Ücreti düşük bildirilenin emekli aylığı da düşük olur–Bağ-Kur’a İB formu verince borçların silinecek
18 Aralık 2012
Ücreti düşük bildirilenin emekli aylığı da düşük olur
Esasen işverenden daha yüksek ücret aldığı aldığı halde SGK’ya düşük ücretlerden bildirilenlerin ilerde alacakları emekli aylığı da düşük olur. Gerçek emekli aylığı için çalışırken ihbar, işten ayrılınca dava gerekir…
Benim ismim de Ali. Size danışmak istediğim konu, ülkede pek çok çalışanın kanayan yarası düşük gösterilen bordro. Ben 20 yılı aşkın bir süredir aynı özel sektörde çalışıyorum. Emekliliğime 3 yıl kaldı. Şu an net maaşım 3500 TL ama bordroda brüt 2250 TL. (net 1600 TL civarı) oda son bir senedir. Daha evvel daha da kötüydü. Hatta 5 sene önce neredeyse asgari ücretti. Korkum emekli olunca elime geçecek maaşın hakettiğimin çok altında olacak olması. İş kaygısıyla elimiz kolumuz da bağlı. Biz aslında 3 arkadaş ortak derdimizden dolayı bu soruyu size soruyoruz. Son yıllarımızda ne yaparsak emekli maaşlarımızı yükseltebiliriz veya geçmişe dönük herhangi bir hukuki sürece girebilir miyiz? Girersek kayıp veya kazancımız neler olabilir? Ali ve iş arkadaşları
Sayın okurum, SGK’dan alacağınız emekli aylığının en basit olarak formülü; ORTALAMA AYLIK KAZANÇ ile AYLIK BAĞLAMA ORANININ çarpımıdır. Aylık bağlama oranı da gün sayınıza göre belli edilir. Bu sebeple ücretiniz SGK’ya düşük bildiriliyorsa alacağınız emekli aylığı da düşük olur. Ortalama aylık kazana bakarken son 5 veya 10 yıla bakılmaz, 1.1.1990 gününden sonraki SGK’ya bildirilen kazançlar dikkate alınır.
***İHBAR VEYA DAVA GEREKİR
Geçmiş ve şimdiki ücretlerinizin SGK’ya olması gerektiği şekilde bildirilmesi için iki yolunuz var. Birincisi alo 170 telefonuna veya yazılı bir dilekçe ile işvereni ihbar-şikayet etmeniz gerekir. İhbar sonrasında işyerine gelecek SGK denetim elemanları işyerine gelip yerel denetim yaptıkları an ücretlerinizi doğru söylemeniz ve denetim tutanağını da imzalamanız gerekir. Ancak, denetim elemanları kayıt incelemesine girmeden sadece yerel denetim ile işi bırakırlarsa sadece son bir yılın ücretlerini düzelttirebilirler. Kayıt incelemesine girerler ve banka veya yazılı belgelerle geçmiş ücretlerinizi kanıtlayabilirlerse en fazla geriye doğru 10 yılı düzelttirebilirler. Gerek şimdi çalışırken ve gerekse de işten ayrılma yılından sonraki 5 yıl içinde iş mahkemesinde hizmet tespit davası açarsanız tüm yılların ücretlerini mahkeme aracılığıyla düzelttirebilirsiniz. Bu arada gerek denetim gerekse de hizmet tespit davası ile ücretlerinizin yükseltildiği her ay için işverene 2 asgari ücret ceza verileceği gibi alınmayan primler de gecikme zam-faizi ile SGK tarafından tahsil edilir.
Bağ-Kur’a İB formu verince borçların silinecek
Ali bey, 1975 doğumluyum 1995 yılında işyeri açıp Bağ-Kur’lu oldum 2002 yılı 3. ayında Maliye’ye iş bırakma terkimi verip, maliyeye olan borcumu ödedim. Ancak Bağ-Kur’a iş bırakma terkimi vermedim. 2002 yılından bu güne kadar sigortalı olarak çalıştım. İşi bıraktığım tarihte 1.5 yıllık prim borcum duruyordu. Şu anda Bağ-Kur’a çok yüklü bir borcum görünüyor. Sigortam ödendiği yıllarda aynı zamanda Bağ-Kur’lu görünüyorum. Bu durumdan nasıl kurtulabilirim nasıl ve ne zaman emekli olurum? Askerliğimi yaptığım sürede esnaflığım devam ediyordu ve primlerini ödedim. Kadir Bolat
Kadir bey aslında sorunuzun cevabı içinde duruyor. Maliye’deki vergi kaydınızı kapatmış ama durumu Bağ-Kur’a bildirmemişsiniz bu sebeple Bağ-Kur sizi hale vergi mükellefi biliyor ve borç üretmeye devam ediyor. Şimdi yapmanız gereken İB formu alıp vergi dairesine doldurtup SGK’ya verin. Vergi kapanışı itibariyle de Bağ-Kur’unuzu kapatın sorununuz hallolur ve Bağ-Kur borçlarınız silinir. Durumunuza göre de SSK’dan 1995 başlangıcıyla 55 yaşında en az 5750 günle emekli olacaksınız. Askerlik borçlanması da sakın yapma.