4857 sayılı İŞ KANUNUNDA ve İLGİLİ YÖNETMELİKLERDE SAĞLIK RAPORU KAVRAMI
8 Eylül 2011
4857 sayılı İŞ KANUNUNDA ve İLGİLİ YÖNETMELİKLERDE SAĞLIK RAPORU KAVRAMI
4857 sayılı İş Kanun’u ve yönetmeliklerde İşçi Sağlığı göz önünde tutularak Sağlık Raporları alınması zorunlu hale getirilmiştir.
Aslında alınacak Sağlık Raporları ile kısmen de olsa ileride işçi ve işverenin karşılaşacağı İş Kazası ve Meslek Hastalıklarında her iki taraf içinde kurtarıcı birer can simidi olacaktır.
4857/69 Maddesi Gece Çalışması Yapacak İşçiler İçin Sağlık Raporu Alınması Zorunluluğu:
4857 /69.Maddesinde Çalışma hayatında “gece” en geç saat 20.00’de başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen ve her halde en fazla on bir saat süren dönemdir.
İşçilerin gece çalışmaları yedi buçuk saati geçemez.
Sağlık Raporu İşe Başlamadan Önce Alınacak:
Gece çalıştırılacak işçilerin sağlık durumlarının gece çalışmasına uygun olduğu, işe başlamadan önce alınacak sağlık raporu ile belgelenir.
İki Yılda Bir Alınması Zorunlu,Masrafı İşveren Karşılar:
Gece çalıştırılan işçiler en geç iki yılda bir defa işveren tarafından periyodik sağlık kontrolünden geçirilirler. İşçilerinin sağlık kontrollerinin masrafları işveren tarafından karşılanır.
Sağlığı Bozulursa Gündüz Postasında Çalıştırılır:
Gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, mümkünse gündüz postasında durumuna uygun bir iş verir.
Vardiyalı Sistemde Çalışan İşverenler Bölge Çalışma Müdürlüğüne Bilgi Vermek Zorundadır:
İşveren gece postalarında çalıştırılacak işçilerin listelerini ve bu işçiler için işe başlamadan önce alınan ve periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili bölge çalışma müdürlüğüne vermekle yükümlüdür.
Kadın İşçiler İçin Gece Postalarında Çalıştırmadan önce Sağlık Raporu Alınması:
Kadın işçilerin, gece postalarında çalıştırılabilmeleri için, işe başlamadan önce işyeri hekimi, işyeri ortak sağlık birimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın SGK ile anlaşmalı Hastaneler, sağlık ocağı, Hükümet veya belediye doktorlarına muayene ettirilerek, çalışmalarına engel bir durumun olmadığına dair sağlık raporlarının alınması şarttır. Bu işçilerin muayeneleri her altı ayda bir tekrarlanır.
Gebelik ve Analık Durumunda Gece Çalıştırılma Yasağı:
Kadın işçiler, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın işçiler ise doğum tarihinden başlamak üzere altı ay süre ile gece postalarında çalıştırılamazlar. Emziren kadın işçilerde bu süre, ana ve çocuğun sağlığı açısından gerekli olduğunun işyeri hekimi, işyeri ortak sağlık birimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın SGK anlaşmalı Hastaneler, sağlık ocağı, Hükümet veya belediye doktoru raporuyla belgelenmesi halinde, bir yıla kadar uzatılır.
Bölge Çalışma Müdürlüğüne Bilgi Vermek Zorundadır:
Gece postalarında kadın işçi çalıştırmak isteyen işverenler, gece çalıştırılacak kadın işçilerin isim listelerini ilgili bölge çalışma müdürlüğüne gönderirler.
4857/74.Maddesinde Analık Halinde Rapor:
Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.
Hekim Raporunun Önemi:
Bu süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilecektir. Ancak bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
Periyodik Sağlık Raporları Ücretli İzinli Sayılır:
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
Doktor Raporu Hafif İşte Çalıştırır,Ücreti Düşürülemez:
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
Gece Çalışması:
Emziren işçinin doğumu izleyen 6 ay boyunca gece çalıştırılması yasaktır.Yeni doğum yapmış işçinin doğumu izleyen sekiz haftalık süre sonunda, emziren işçinin ise, 6 aylık süreden sonra gece çalışması yapmasının güvenlik ve sağlık açısından sakıncalı olduğunun hekim raporu ile belirlendiği dönem boyunca, gece çalıştırılması yasaktır.
Kadın işçiler, gebe olduklarının hekim raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.
Emziren Kadın İşçiler:
Emziren işçileri Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğinde kadınların çalıştırılabilecekleri belirtilmiş olan işlerde çalıştırılabilmeleri için, doğumdan sonraki sekiz haftanın bitiminde ve işe başlamalarından önce, işyeri hekimi, işyeri ortak sağlık birimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın SGK ile anlaşmalı Hastaneler, Sağlık Ocağı, Hükümet veya belediye hekimlerine muayene ettirilerek çalışmalarına engel durumları olmadığının raporla belirlenmesi gerekir.
Muayene sonunda ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasının sakıncalı olduğu hekim raporuyla belirlenen işçi, doğumdan sonra ilk altı ay içinde bu işlerde çalıştırılamaz
YARIN:AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERDE SAĞLIK RAPORU
Vedat İLKİ