JOKEY KULÜBÜ ANTRENÖRLERİ SİGORTALI OLUR MU?
7 Ekim 2011
JOKEY KULÜBÜ ANTRENÖRLERİ SİGORTALI OLUR MU?
Jokey Kulübünde at yetiştiricisi ve antrenör olarak görev yapıyorum.Sosyal güvenlik kapsamında hukuki durumum nedir?-Antrenör.
1.10.2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı SS ve GSSK göre 4-1(b) kapsamında sigortalı olarak sayılmaktasınız.
6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna Tabi Jokey ve Antrenörler:
6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabi jokey ve antrenörler 01/10/2008 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır. Bunların sigortalılıkları lisans belgesine istinaden fiilen çalışmaya başladıkları tarihten başlar, bu tarih Türkiye Jokey Kulübü tarafından bir ay içerisinde SGK’na bildirilir. Fiili çalışma lisans belgesinin onaylanması ile başlar.
Örnek- Türkiye Jokey Kulübüne 01/01/2009 tarihinde lisans belgesinin onaylandığı bildirilen sigortalı (H)’nin anılan Kulüp tarafından SGK’na bildirimi 01/02/2009 tarihine kadar yapılacak ve bunların sigortalılıkları 01/01/2009 tarihinden itibaren başlatılacaktır.
Bu anlamda, 6132 sayılı Kanuna tabi jokey ve antrenörlerin sigortalılıkları lisans belgesine istinaden fiilen çalışmaya başladıkları tarihte başlıyor. Türkiye Jokey Kulübü bir ay içinde jokey ve antrenörlerin fiilen çalışmaya başladığı tarihi bir ay Kuruma e-sigorta yoluyla bildiriyor. Kurum da jokey ve antrenörlerin 4/b sigortasını(eski adıyla Bağ-Kurunu) bildirilen tarih itibariyle başlatıyor. Antrenörlük yaptığınız sürece 4/b sigortalısı olmak zorundasınız.
Jokey ve Antrenörlerin Sigortalılığının Sona Ermesi
6132 sayılı Kanuna tabi jokey ve antrenörlerden lisansları yenilenmeyenlerin sigortalılıkları lisanslı oldukları yılın sonu itibariyle sona erer ve bu tarih Türkiye Jokey Kulübü ve sigortalılarca on gün içinde SGK’na bildirilir.
***
58 YAŞINDAN ÖNCE EMEKLİ OLAMAZSINIZ.
Bağ-Kur Giriş Tarihi:01.01.1991 20 ay askerliği var.1957 doğumlu.Ne zaman emekli olur?Turgay
Bağ-Kur Kısmi Yaşlılık Aylığından Emekli Olmak İçin Üç Şart Var:
1.10.1999 Tarihine göre;
a)55 Yaş
b)15 Yıl Sigortalılık süresi
c)5400 gün
Sizin Doğum Tarihiniz 1957 olduğu için 1999 yılında 42 yaşındasınız,55 yaşınızı tamamlamaya 10 Yıldan fazla süre var.
Bu durumda 58 yaşında emekli olacaksınız.Askerliği borçlanmanıza gerek yok.
2015 yılından önce emekli olamazsınız.
***
II DERECE ENGELLİ RAPORUNUZ İLE YAŞA TAKILMADAN 3760 GÜN İLE EMEKLİ OLUNUR.
05.05.1977 yılında doğdum.15 yaşında ilk defa sigortalı oldum.1 ay kadar prim ödendi.1998-2000 yılları arasında 25 ay sigortalı olarak çalıştım.4 yıl kadar Bağ-Kur primi yatırdım.Aralık 2007 yılından itibaren SSK’lı olarak çalışıyorum.07.05.2008 tarihinde %64 oranında özürlü raporuna sahibim ve vergi indiriminden faydalanıyorum.Ne zaman emekli olurum?Emekli olursam çalışma hakkım var mı? İsmi Saklı.
Engelliler için emeklilik başlangıcına esas olan süre 18 yaş olarak dikkate alınır.
05.05.1995 yılında sigorta başlangıcınız sayılacaktır.%64 oranında özürlü raporunuza istina eden vergi indirimi aldığınız için II-Derece özürlü olduğunuz için 16 yıl,4 ay-3760 gün ile emekli olabilirsiniz.Gün şartınızı tamamladığınız zaman emekli olacaksınız,emekli olsanızda SGDP primi ödeyerek çalışma hakkına sahipsiniz.
***
52 YAŞINDA EMEKLİ OLURSUN.
15.03.1969 doğumluyum 27.04.1991 tarihinde sıgortalı oldum.Askerliğimi sigorta olduktan sonra yaptım. Ne zaman emekli olurum?Ahmet.
Emekli olmanız için iki yol var.
1.)24.11.1989-23.05.1991 tarihinde ilk defa sigortalı olduğunuz için 25 yıl 52 yaş 5525 gün ile emekli olursunuz.
2.)15 yıl 55 yaş 3600 gün koşullarına göre 60 yaşında emekli olma hakkına sahipsiniz.
***
ASKERLİK BORÇLANMASI İLE 50 YAŞINDA EMEKLİ OLURSUN.
01.02.1965 doğumluyum.21.01.1989 tarihinde ilk defa sigortalı oldum.1986-1987 yılları arasında askerlik yaptım.6000 gün prim ödendi.Ne zamam emekli olurum.?Abdülkerim.
24.05.1988-23.11.1989 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlar 25 yıl 51 yaş 5450 gün şartı ile emekli olursunuz.Askerlik borçlanmanızı ödediğinizde 50 yaş 5375 gün ile emekli olma hakkına sahipsiniz.
***
VERGİDEN MUAF EV KADINLARI İNDİRİMLİ PRİM ÖDER.İSTEĞE BAĞLI İLE 65 YAŞINDA EMEKLİ OLURSUNUZ.
50 yaşında iki çocuğu olan bayanım.Şimdiye kadar hiçbir sosyal güvenlik kurumunda hizmettim yok.Ne zaman emekli olurum?Doğum borçlanması hakkım var mı?-Ev Hanımı
Sizin gibi ev hanımları için az prim ödeyerek emekli olma hakkı 5510 sayılı Kanunda tanınmıştır.Evinde Dantel,oya,tığ gibi vergiden muaf işlerle uğraşan ev hanımları sigorta primi ödeyerek 4-1(b) dediğimiz sigorta şartlarından emekli olabilirler.
Bu konuda Geçici Madde:16 düzenleyici hüküm mevcuttur.
31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen işleri, hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıkları Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Kurumca belirlenen usul ve esaslara göre tespit edilen kadın isteğe bağlı sigortalılar; bu maddenin yürürlüğe girdiği yıl için 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının onbeş katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan arttırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere malullük, yaşlılık, ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi öderler.
O halde siz de bu usullere göre SGK müracaat ederseniz 18 gün prim ödeyerek her yıl 1’er puan artırılması ile emeklilikte aranan koşulları tamamlama hakkına sahipsiniz.
Doğum Borçlanması yapmanız şu anda imkansızdır.
Bunları yerine getiremem derseniz.
İsteğe Bağlı sigortalı olarak da prim öderseniz.65 yaşından önce emekli olamazsınız.
***
15 YIL 3600 GÜN KIDEM TAZMİNATI YAZISI ALABİLİRSİNİZ.
15.10.1998 tarihinden itibaren SSK’lı olarak çalışmaktayım.Kıdem Tazminatı yazısını nasıl alabilirim?-İşçi
15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün koşulunu tamamladığınızda sigorta primlerinizin yatırıldığı SGK İl Müdürlüğü’ne yada Merkez Müdürlüğü’ne yapacağınız yazılı başvuru sonucu şartların oluşması halinde,işverenliğinizden Kıdem Tazminatı alabilir yazısını SGK tarafınıza tebliğ edecektir.
Siz de bu yazınızı gerekçe göstermek suretiyle istifa etmeden Kıdem Tazminatınızın verilmesi suretiyle işten ayrılacağınızı resmi olarak işverene müracaat ederseniz,işverenizin bu konuda size olumlu yada olumsuz olarak dönecektir.
Bu süreçleri beklemeden işyerinizde ayrılmamanızı tavsiye ederim.
***
VEDAT İLKİ