ASKER AİLELERİNDEN MUHTAÇ OLANLARA YARDIMI BELEDİYELER YAPAR
22 Temmuz 2011
ASKER AİLELERİNDEN MUHTAÇ OLANLARA YARDIMI BELEDİYELER YAPAR
Silah altına alınan Mehmetçiklerin muhtaç olan ailelerine Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde faaliyet gösteren Belediyeler tarafından bu yardım yapılmaktadır.Yardımın yasal dayanağı 4109 sayılı Asker Ailelerinden Muhtaç Olanlara Yardım Hakkında Kanun 15.08.1941 tarihinde RG’nin 4887 sayısında yayınlanmıştır.Bu kanuna dayanılarak yardımlar yapılmaktadır.
Dayanağı:
Kanunun 1.Maddesinde;Barış da ve sefer de 45 günden fazla askerlik hizmetinde bulunan Mehmetçiklerin muhtaç ailelerine yardım yapılır hükmü yer almaktadır.Bu yardım askerin hizmete alındığı tarihten başlar,terhis olduğu günü takip eden 15 günün sonunda biter.
Şayet vatani görevini yapan asker firar eder ise bu olay öğrenildiği andan itibaren yapılan yardımlar kesilir.
Kimler Yararlanır:
Yardımdan kimler yararlanır denildiğinde ise Kanunun 2.Maddesinde açıklık getirilmiştir.
a) Askerin üst soydan ana ve babası,alt soydan çocukları, karısı, kız veya erkek kardeşi olanlar,
b) Yiyecek ve sair ihtiyaçları askere giden tarafından temin edilmekte bulunmak;
c) Mahalli rayice nazaran idare ve ihtiyaçlarını temin edecek ne kendilerinin, ne askere gidenin geçim vasıta ve imkanı bulunmamak şarttır.
Belediye Meclisleri Karar Veriyor:
Kanunun 3.Maddesinde bu yardımı yapmaya yetkili kuruluşlar belirlenmiştir.Yardım talebinde bulunanlar İl ve İlçelerdeki belediyelere müracaat etmeleri gerekiyor.Köylerde yaşayanlar için Muhtarlıklar kanalı ile bu işlemler yürütülebiliniyor.Yardımlar nakdi ve ayni olarak da verilmektedir.Yardım yapılacak miktar ise asker ailelerinin en az yaşadıkları yerde geçinme hadleri içinde olmasına dikkat edilecektir.
Köy, kasaba ve şehirlerdeki asgari maişet haddi, vilayet idare heyetince tesbit ve tayin olunur. İdare heyetinin bu kararı kat’idir.
Yardımın ne suretle yapılacağı, şehir ve kasabalarda Belediye Encümenlerince, köylerde ihtiyar meclislerince tesbit ve onlar vasıtasiyle ifa olunur.
Fakir Fukura Fonları da Devreye Girebiliyor:
Büyük şehirlerde incelemelerin tam anlamıyla yapılabilmesi için şehri gereği kadar semtlere ayırmağa ve ayrıca tali heyetler teşkiline belediyeler yetkilidir.Kanunun 8.Maddesinde yardımın yetersiz kalındığı durumlarda belediye ve köylere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynaklarından bütçe imkânları dahilinde yardım yapılabilinir.
Vergi ve Harçlardan Muaf:
Muhtaç asker ailelerinin tüm işlemleri her türlü resmi vergi ve harçtan muaf tutulmuştur.Her Belediye bütçesinde muhtaç asker ailelerine yardım yapabilecek miktarda parayı bulundurmak zorundadır.
***
Konuyla İlgili Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün Görüşü:
T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü
Sayı : B.05.0.MAH.0.01.01.00/24315-45062 23/08/2010
Konu: 4109 sayılı Kanun gereğince yapılacak yardım
İSTANBUL VALİLĞİNE
İlgi: 11/08/2010 tarih ve B.0.4.VLK.4.34.01.00/045.02/39021 sayılı yazınız.
Muhtaç asker ailelerine yapılacak yardımdan yararlanacak kişilerden sadece birine mi, yoksa her birine mi yardım yapılacağı, yardım için başvuran kişinin, erin askere gitmeden önceki yerleşim yerinin bulunduğu belediyeden mi, yoksa kendi yerleşim yerinin bulunduğu belediyeden mi yardım talep edeceği hususunda görüş soran ilgi yazınız incelenmiştir.
4109 sayılı Asker Ailelerinden Muhtaç Olanlara Yardım Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde “Hazarda ve seferde 45 günden ziyade müddetle askerlik hizmetinde bulunanların muhtaç ailelerine yardım yapılır…” hükmü, 2 nci maddesinde “ Yardımdan istifade için: a) Askerin usul veya furuu, karısı, kız veya erkek kardeşi olmak; b) Yiyecek ve sair ihtiyaçları askere giden tarafından temin edilmekte bulunmak; c) Mahalli rayice nazaran idare ve ihtiyaçlarını temin edecek ne kendilerinin, ne askere gidenin geçim vasıta ve imkanı
bulunmamak şarttır.” hükmü, 3 üncü maddesinde “Yardım isteyenlerin talepleri, şehir ve kasabalarda belediye encümenleri, köylerde ihtiyar meclisi tarafından tetkik edilerek yardıma muhtaç olanların adedi, mahalli rayice göre her bir nüfusa yapılacak ayni veya nakti
yardım miktarı ve imece nevi ve tarzı tesbit olunur. Yardım miktarı, her yerde asker ailelerini, en az oradaki asgari maişet haddi içinde, geçindirecek derecede olacaktır. İhtiyaçlarının tamamını kendileri tedarik edemeyip ancak bir kısmını temin edeceklere yapılacak yardım,
mahallerine ait maişet haddi ile kendi gelirleri arasındaki farkın ikmaline inhisar eder. Köy, kasaba ve şehirlerdeki asgari maişet haddi, vilayet idare heyetince tesbit ve tayin olunur. İdare heyetinin bu kararı kat’idir. Yardımın ne suretle yapılacağı, şehir ve kasabalarda Belediye
Encümenlerince, köylerde ihtiyar meclislerince tesbit ve onlar vasıtasıyla ifa olunur. Büyük şehirlerde incelemelerin layıkiyle yapılabilmesi için şehri lüzumu kadar semtlere ayırmağa ve ayrıca tali heyetler teşkiline belediyeler salahiyetlidir.” hükmü yer almaktadır.
Mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesi neticesinde; eğer askere giden kişi sadece o ailenin geçiminin tamamını veya bir bölümünü sağlıyor ve o kişinin silah altında olması nedeniyle aile yardıma muhtaç olmuş ise, ailedeki kişi sayısı dikkate alınarak, muhtaç asker
ailesinin ikamet ettiği yer belediyesince yardım yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Yavuz Selim KÖŞGER
Bakan a.
Genel Müdür
***
Belediyelerin İnternet Sitelerinde Kapsamlı Bilgiler Var:
Konuyla ilgilenenler Belediyelerin internet sitelerinden bu yardımlar hakkında detaylı bilgi alabilirler.
Konuyla ilgili Örnek vermek amacıyla İstanbul İli Küçükçekmece Belediyesinin internet sitesinden alındı yapılmıştır. Benzeri bilgilerr az farklarla da olsa genelde tüm belediyelerin internet sayfalarında uygulama aynı şekilde yapılmaktadır.
4109 Sayılı Asker Ailelerinden Muhtaç Olanlara Yardım Hakkında Kanun Hükümleri Gereği Asker Ailelerinin Yardım Alabilme Şartları :
1- Hazarda ve seferde 45 günden ziyade müddetle askerlik hizmetinde bulunanların muhtaç Ailelerine yardım yapılır. ( Madde 1)
2- Yardımdan istifade için; Askerin usul = Üstsoy (Anne, Baba) veya füru = Altsoy (Çocukları) ,karısı, kız veya Erkek kardeşi olmak
Yiyecek veya sair ihtiyaçları askere giden tarafından temin edilmekte bulunmak.
Mahalli rayice nazaran idare ve ihtiyaçlarını temin edecek ne kendilerinin, ne askere gidenin geçim vasıta ve imkanı bulunmamak. (Madde 2)
Ayrıca; Askerin sevki sırasında Belediyemiz sınırları dâhilinde ikamet ediyor olması gerekmektedir. Muhtarlık tahkikat belgesi ve Zabıta Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmada sonucunda ikamet etmediği tespit olunursa, ilgiliye durum hakkında bilgi verilir.
Gerekli Belgeler:
Askerlik Durum Belgesi aslı
Asker yardımı isteyen ( Anne, Baba, Kardeş, Eş, Çocukları)İkametgah Senetleri.ve Nüfus Cüzdan asılları
Askerin babası sağ ise çalışmıyorsa Devlet Hastanesinden Sağlık Kurulu Raporu.
Askerin okuyan çocukları için okudukları okuldan öğrenci belgesi.
Asker evli ise Evlilik Cüzdanı aslı
Süreç:
Bu evraklar tamamlandıktan sonra Belediyemizce dosya açılıp değerlendirilmeye alınarak
Aşağıda belirtilen yazışmalar yapılır.
Sosyal Güvenlik araştırması yapılır (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı)
Nüfus Müdürlüğünden Vukuatlı Nüfus Kayıt örneği
Askerlik Belgesi (Yerli ve yabancı Askerlik Şubesinden)
Zabıta Müdürlüğünden ve Mahalle Muhtarlığından araştırma belgesi.
Tapu Sicil Müdürlüğünden Gayrimenkul araştırma kaydı evrağı.
Sonuç:
Yazışmalar sonucu gelen evraklar değerlendirilir.Durumu uygun görülen Asker ailesi yardım dosyası için karara bağlanmak üzere Başkanlık onayı yazılır.Onaylanması için kararı yazılıp Encümene sevki yapılır.Encümende uygun görülen dosyaların hesapları yapılarak Ödeme Emirleri düzenlenir.
Hesap işleri müdürlüğüne aktarılarak aylık bağlanır ve ödemeler bankada adlarına açılan hesaba yatırılır.
4109 Sayılı Kanunun 2.Maddesi nde belirtilen şartı taşımayan talepler idaremiz tarafından red edilerek ilgilisine yazılı olarak bilgi verilir.
***
VEDAT İLKİ
[email protected]