ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR?

10 Kasım 2011

ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE  İŞ KAZASINA UĞRAYAN ÇALIŞANIN BİLDİRİMİ NE ZAMAN YAPILACAKTIR?


 


Firmamız devamlı çalışan bir işyeri olduğu için Bayramın Birinci günü çalışanımız İş Kazası geçirmiştir.Bu iş Kazası sonucu doktorların tahminine göre üç ay kadar tedavi göreceği beyan edilmiştir.İş Kazasını ne zamana kadar SGK bildireceğiz?İsmi saklı.


İş kazası, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 13. maddesinin birinci fıkrasında sayılan hal ve durumları sonucunda meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özre uğratan olay olarak tanımlanmıştır.              


Bir olayın iş kazası sayılabilmesi için, kazayı geçiren kişinin sigortalı olması, sigortalının işyerinde ve ya işyerinden sayılan yerlerde bulunması, olayın işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle meydana gelmesi, kaza ile sonuç arasında uygun bir illiyet bağının bulunması, kaza sonucu bedence veya ruhça özre uğraması ve bu unsurların bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir.


 


İşyeri, Kanunun 11. maddesinde, sigortalı sayılanların maddî olan ve olmayan unsurlar ile birlikte işlerini yaptıkları yerler olarak tanımlanmış olup, işyerinde üretilen mal veya verilen hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen işyerine bağlı yerler, dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden veya meslek eğitimi yerleri, avlu ve büro gibi diğer eklentiler ile araçlar da işyerinden sayılmıştır.


 


Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada meydana gelen olayların yapılan işle ilgili olup olmadığına bakılmaksızın iş kazası sayılması gerekmektedir.


Bu bakımdan sigortalıların avluda yürürken düşmesi, dinlenme saatinde top oynarken ayağının burkulması, bahçede meyve ağacından meyve toplarken düşmesi, tarlada çalışır iken traktör ile kaza geçirmesi, yemek yerken elini kesmesi, dinlenme odasında dinlenirken sobadan zehirlenmesi, işyerinde intihar etmesi, işyeri sınırları içinde bulunan havuzda boğularak ölmesi, ücretli izinli bulunduğu sırada çalıştığı işyerindeki arkadaşlarını ziyaret için geldiğinde kaza geçirmesi, araçlarla çalışanların bu araçlarda geçirecekleri kazalar iş kazası olarak kabul edilecektir.


İş Kazası Bildirimi ve Bildirim Süresi:


Sigortalıların iş kazası geçirmeleri halinde işverenleri tarafından kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhal, Kuruma kazadan sonraki üç işgünü içinde bildirilmesi gerekmektedir.


1.)Kolluk kuvvetlerine hemen haber verilecek.


2.)SGK üç işgünü içinde haber verilecektir.


 


C.tesi-Pazar ,Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Hariç Tutulacaktır:


Bildirim süreleri işgünü olarak belirlendiğinden cumartesi, pazar ile ulusal bayram ve genel tatil günleri hesaba katılmayacak, bu günlere rastlayan günleri takip eden günden itibaren üç günün hesabına devam edilecektir.


Mücbir Sebep de Üç Gün Hesabı:


Mücbir sebebe bağlı olarak süresinde bildirim yapamayan işverenler, mücbir sebebi belgelemeleri şartıyla, mücbir sebebin ortadan kalktığı tarihten sonraki üç işgünü içinde Kuruma iş kazasını bildirecektir.


EK-7 Formu ile Bildirim Yapılır:


 


Bildirim 5510 sayılı Kanunun 4-1 (a) bendi kapsamındaki sigortalılar için işverenlerince, Yönetmelik Ek-7’de yer alan “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu” ile yapılacaktır.


E-sigorta yada Posta Yolu İle Yapılacak:


Bildirge e-Sigorta ile Kuruma bildirilebileceği gibi, doğrudan ya da posta yoluyla da ilgili üniteye gönderilebilir. Adi posta ile yapılan bildirimlerde Kurum kayıtlarına intikal tarihi, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta ile yapılan bildirimlerde postaya veriliş tarihi esas alınır.


EK-7 Formu ile Bildirim Yapmayanlar Aynı Niteliği Taşıyan Şekilde Bildirim Yaparsa:


Bildirimin “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi” yerine bildirgede bulunan bilgileri içeren ve onaylarını taşıyan yazılarla yapılması halinde kabul edilecektir.


Bildirim yapılan yazıda sigortalının,


1.)Sicil numarası,


2.)Adı ve soyadı,


3.)Doğum tarihi,


4.)İşyerinde yaptığı iş,


5.)İşyerinde çalışmaya başladığı tarih,


6.)İş kazasının vuku bulduğu yer,


7.)Tarih ve saat,


8.)Kazanın oluş şekli,


9.)Tanıkların ad ve soyadları,


10.)İşyerinin adresi,


11.)İşverenin adı, soyadı, unvanı ve ikametgâh adres bilgileri, şirket merkezi bilgileri, imzalarının da bulunması gerekmektedir.


Bildirim Nereye Yapılacak:


Bildirimler işyerinin bağlı bulunduğu SGK il müdürlüğüne yada SGK merkezlerine yapılması gerekmektedir.


 


Bildirim Yanlış İl Müdürlüğü yada Merkez Müdürlüğü’ne yapılırsa:


Kurumun başka bir müdürlüğüne yapılan bildirimler bağlı bulunduğu müdürlüğe yapılmış gibi kabul edilecektir. SGK il müdürlüğü yada SGK merkezleri kendilerine yapılan bildirimleri kayıtlarına geçirdikten sonra, işyerinin bağlı olduğu SGK il müdürlüğüne yada SGK merkezlerine, kendilerine bildirim yapılan tarihi belirterek göndereceklerdir.


İş Kazasının Geç Bildirilmesi veya Bildirimin Yanlış Yapılması:


5510 sayılı Kanunun 4-1(a) bendi kapsamındaki sigortalıların iş kazası geçirmeleri halinde yukarıda açıklanan sürelerde işverence bildirim yapılmaması durumunda, bildirimin Kuruma yapıldığı tarihe kadar sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneğinin Kurumca işverenden tahsil edilmesi için gerekli işlemler yapılacaktır.


4857 sayılı İş Kanununa göre Bildirim Süresi:


İşverenler işyerlerinde meydana gelen iş kazasını ve tespit edilecek meslek hastalığını en geç iki iş günü içinde yazı ile ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar.(Madde:77/3.Fıkrası)


 


4857 sayılı Kanununa Göre İPC uygulanır:


Zamanında bildirim yapılmaz ise 1.232 TL.İPC uygulanır.


 


Bu durumda Bayramın bittiği günü takip eden üç iş günü içinde SGK ve iki iş günü içinde Bölge Çalışma Müdürlüğüne bilgi verilecektir.


 


VEDAT İLKİ


 


[email protected]