Akşam Gazetesi–İnşaatınız için SSK’ya başvurmalısınız –Sosyal Güvenlik Reformu ve yeni Meclis–Vergi indirim belgesinin tarihi önemli değildir–Atatürkçülük mü Nesincilik mi?–

26 Temmuz 2007







İnşaatınız için SSK’ya başvurmalısınız

[email protected]


 




Ali Bey, inşaat işerinde SSK ile ilgili bir konuda bilginizi almak istiyorum. Bizim şirketimiz idari binasını müteahhit firmaya yaptıracak ve hakedişler 30 günde bir ödenecek. Bu durumda bizim SSK açısından yapmamız gerekenler nelerdir? Ruhsat alındıktan sonra SSK işyeri dosyasını biz mi açtıracağız yoksa müteahhit firma mı? Ayrıca, maliyet hesabı ve bildirimleri gibi bizim yapmamız gerekenler nelerdir? Hüseyin Günal

Sayın okurum, 3917 sayılı Kanun ile ülkemizde 1994 yılından beri asgari işçilik (ölçümleme) uygulaması vardır ve bu uygulama ile sizin inşaatınızdan da SSK’ya bildirilmesi gereken asgari işçilik ücreti tutarı da hesaba tabidir. Öncelikle inşaatınız için dosyayı kimin açtıracağının kararı şu şekilde verilecektir, inşaatın tamamının-anahtar teslimi olarak müteahhit firmaya vermişseniz, SSK’da dosya yani işyeri açtırma görevi müteahhit firmaya aittir. Şayet, inşaatı anahtar teslimi vermemişseniz yani bir kısmını da başka şirketlere vermişseniz-verecekseniz dosyayı siz açtıracaksınız sizden iş alan şirketler de sizin açtırdığınız dosyaya taşaron (aracı) sıfatıyla işçilik bildireceklerdir. Asgari işçilik uygulamasında da dosya kime ait ise o muhatap olacaktır. Asgari işçilik uygulamasında inşaatınızın maliyetinin normalde yüzde 9’u oranında SSK’ya işçi ücreti bildirmiş olmanız gerekir ama SSK uygulamasında bunların yüzde 25 kadar kısmı dışarıya fatura karşılığı yaptırılmış işler olacağı düşüncesi ile yüzde 25 oranında düşülerek yüzde 6,75 oranı uygulanmaktadır. Mesela inşaatınız ruhsatına göre şayet cinsi 4A ve1000 metrekare ise 2007 yılı metrekare maliyet bedellerine göre metrekaresi 482 YTL’den toplam maliyeti 482000 YTL.dir. Bu maliyete göre dosyasından SSK’ya 32535 YTL. işçi ücret tutarı bildirilmişse asgari işçilik rakamını yakalamışsınız demektir. Öte yandan, dosya ister size ait olsun ister müteahhide, işlerin yüzde 25’inden fazlasını dışarıya yaptıracaksanız yani ben işçi çalıştırmaktan ziyade, işçi çalıştıran başka şirketlere bu işi işçilikli faturalarla yaptıracağım diyorsanız bu kere muhatap olacağınız oran yüzde 9’dur ama dışarıdan aldığınız faturalar düşülerek maliyetiniz bulunacaktır ve dosyanız ya Sosyal Güvenlik Müfettişi veya mali müşavir incelemesi sonrasında asgari işçilik hesaplamasına tabi olacaktır. Bu nedenle, Sigorta Müdürlüğü’nde mi dosya çözdüreceksiniz, incelememi istiyorsunuz baştan karar vermeniz gerekir.







Sosyal Güvenlik Reformu ve yeni Meclis

TBMM yenilendi ama önünde ilk sırada Anayasa Mahkemesi’nce tırpanlanan “Sosyal Güvenlik Reformu” duruyor. Halkın büyük bir kısmı ile İMF bu reforma büyük önem veriyor. SSK, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı’nı kurumsal olarak tek çatı altında birleştirme başarısını gösteren AK Parti, şimdi tüm nüfus için Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Sosyal Güvenlik Kanunu’nun çıkararak reformu tamamlamalıdır. Çünkü, AK Parti’nin oy oranının bu kadar yüksek olmasında sosyal güvenlik kurumlarının (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) tek çatı altında (Sosyal Güvenlik Kurumu) birleştirilerek, esnaf, memur, işçi gibi tüm çalışanlara eşit haklar getiren sosyal güvenlik reformuyla hastaneleri tek bir yerde toplamasının, vatandaşlarının özel eczanelere yönlendirmesinin çok önemli katkıları var. TBMM’de bir önceki dönemde, sosyal güvenlik reformunun hazırlanmasında büyük emekleri ve katkıları olan Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan, Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali, Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ve İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu yeniden milletvekili seçildi. Hepsinin geçmiş dönemdeki başarılı çalışmalarının devamını diliyorum ve kendilerine işlerinin zor olduğunu hatırlatıyorum.







Vergi indirim belgesinin tarihi önemli değildir

25.05.1974 doğumluyum ve ilk işe giriş tarihim 21.05.1994 günü olup 15.10.1994 tarihinde çıkışım toplam 105 gün pirimim ödenmiş. İkinci girişim 07.09.1998 günü ve halen devam etmekte toplamda 3260 gün pirim ödemesi yapılmış. Ayrıca yüzde 40 bedensel özürlü olmamdan dolayı 3. dereceden vergi indiriminden yararlanmaktayım. Vergi indirimi ikinci işe girişimden itibaren yapıldı. Özürlü derecesine göre emeklilik pirim gününde farklılık olur mu ve ne zaman emekli olurum beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Tolga Coşar

Beyefendi, vergi indirim belgesinin ne zaman alındığının SSK’dan emeklilik de önemi yoktur. Mühim olan SSK’ya emeklilik dilekçesi vermeden önce vergi indirim belgesi almış olmanızdır. Bu nedenle var olan vergi indirim belgesi ile emeklilik süreniz hesaplanırken, ilk işe giriş tarihiniz olan 21.05.1994 gününe göre hesaplama yapılacak ve bu tarihe göre de 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3760 gün sayısı ile 21.05.2010 günü SSK’dan emekli olursunuz.







Atatürkçülük mü Nesincilik mi?

SİYASET yazmayı pek sevmem ama halka inanmayan, halkı aşağılayanları görünce de dayanamıyorum. Bu aslında seçim sonucunu beğenmeyenlerin ne kadar demokrat olduklarını da gösteriyor, çünkü şimdiden Aziz Nesinci olmaya başladılar. Neymiş efendim Aziz Nesin’in bu halkın yüzde bilmem kaçı aptaldır lafı doğru çıkmış çünkü yüzde 46’sı AK Parti’ye oy vermiş. İyi de Ulu Önder Atatürk de Cumhuriyetin 10’uncu yılında yaptığı konuşmada “Türk milleti zekidir, Türk milleti çalışkandır…” diyordu. Siz şimdi necisiniz Atatürkçü mü yoksa Aziz Nesinci mi, deklare edin de bilelim. Bu arada sizlerin kafasından geçen partilere oy verselerdi neci olacaklardı onu da söyleyin.







Kısa…kısa..


  • Cevriye Küçük-15.05.1969 doğum tarihiniz, 01.11.1985 işe başlama tarihiniz ve var olan 5178 gününüzle 42 yaşında yani 15.05.2011 günü SSK’dan en az 5075 günle emekli olursunuz. 18 yaşından önce işe girmenizin bir önemi yok, prim ödeme gün sayınız da yeterlidir.


  • Şaziye Özkan- Hanımefendi, 12.12.1955 doğum tarihiniz, 01.01.1991 işe girişiniz ve var olan 5800 günle en erken 54 yaşında yani 12.12.2009 günü SSK’dan emekli olacaksınız.


  • Vedat Dökel-Zonguldak-15.07.1965 doğum tarihiniz, 15.07.1983 Bağ-Kur-sosyal güvenlik başlangıcınız ve 12 yıldan fazla prim ödeme süresinden sonra 04.12.2006 günü başladığınız SSK’dan, SSK’ya en az 1260 gün (3,5 yıl) prim ödemek şartıyla SSK’dan 47 yaşında yani 15.07.2012 günü emekli olursunuz. Bağ-Kura bildirmediğiniz vergi kaydı süreleriniz ilerde mutlaka ortaya çıkar ve gecikme zammıyla ödemek zorunda kalırsınız.


  • Yahya Taşkın- İş kazası sonrası yüzde 17 rapor oranıyla almakta olduğunuz sürekli işgöremezlik gelirini 3 aydan fazla süreyle almadığınız için ölmüş olabileceğiniz varsayımıyla geçici olarak durdurulmuştur. Nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği alarak SGK’ya devredilen SSK Başkanlığı Tahsisler Dairesi Başkanlığı Sıhhiye-Ankara adresine dilekçe ekinde gönderiniz.