Akşam Gazetesi–Emeklilikte işe girişteki yaş geçerlidir –İşe girmeden önce raporunuz var olduğundan engelli emekli olursunuz–Erkeklere çeyiz parası yok –Güle güle Şakir abi ruhun şad olsun

28 Ağustos 2007







Emeklilikte işe girişteki yaş geçerlidir

[email protected]


 




Babam, 01.09.1970 sigorta başlangıçlıdır ve sigorta olduğu tarihte doğum tarihi 1955 idi. O zamanki şartlarda köyde doğan çocukların kimlikleri toptan hep birlikte çıkartılırmış. Babam 1971’de (sigortalı olduğu tarihten 8 ay kadar sonra) askere gitmek için yaşı büyütmüş ve şu anki gerçek ve kimlikte yazılı olan 01-02-1951 olmuş. Bu zamana kadar ödemiş olduğu prim gün sayısı 3641. Bunun içinde 90 gün Nurettin Zengin adına yatırılmış prim var. Bunun son iki ayı isteğe bağlı olarak dışarıdan yatırıldı. Askerlik hizmetini 20 ay yapmıştır. Yalnız askerlik ödemesinde bulunmadık. Ayrıca 10-05-1985 ile 16-05-1985 tarihleri arasında 12 ay, 20-03-1994 ile 26-10-1994 tarihleri arasında 7 ay yurt dışında (Suudi Arabistan) işçi olarak

çalışmıştır. Bu konu ile ilgili Suudi Arabistan’a 4 ay önce çalıştığını ispatlamak için Cidde başkonsolosluğuna dilekçe ile başvuruda bulunduk ama hala cevap alamadık. Babam ne zaman emekli olabilir?

Cengiz Helvacıoğlu

Sayın okurum, babanızın yaş büyütmesi emeklilik hariç her yerde geçerlidir. SSK yaş büyütmelerini hiç kabul etmemiştir ama 2003 yılına kadar mahkeme kanalıyla emekli olunabiliyordu. Artık mahkemeler de kabul etmiyor. Bu nedenle babanız var olan prim günleri ile 55 yaşında yani 2010 yılında emekli olur. Şayet, prim günleriniz 5000 güne tamamlarsanız da tamamladığı anda yaşa bağlı olmadan hemen emekli olur. Tercihinizi siz yapın, 5000 günle emekli olsun diyorsanız askerliği ödeyin, yurtdışından cevap gelince yurtdışı borçlanmanızı yapın ödeyin. Yetmezse de isteğe bağlı prim ödemeye başlayın. 2010 çok geç değil diyorsanız da bekleyin.







İşe girmeden önce raporunuz var olduğundan engelli emekli olursunuz

BEN 31 Ağustos 1999’da “Özürlü Kadrosu” sınavını kazanarak İstanbul Üniversitesi’nde Genel İdare Hizmetleri Sınıfında devlet memurluğuna başladım. 17 Ocak 2003’te Deniz Kuvvetleri’ne naklen atandım ama buraya geçerken kurum atamamı “Özürlü Kadrosu”nda yapmamış. Bu yıl kurumun yaptığı görevde yükselme sınavına girerek başarılı oldum ve Teknik Hizmetler Sınıfı, Mühendis kadrosuna atamam yapıldı. Bu arada özürüm işitmeden dolayıdır (% 50 iş gücü kaybı) ve progresif olduğundan gittikçe kötüye gitmektedir. Şu anda işitme cihazıyla bile zor duymaktayım. Öğrenmek istediğim şu;

1. Teknik Hizmetler Sınıfı Mühendis kadrosundayken “Özürlü Kadrosu”na geçebilir miyim? Özürlü birisi Teknik Hizmetler Sınıfında çalışabilir mi? TSK’nın bu konuda ayrı bir iç yönetmeliği var mıdır?

2. Eğer “Özürlü Kadrosu”na atamam yapılabiliyorsa (devlet memurluğuna “Özürlü Kadrosu”nda başladığım için) 2003-2007 yılları arasındaki boşluğu erken emekliliğime saydırabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim? Avni Dinçer

Sayın okurum, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu gereğince engelliler-özürlüler iki şekilde erken emekli olabilmektedirler. Birincisi kamuda özürlü-engelli kadrosunda çalışanlar 15 yıllık hizmet süresiyle emekli olurlar, ikincisi engelli-özürlü kadrosunda olmasa daha memur olmadan yani işe girmeden önce elinde en az yüzde 40 oranlı raporu varsa bu kişiler de 15 yıllık hizmet süresiyle emekli olurlar. 5434 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin (j) bendine göre, “Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az % 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine,” emekli olabilirler. Bu nedenle özürlü kadrosuna geçmenize gerek yok. Siz zaten elinizdeki raporla 15 yıllık kesenek ödeme süresiyle emekli olabileceksiniz.







Erkeklere çeyiz parası yok

BİZ Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı almakta olan iki kardeşiz (kardeşim erkek). Ben bir bankada çalışıyorum ve bu sene evlenmeyi düşünüyorum ve bildiğim kadarıyla 12 aylık çeyiz parası alacağım. Ben evlendikten sonra benim maaşım kardeşime bağlanır mı? Bir de kardeşim 1984 doğumlu üniversite öğrencisi erkekler 25 yaşına kadar yetim aylığı alabiliyor eğer kardeşim 25 yasına gelmeden evlenirse çeyiz parası alabilir mi? 25 yaşından sonra yani maaşı kesildikten sonra evlenirse çeyiz parası alabilir mi? Tülin Yücel

Hanımefendi, siz evlendiğiniz takdirde 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu gereğince almakta olduğunuz yetim aylığınız kesilir ve siz isterseniz 12 aylık yetim aylığınız size çeyiz parası olarak verilir. 12 aylık parayı peşin olarak aldığınız için diğerlerinin aylığında bir değişme olmaz. 12 ay sonra ise durum kontrol edilir ve kardeşinizin aylığı alt sınır aylığının yüzde 80’inden az ise yükselir, değilse aynı kalır. Kardeşiniz ise erkek olduğundan şu andaki kanunlar gereğince evlense bile çeyiz parası alamaz, zira okuyorsa 25 yaşına kadar evlense bile yetim aylığı kesilmez. Çeyiz parası için ise yetim evlenince aylığının kesilmesi gerekir.







Güle güle Şakir abi ruhun şad olsun

DÜN sabah bu yazıyı hazırlamak üzere bilgisayarımın başına geçtiğimde Şakir Süter ağabeyimin vefatını öğrendim. Tiryakisi olduğu sigara nedeniyle bir operasyon geçirmişti ve ardından “atlattım artık Ali” diyordu üstelik de “bıraktık artık o mereti” diye de ekliyordu. Hastalık ise O’nu bırakmamış, sinsi sinsi ilerlemeye devam etmiş. Hemşehrimdi, abimdi, danıştığım dostumdu güle güle Şakir abi, güle güle güvenilir yalansız-dolansız gazeteci…







Kısa…ksa…

Volkan Devami-SSK’dan isteğe bağlı prim ödeyerek emekli olan eşinizin aldığı emekli aylığı olan 550 YTL. doğru rakamdır. Aslında asgari ücret üzerinden prim ödeyerek emekli olan birisinin 350 YTL. emekli aylığı olması gerekirken kanun gereğince en düşük SSK emekli aylığı olan 550’ye yükseltilmiştir. Asgari düzeyden prim ödeyen herkes aynı rakamı alır. Bahsettiğiniz rakamlar en düşük memur emekli aylıkları olabilir. Eşiniz hanımefendi kuruntu yapıyor.

Mustafa-Türkiye’den aldığınız kısmi emekli aylığı SSK’dan ise borçlanarak sürenizi 15 yıla çıkardığınızdan en düşük tam aylık olan 550 YTL. alırsınız ve dilediğiniz zaman da emekli olursunuz.