonraki doğum borçlanması hakkını veren SGK, Tarım SSK’dan sonraki doğumları da borçlandırmalıdır.


 


Türk-İş ciddiyim diyor


 


Dünkü köşemde, “Kıdem Tazminatında Türk-İş’in ciddiyetine inanmıyorum” başlıklı yazımla ilgili yazının içinde bazı duyumlara göre ismini zikrettiğim Genel Sekreter Pevrul Kavlak’dan önce nazik bir telefon sonra da açıklama geldi. Sayın Kavlak diyor ki, “Bugüne kadar altına imza koyduğum hiçbir karardan geri dönmedim, bundan böyle de dönemeyeceğim. Her şeye tarih karar verecek.”. Yazı ekine de, son genel kurulda divan başkanlığına altına arkadaşları ile birlikte imza koyduğu, “Kıdem Tazminatı Genel Grev Nedenidir” başlıklı önergesini koymuş. Kendisine teşekkür ediyor ve zamanın kendisini haklı çıkarmasını en içten diliyorum.