ASKERLİK BORÇLANMASININ 2520 GÜN HESABINA ETKİSİ VAR MI?

23 Kasım 2011

ASKERLİK BORÇLANMASININ 2520 GÜN HESABINA ETKİSİ VAR MI?


Okurlarımızdan büyük çoğunluğu askerlik borçlanmalarını soruyor.Bu borçlanmaların esaslarında 2829 sayılı Kanun ile hizmet birleştirme de son yedi yılın hesabına etkisi olup olmadığı da en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır.


Bugün bu konuya köşemizde yer vermekteyiz.


Askerlik Kanunu:
1111 sayılı Askerlik Kanunu’na göre Türkiye Cumhuriyeti tebaası olan her erkek, askerlik yapmaya mecburdur. Kişinin özürlülük veya diğer istisnai durum halleri var ise, kişi askerlikten muaf olabilmektedir. Askerlik çağı; her erkeğin nüfus kütüğünde yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği sene ocak ayının birinci gününden başlayarak 41 yaşına girdiği sene ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir sene sürer.


Borçlanmada Nasıl Bir Yol İzlenir:
1.)Askerlik hizmetinizi er yada erbaş olarak yapanlar
2.)Yedeksubay devresinde hazırlık olarak geçen sınıf okulu devresi
Bu süreleri ;
a)Sigortalı
b)Ölümü Halinde Hak sahipleri
borçlanma yapma haklarına sahiplerdir.


Başvuru Şekli:
Borçlanma başvurusunda bulunacak ilgili kişiler Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Merkezi veya internet ortamından temin edeceği ”Askerlik Borçlanma Belgesi”ni  SGK müracaat ederek bildireceklerdir.


SGK Evrakların Onayına Son Verdi:
Sosyal Güvenlik Kurumu, askerlik borçlanması yapacak sigortalılardan ”Askerlik Belgesi” istenmesi uygulamasına son veriyor.
Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan anlaşmaya göre, vatanî görevini tamamlayanların bilgileri düzenli olarak SGK’ya iletilecek. Kurum, internet üzerinden bu bilgileri görüp belge istenmeden işlemler yapacak.
Milli Savunma Bakanlığı otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na SGK gerekli bilgileri iletecek. Aylarca süren yazışmalar son bulacak.
Askerlik borçlanması için SGK başvuran kişilere ”git askerlik belgeni getir” denmeyecek.


 


Askerde Hava Değişimi,Cezalar ve Firarlar Borçlanma da Kapsam Dışı:
Askerlik borçlanmalarında, hava değişimlerinin üç ayının askerlik süresi olarak dikkate alınması gerektiyor, hava değişimi sürelerinin üç ayı aşan kısmı ile hastalık veya cezai bir sebeple uzayan süreler borçlandırılmayacaktır.


 


Hizmet Akdi ile Çalışanlar da Askerlik Borçlanması:
SSK’lı olarak çalışanlar Askerde iken fiili çalışma olmadığı için o süreleri borçlanma hakkına sahiptirler.


 


Vergi Mükellefleri Açısından Askerlik Borçlanması:
İşyeri sahipleri Bağ-Kur yönünden mükellef oldukları için askere gitselerde vergi yükümlülükleri devam ettiği için o sürelere ait primler ödendiği için borçlanma yapma imkanları olmayacaktır.


 


Devlet Memuru iken Askere Gidenlerde Borçlanma:
657 sayılı Devlet Memuru iken askere gidenler ise Yedeksubay olursa Emekli Sandığına prim ödendiği için sadece sınıf okulunda geçen süreyi borçlanma hakları vardır.
Kısa Dönem yapmış iseler kısa dönem sürelerini borçlanabilirler.


 


Er-Öğretmen Uygulamasında Askerlik Borçlanması Esası:
Askerlik hizmetini Er-Öğretmen olarak yapanların sadece kıtada maaşsız olarak geçen süreleri borçlandırılacaktır.


 


Askerlik Borçlanmasında Tamamını yada Yeterli Kısmını Borçlanma İmkanı Vardır:
Askerlik sürelerinizin tamamını borçlandığınız gibi yetecek miktar kadar da borçlanma yapabilirsiniz.
Örneğin:Emekli olmanız için 18 ay askerlik sürenizden 6 ay yeterli ise bu 6 aylık süreyi borçlanma hakkınız vardır.
Bazen de 18 ay karşılık 6 aylık bedel yatırırsanız tekrar müracaat ederek 12 aylık bedeli de yatırma hakkınız var.


Borçlanmanın Emekliliğinize Etkisi Nasıl Oluyor?
Okurların en çok merak edilen sorularından biri de; askerlik borçlanması yaparsam erken emekli olabilir miyim sorularıdır.Herkes kendisine göre bunu hesaplayabilir.
Askerlik borçlanması ile erken emekli olabilmek iki yolla olur.
1.)Genel olarak baktığımızda, askerlik yaptığınız tarihler, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarihten önce ise, ilk sigorta başlangıç tarihiniz borçlanılan süre kadar geriye gidecek.Böylecene erken emekli olma imkanı ortaya çıakcaktır.
2.)Sigortalı, yaş ve sigortalılık süre şartlarını doldurmuş ve eksik prim günü varsa, eksik gün kadar çalışması gerekirken askerlik borçlanması ile eksik gün primlerini ödeyerek emekli olacaktır.


 


Askerlik Borçlanması Yapacaklar Hızlı Hareket Etsinler 2011 Bitimine Az Zaman Kala Avantajı Yakalasınlar:
Askerlik borçlanması, sigortalıların veya hak sahiplerinin prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32’si üzerinden hesaplanmaktadır. Hesaplama, borçlanma yapılmak istenildiği dönemde geçerli prime göre esas günlük kazancın alt ve üst sınırlarından yapılmaktadır.
Bugün prime esas günlük kazanç alt sınır 27,90 TL, üst sınır ise 181,35 TL’dir. Buna göre bir günlük askerlik borçlanma tutarınız en az 27,90 TL x yüzde 32 = 8,92 TL, en fazla 181,35-TL x yüzde 32 = 58,03 TL olacaktır. Bugün itibariyle 18 aylık askerlik borçlanma tutarınız 837 x yüzde 32 x 18 = 4.821,12 TL olarak hesaplanacaktır.


 


Borçlanmada Püf Nokta:
Reformlarla birlikte Emekli Maaşı Hesaplama Sistemi değiştiği için öncelikle sigortalılar borçlanılacak sürelerde prim ödemelerinin satın alacakları dönemlerdeki prim ödeme durumlarını gözönünde bulundurarak borçlanma yapmaları gerekir.Buna göre borçlanmaya esas prim miktarlarını seçmelerine özen göstermelidirler.Bu konuda seçim işlemini SGK memurlarına bırakmadan emekli planmalarına göre yapmaları gerekmektedir.


 


1.10.2008 öncesi Devlet Memuru Olanlarda Borçlanma Esası Farklı Uygulanır:
01.10.2008 tarihinden önce memur olanlar askerlik borçlanmalarını 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na tâbi olarak yapabilecekler. Bu durumda olan memurlar için göreve girişi, derecesi, kademesi ve ek göstergeleri ile emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait tüm unsurlar dikkate alınıyor. Bütün bu unsurların toplamının başvuru tarihinde yürürlükte olan katsayı ile çarpımı sonunda bulunacak tutarlar esas alınarak yine o tarihteki kesenek ve karşılık oranlarına göre bir aylık olarak tesbit edilen miktarın borçlandırılacak olan ay sayısı ile çarpımı sonucunda toplam borç miktarı belirleniyor.


Hizmet Birleştirme de Son Yedi Yıl Hesabında Askerlik Borçlanmasının Etkisi Nasıl Oluyor?
Gün geliyor birçok sigortalının bir den fazla Kurumlarda geçen hizmetleri gözönüne alınarak emekli hesaplamaları yada planlamaları yapılıyor.
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı kapsamında ikisinde veya üçünde çalışmışsa, emeklilik aşamasında bu hizmetler birleştirilmektedir. 01.10.2008 tarihinde önce sigortalı olanların söz konusu hizmetlerin birleştirilmesi esnasında, son yedi yılda hangi sosyal güvenlik kuruluşuna fazla prim ödenmişse o kuruluştan, son yedi yılda eşitlik söz konusu ise en son tâbi olunan sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olunmaktadır. Diğer bir anlatımla eşitlik halinde son 1260 gün ödediği kurumdan emekli olabilir.


Burada İnce Nokta Şudur:
Askerlik borçlanması hangi tarihte yapılırsa yapılsın ,ödediği primler askerlik yapılan döneme sayılmaktadır.


Örneğin :
Sigortalı Mustafa Bey 18.01.2000-18.07.2001 tarihleri arasında askerlik görevini yapan sigortalıdır.12.10.2011 tarihinde askerlik borçlanma talebinde bulunmuş olsun. Ödenen tutar kişinin bugün için değil 18.01.2000-18.07.2001 tarihleri arasında hizmeti sayılır. O halde askerlik borçlanması emeklilikte son yedi yılın hesabına katılmayacaktır.


 


Borçlanmalar En geç Ne Zamana Kadar Ödenir?
SGK tarafınan hesaplanan prim borcunun sigortalıya yada hak sahiplerine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içersinde ödenmesi gerekiyor. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise, yeniden başvuru yapılması gerekmektedir.Ödenmeyen borçlanmalar hakkında sigortalı yada hak sahiplerine bir cezai yaptırım yoktur. Dolayısıyla primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz.


 


SSİY Yapılan Son Düzenleme İle Emekli Maaşı Bağlanmayanlar Hatalı Borçlanma Tutarlarını Geri Alabiliyor:
16.06.2011 tarihinde RG yayınlanarak SSİY değişikliğe gidilmiştir.
SSİY Onbirinci Fıkra Eklenmiştir.
11) 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesine göre yapılan borçlanmalarda aylık bağlanmamış olması şartıyla borçlanma tutarının tamamı sigortalının talebi halinde bir defaya mahsus olmak üzere iade edilir. Hükmü ile tüm 41.maddeye istinaeden yapılan hatalı borçlanma paraları emekli aylığı bağlanmama koşulu ile borçlanma tutarının tamamı sigortalının talebi halinde bir defaya mahsus olmak üzere iade edilecektir.
Bu düzenleme ile Askerlik borçlanmaların da hata yaptığını düşünen sigortalı ve hak sahipleri de
Emekli maaşı bağlanmamış olmak şartı ile bir defaya mahsus olmak üzere SGK geri alma hakları olacaktır.


VEDAT İLKİ


[email protected]