65 YAŞINA KADAR PRİM ÖDEMEYENLERE DEVLET MAAŞ BAĞLAR
4 Kasım 2011
65 YAŞINA KADAR PRİM ÖDEMEYENLERE DEVLET MAAŞ BAĞLAR
1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda hakları belirlenmiştir.
65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları sürece, Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olan Türk vatandaşlarına her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek katsayı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.
1615x0,06446=104,10 TL.Maaş Bağlanır.Bu rakama %5 Vergi iadesi ilave edilerek 109,30 TL.ödenecektir.
65 yaşında muhtaç sayılanlar 104,10 TL.miktardan fazla devamlı gelir sağlayan veya sağlaması mümkün olan kimselerin geçim kaynağı var sayılır ve kendilerine aylık bağlanmaz.
Muhtaç Kararı Önemli:
Sosyal Güvenlik Kurumu, İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının alacakları muhtaçlık kararlarını esas alarak aylık bağlar. Kurum gerektiğinde, aylık almaya başvuranların gelir, yaşam düzeyi ve varlıkları hakkında, belirleyeceği yöntemlerle inceleme yapmaya ve yaptırmaya, resmi ve özel idare müessese ve ortaklarından ve şahıslardan bilgi ve belge istemeye yetkilidir. Aylık bağlanmasına esas belgelerin eksik olmaması halinde aylık bağlama işlemi yapılır. Aylık bağlama kararını etkileyecek durumların tespit edilmesi halinde, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için durum aylık bağlanana iadeli taahhütlü, ilgili idareye de adi posta ile bildirilir. Eksikliklerin giderilmemesi halinde tebligat tarihinden itibaren üç aylık sürenin sona erdiği tarihin içinde bulunduğu ödeme döneminin sonunda aylık kesme veya düzeltme işlemi yapılır ve fazla ödenen tutarlar geri alınır.
Muhtaç Sayılmanın Göstergeleri:
1.)104,10 TL.az gelire sahip olanlar,
2.)104,10 TL. muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde nafaka almaması,
3.)104,10 TL. muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde ticari, zirai, serbest meslek kazancı, ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı, diğer kazanç, irat ve benzeri gelirinin olmaması,
4.)104,10 TL. muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde tarımsal destek gelirinin olmaması,
5.) İlgili mevzuat çerçevesinde tedavi yardımları kapsamında yapılan yardımlar hariç olmak üzere, il veya ilçe sosyal hizmetler müdürlüklerinden, Vakıflar Genel Müdürlüğünden, il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından veya mahalli idarelerden ödenen 104,10 TL.muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde sürekli nakdi yardım almaması, gerekir. Muhtaçlığın tespitinde yukarıda sayılan gelir ve yardım tutarlarının toplamı da dikkate alınır.
Evli Muhtaç Eşler de Tespit Esası:
Evli olanların aylık gelirlerinin hesabında, eşlerin 2022 sayılı Kanuna göre aldıkları aylıklar hariç olmak üzere, her türlü mal ve gelirlerinden Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre aile masraflarına iştirak edebileceği miktar ayrıca dikkate alınır.
Muhtaçlık Şartı Taşıyan Evli Eşlere Aylık Ayrı Ayrı Bağlanır Vefatı Halinde Eşine Bağlanmaz:
104,10 TL. Az gelire sahip 65 yaş üstü eşlere ayrı ayrı maaş bağlanacaktır.Muhtaç aylığı alanın maaşı vefatı halinde eşine bağlanmaz.
Muhtaçlık İçin Başvuru:
Muhtaçlık, YAŞLI VEYA ÖZÜRLÜ AYLIĞI TALEP FORMU ile yapılan başvuru üzerine, aylık başvurusunda bulunanların, ADNKS’ye kayıtlı oldukları adreslerin bağlı bulunduğu İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca formun ilgili bölümünde sebepleri açıkça gösterilmek suretiyle belirlenir.
Üç Ay İçinde Karar Verilir:
İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca, muhtaçlık kararı, başvuru tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde verilir.
Aylık Bağlanmayacak Gelire Esas Alınan Kriter:
104,10 TL’nin üzerinde gelire sahip olanlara kesinlikle gelir bağlanmayacak ve başvuruları ret olacaktır.
Aylıkların Ödeme Dönemi:
Muhtaç Aylıkları Her yıl dört dönemde ödenir.Mart-Haziran-Eylül-Aralık dönemlerinde olmak üzere ödenecektir.
Doğum Tarihi Önem Taşır:
65 yaşın bitiminin tespitinde, ilgililerin, bu kanun yayımlandığı tarihte, nüfus kütük kayıtlarındaki doğum tarihleri esas alınır. Doğum tarihlerinde yapılacak düzeltmeler ile bu kanunun yayımlandığı tarihten geriye doğru bir yıl içinde yapılmış düzeltmeler nazara alınmaz.
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tarafından Ödenir:
Bu aylıklar hak sahiplerine Emekli Sandığı aracılığı ile bağlanır ve ödenir.5502 sayılı Kanun ile tek çatı altında birleştirme olduğundan 5502 sayılı Kanununa göre ödemeleri artık Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından takip edilecektir.
Aylıkların Başlangıç Tarihi:
Aylık sahiplerinin yazılı müracaatlarını takip eden aybaşından itibaren aylıkları bağlanır. Bu aylıklar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenecek ödeme gün ve dönemlerinde peşin olarak ödenir. Aylığa hak kazanma başlangıç tarihi ile ilk aylık ödemesinin yapıldığı ödeme döneminin ilişkin olduğu aya kadar olan haklar için ise defaten ödeme yapılır.Peşin verilen gelir ve aylıklar durum değişikliği veya ölüm halinde geri alınmaz. Ancak, aylık bağlama ile ilgili geçim şartının kalkması halinde, aylıklar bu şartın kalktığı tarihi takip eden dönem başından itibaren kesilir.
Aylıkların Kesilme Esası Nedir?
Bağlanan aylıklar;
a) Ölüm,
b) Feragat,
c) Türk vatandaşlığından çıkarılması, Türk vatandaşlığını muhafaza edenler hariç yabancı memleket uyruğuna girmesi,
ç) Muhtaçlığının kalkması
d)SGK aylık bağlanması aylıkların kesilme nedenidir.
Gerçeğe Aykırı Beyana Dayanan Aylığın Geri Alınması:
Aylığa hak kazanmak üzere kişilerin beyanı üzerine düzenlenen belgelerin gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde, Kurumun bildirimi üzerine mahalli maliye teşkilatı tarafından, ödenmiş olan aylıklar veya aylık farkları için ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için Türkiye İstatistik Kurumunca her ay için belirlenen Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarıyla birlikte borç tahakkuk ettirilir. Gerçeğe uygun olmayan belgeleri düzenleyen ve kullananlar hakkında genel hükümlere göre ceza kovuşturması yapılması için ilgisine göre Maliye Bakanlığı veya Kurum tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.
Vergi Muafiyeti:
Aylıkların bağlanmasında ve ödenmesinde kullanılan bütün belgeler, her türlü vergi ve resimden muaftır.
*(104,10) TL. 2011 Yılının Temmuz-Aralık Dönemi için geçerlidir.
*Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü 5502 sayılı yasada KHK 665/10 Madde ile yeni düzenleme yapılarak Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir.
* 662 sayılı KHK’nin “İl veya İlçe İdare Heyetlerinden” ibaresi, “İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından” şeklinde değiştirilmiştir.
Yazımız son düzenlemeler ve değişiklikler dikkate alınarak hazırlanmıştır.
VEDAT İLKİ