Akşam Gazetesi-Emekli olmadan da kıdem tazminatı alınır–Sahtekarlara dikkat…–İzinli işçi fazla mesai yapamaz–Hem SSK’dan hem Emekli Sandığı’ndan emekli olarak çalışabilirsiniz

15 Eylül 2007







Emekli olmadan da kıdem tazminatı alınır

[email protected]


 




Ali Bey, öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim. Defalarca TV programlarınıza bağlanmak istedim fakat hiç ulaşmak mümkün olmadı. Ayrıca mail adresinize 5-6 defa mail yolladım cevap alamadım. Benim sorum şöyle; 08.01.1966 doğumluyum. 14.06.1982 gününden itibaren de SSK’lı olarak çalışmaktayım.14.06.2007 günü Kütahya SSK İl Müdürlüğü’ne kıdem tazminatını alabilir yazısı almak için başvurdum. Fakat bana telefonla verilen cevapta SSK başlangıcı olarak 08.01.1984 tarihi olabileceği yani kıdem tazminatını alabilir yazısını bu tarihte alabileceğimi telefonla bildirdiler. Bu ne derece doğrudur? SSK gün sayısı 7100 gündür. Hasan Güney-Kütahya

08.09.1999 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 4447 Sayılı Yasa ile 1475 Sayılı Yasa’nın 14’üncü maddesine eklenen beşinci bende göre, ‘5. 506 Sayılı Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanun’un Geçici 81’inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,’ kıdem tazminatı ödenmesi kararlaştırılmıştır. İşte bunun için de SGK’ya devredilen SSK’dan ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısı almanız gerekir. Şimdi yukarıdaki bent içinde geçen değişik şartlara göz atacak olursak;

A-506 sayılı Kanun’un 60’ıncı maddesine göre,

1-Kadın ya da erkek olsun başkaca bir şart aranmaksınız 7000 gün sayısı olanlar veyahut da,

2-Kadın ya da erkek 25 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4500 günü olanlar,

B-506 sayılı Kanun’un Geçici 81/B’ye göre,

-Kadın ise 20 ve erkek ise 25 tam yıl sigortalılık süresi ile aynı maddede belirtilen gün sayılarına (5000 ile 7000 arasında değişir) ulaşmış olanlar,

C-506 sayılı Kanun’un Geçici 81/C’ye göre,

-İster kadın olsun ister erkek en az 15 yıldan beri sigortalı olması ve en az 3600 gün sayısını tamamlayanlar,

Diledikleri zaman SSK’ya başvurup, ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısı isteyebilir ve alacakları yazı ile işyerlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirler.

Fakat, bu köşeden 04.08.2007 günü yayınlanan (Vatandaşa eziyeti sevenler SGK’nın da mayasını bozacak) başlıklı yazımda da dile getirdiğim üzere yukarıdaki şartlardan, 506 sayılı Kanun’un Geçici 81/C’ye göre, hakkı olanlara SSK bu yazıyı vermemektedir. Vermemektedir ama kişiler iş mahkemelerinde SSK’yı dava ettiklerinde söke söke bu yazıyı almaktadır. Sizin durumunuza gelince, 08.01.1966 doğumlusunuz ve 18 yaşını tamamlamadan 14.06.1982 günü SSK’lı olmuşsunuz, bu duruma göre de 47 yaşında yani 08.01.2013 günü emekli olacaksınız. Sigorta başlangıcınız ise 18 yaşını ikmal ettiğiniz 08.01.1984 günü olarak kabul edileceğinden 25 yıllık sigortalılık süresini 08.01.2009 günü tamamlayıp yukarıdaki (B)’de açıklanan şartlarla kıdem tazminatı alabilir yazısı alabileceğinizi Kütahya SSK İl Müdürlüğü’nden ifade etmişler. Fakat, sizin 7000 günden fazla prim ödeme gününüz olduğundan Kanun gereğince, yukarıdaki (A)’da belirtilen şartlarla Kütahya SSK İl Müdürlüğü’nden ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısı alabilirsiniz. Bunun için dilekçeyle müracaat ediniz, 60 gün içinde olumlu cevap verip, yazınızı vermezlerse gidip İş Mahkemesi’nde dava açınız.







Sahtekarlara dikkat… Sahtekarlara dikkat…

Çalışma hayatı ile ilgili çeşitli eğitim kitaplar hazırladıklarını ve kitap veya CD’lerin içinde SSK kurum yazışmalarında kullanılan ve şirket iç disiplin kurallarına uygun (savunma, ihtar v.b.) evrakların bulunduğunu ve bu çalışmaların başında da benim ve grup başkanlığımızdaki çeşitli SSK müfettişlerinin ismini de kullanarak çalışmalar yapıldığını söyleyen şahıslar firmalara telefon açarak 400 veya 500 YTL’ye kitap ve CD sattıklarını iddia etmektedirler. Lütfen bu tür kişilere dikkat edelim, bunlar sahtekar. Öte yandan dostum Resul Kurt anlattı, işyerlerine telefon açıp biz piyasada kitapevlerinde 20-25 YTL etiketi olan kitapları, ‘İş müfettişiyiz size kitap gönderiyoruz fiyatı da 500 YTL., almazsanız denetime alırız’ deyip üstüne de telefon numarası veriyorlarmış. Araştırmışlar sıkışınca ‘Ne müfettişi abi, biz yayıneviyiz’ demişler.







Hem SSK’dan hem Emekli Sandığı’ndan emekli olarak çalışabilirsiniz

1962’den itibaren 15 yıl Emekli Sandığı, 10 yıl da SSK’ya prim yatırarak SSK’dan emekli oldum.15 yıllık öğretmenliğim karşılığında ne tazminat ne de ikramiye alabildim. Bu durumda 1990 yılında yeniden öğretmenliğe başladım ve SSK’ya dilekçe yazarak emekliliğimin iptalini istedim. Bana verilen yanıtta emeklilik sizin yasal hakkınız. 1990 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na müracaat ederek öğretmenliğe başladım. 2004 yılında yaş haddinden T.C. Emekli Sandığı’ndan da emekli oldum. Bana 14 yıl üzerinden ikramiye ve 14 yıl üzerinden maaş bağlandı. Şu anda tam teşekküllü hastaneden sağlam-çalışabilir rapor alınca özel kreş veya özel huzurevinde idareci veya psikolog olarak çalışabilir miyim? SGD primi nasıl belirlenecek. 1940 doğumluyum, SGDP yatırılmak kaydıyla yaş sorunu olmayan hangi iş yerlerinde çalışabilirim. Beni bu konularda bilgilendirir ve aydınlatırsanız memnun olurum.

Zeki Budak-Mersin

15 yıl kamuda emeklilik yaptıktan sonra istifa edip üstüne 10 yıl SSK’lı olarak çalıştıktan sonra ilk kez emekli olduğunuzda T.C. Emekli Sandığı’nda geçen 15 yıllık süre için ikramiye alamamanızda yasadışılık yok. Zira, 5434 sayılı Kanun’a göre en son memur iken emekli olanlara ikramiye verilir. SSK’dan emekli olup 1990 yılında MEB’de öğretmenliğe başlamanızdan sonra 14 yıl çalışıp T.C. Emekli Sandığı’ndan 65 yaş sınırı nedeniyle emekli olmanız, yani şu an hem SSK’dan hem de T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı almanız tamamen yasal. Şimdi, bir işyerinde çalışmaya da başlayabilirsiniz. Özel sektöre ait bir işyerinde işe girdiğiniz takdirde 506 sayılı Kanun’un 3 ve 63’üncü maddeleri gereğince işyerinden aldığınız ücret üzerinden SSK’ya SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödenmesi gerekir. Bu çalışma esnasında SSK veya Emekli Sandığı aylıklarınıza dokunulmaz.







İzinli işçi fazla mesai yapamaz

İŞÇİmİze 16 gün ücretli izin verdik. Fakat işin yürütümü bakımından çalışana ihtiyacımız olduğundan ücretli izin kullanan işçimize akşamları gelip 5 mesai yaptırabilir miyiz? Ücretini de 1.5 kat ödemek koşuluyla.

E. Balkanlı

Sayın okurum, yıllık ücretli izin işçilerin bir yıl boyunca topladıkları stres, yorgunluk gibi negatif enerjilerini atmaları için verilmektedir. Yıllık ücretli izin süresinde bırakın sizin işyerinizde çalışmalarını başka işyerlerinde bile çalışmaları yasaktır. İşçinin dinlenmesi için verilen bu sürede çalıştırılması mümkün değildir ama isterse yıllık iznini kesip, sonra kullanmak üzere çalışmaya başlayabilir.