Akşam Gazetesi–Engelli memur olarak dilediğiniz zaman emekli olabilirsiniz–Daire sahipleri sorumludur–Aylığınızı kestirip, artırabilirsiniz

11 Ekim 2007







Engelli memur olarak dilediğiniz zaman emekli olabilirsiniz

[email protected]


 




Henüz 11 aylıkken geçirdiğim bir iş makinesi kazası ile engelli oldum (Sol kol dirsek üstü amputasyonu). Halen Tarım Bakanlığı’nda Ziraat Mühendisi olarak görev yapmaktayım.

İlk işe girişim 11 Mayıs 1986 tarihi olup 90 gün prim yatırılmıştır. 27 Haziran 1990 günü kamuda yüzde 60 oranlı vergi indirimi ile iş başı yaptım. Çalışırken Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde eğitimime devam ettim ve mezun olunca aynı kamu kurumunda mühendis kadrosuyla sözleşmeli statüde atamam yapıldı. 14 Ağustos 1994 tarihinde çalıştığım kurum özelleştirildi ve bizler Tarım Bakanlığına 657 Sayılı Kanuna tabi olarak atandık. Şu an için SSK’da 1454 günüm var. Memuriyete geçişimde özürlü işçi olduğum belirtilmemiştir. Şu anki kadrom normal teknik hizmetler sınıfında mühendis. Ancak vergi indirimim devam ediyor. Buna göre ne zaman emekli olurum? Şu anda kadro ve derecem 2. derecenin 2. kademesi. 1. derecenin 4. kademesine 2012 yılında gelebiliyorum. Şayet engelli olarak emekli olursam, emekliliğimde bu süreye kadar beklemem bana bir avantaj sağlar mı? 2200 gösterge yerine 3600 gösterge ile emekli olmam mı avantajı mıdır? Emekli olurken SSK’lı geçen sürelerim için de tazminat-ikramiye alabilecek miyim? Adnan Horan

Adnan Bey, 11 Mayıs 1986 işe girişiniz geçerlidir ve şayet SSK’dan emekli olsaydınız bu tarihe göre hesaplama yapacaktık. Ancak siz daha sonra devlet memuru olup SSK’dan, T.C. Emekli Sandığı’na geçiş yaptığınızdan memuriyet başlangıcınız SSK prim ödeme günü kadar geriye gidecek. Yani, 15.08.1994 günü başlayan T.C. Emekli Sandığı iştirakçilik başlangıcınız 1454 gün kadar geriye giderek, 01.08.1990 sayılacaktır. Buna göre, memur olmadan önce elinizde yüzde 16 oranlı sağlık kurulu raporu ve vergi indirim belgesi var olduğundan 5434 sayılı Kanun’un 39 uncu maddesinin (J) bendi gereğince, (“Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az % 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine,” ) 15 yılı tamamladığınızdan dilediğiniz zaman T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli olabilirsiniz. Ancak, 1’inci dereceye inip, 3600 ek gösterge ile emekli olmanızı tavsiye ederim, daha fazla emekli aylığınız olur. Bu arada ister şimdi ister daha sonra emekli olup kamuda değil ama özel sektörde çalışabilirsiniz ve hem emekli aylığınızı alıp hem de çalıştığınız işyerinden ücretinizi alırsınız. T.C. Emekli Sandığı Kanunu gereğince emekli olduğunuzda kamuda SSK’lı olarak geçen süreleriniz için de size ikramiye ödenecek.







Daire sahipleri sorumludur

Oturmadığım bir apartmanda daire malikiyim. Yönetici de değilim. Kapıcının ödenmeyen prim borçları için adıma çıkarılan SSK tebligatını kiracıma bırakmışlar. Tebligatın muhatabı yönetici değil midir? Bütün prim borçlarından bir malik sorumlu olur mu? Ali Arda

Ali bey, Kat Mülkiyeti Kanunu ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince prim borçlarından tüm kat malikleri (daire sahipleri) sorumludur. Normal şartlarda SSK alacakları için önce SSK’daki dosyada yönetici olarak görünen kişiye tebligat gönderir ki sanırım SSK’ya ilk müracaat da sizin adınız görünüyordur. Veyahutta iş o raddeye varmıştır ki tüm kat maliklerine yani daire sahiplerine tebligat çıkarma aşamasına gelinmiştir. Bu arada SSK prim borçlarını daire sahiplerinden birinden veya hepsinden isteme-alma hakkına sahiptir, borcu ödeyen daire sahibi de diğer daire sahiplerinden paylarını kadarını istemem hakkına sahiptir.







Aylığınızı kestirip, artırabilirsiniz

Öncelikle yaptığınız hizmetlerden dolayı size teşekkür etmek istiyorum. Ben 2002 Şubat ayında 7200 iş gününden tavandan emekli oldum devlet bana 345 milyon emekli maaşı bağladı. Benden 1 sene sonra 5300 iş günü ile yine tavandan ödeme yapan bir arkadaşıma 380 milyon maaş bağladı. Ben bunun haksız bir uygulama olduğunu düşünerek SSK’ya yazı yazdım bana emekli maaşımın doğru hesaplandığını bildirdiler. Bu maaş artırma işini basına açıkladıktan sonra bende aynı yasaya istinaden maaşımı kestirip tekrar sigortalı çalışıp tekrar emekli müracaatı yapmak istiyorum. Benim sizden sormak istediğim şey ben emekli olduktan bu yana sosyal güvenlik destek payı ödeyerek çalışmaya devam ediyorum. Ben emekli maaşımı kestirme dilekçemi verdikten sonra işyerinde normal çalışıyormuş gibi primimi 1 ay ödesem tekrar emekli olabilir miyim? Ahmet Karahan

Ahmet Bey, şu an emekli olarak çalışıp SSK’ya SGDP ödüyorsunuz şimdi yapmanız gereken, işyerinin personel veya insan kaynakları servisine müracaat edip, SGDP bildirgesinden bugün için çıkış göstermelerini, yarın için normal işçi işe girişi olarak bugünden (internet üzerinden) işe giriş bildirgesi vermelerini ve verilecek işe giriş bildirgesinde emekli değil de normal işçi olarak gösterilmenizi isteyin. Daha sonra da bir gün normal işçi gibi SSK’ya bildirildikten sonra ertesi gün ekinde 3 fotoğraf ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ile birlikte yeniden emeklilik dilekçesi vermeniz emekli aylığınızı artırmanız için yeterli olur.







Kısa…kısa…

Nurcan Berber-1989 sosyal güvenlik başlangıcınızla 46 yaşında (24.05.2017 günü) memuriyette geçen 1440 gününüz dahil en az 5375 gün sayısı ile SSK’dan emekli olacaksınız. Hizmet birleştirmesi şimdi değil ancak emeklilik anında yapılır bu nedenle şu an bir şey yapmanıza gerek yok.

İhsan Eyüboğlu- 25.06.1985 yılı sigorta girişli olup 30.11.2009 günü prim ödeme gününü tamamlayıp, 30.11.2015 günü yaşı doldurup emekli olacakmışsınız. Şu an için de asgari ücretten gösteriliyormuşsunuz. Bu durumda 2009’dan sonraki bekleme süresi içinde prim ödemeniz sizin emekli aylığınızı arttırmaz. Tavandan veya tavana yakın ödeme yaparsanız biraz artış olur.