Akşam Gazetesi–SGK Sağlık yardımını adaletsiz dağıtıyor–Ev hanımlarının yurtdışı borçlanması–Bağ-Kur’u dava edin yetimler sevinsin–Anneniz emekli olsa da dul aylığı devam eder

26 Mayıs 2007

SGK Sağlık yardımını adaletsiz dağıtıyor


Ali bey, 28 mayısta ameliyat olacağım. Sağlık karnesi ile ilgili yazınızı okudum. SSK emeklisiyim ve SSK sağlık karnem var. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde tedavi görmekteyim. T.C. Emekli Sandığı sağlık karnesi olanların yararlandığı avantajlar var ben niye bundan yararlanamıyorum? Eğer emekli sandığı karnem olsaydı, üniversite benden para almayacaktı. SSK olduğum için yüklü miktarda ödeme yapmak zorundayım. Vereceğiniz bilgi için teşekkür ederim. Nuriye Yıldız


 


Hanımefendi yerden göğe kadar haklısınız. Sizinde okuduğunuz salı günü bu köşede yayınlanan yazıda da belirtildiği üzere artık herkes SGK’nın (Sosyal Güvenlik Kurumu’nun) sigortalısı veya emeklisidir. SSK, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı diye kurum-kuruluşlar da artık yoktur. Hepimiz SGK’dan eşit şartlarda sağlık yardımı alma ve isteme hakkına da sahip olduğumuz gibi SGK sigortalıları arasında ayrım da yapamaz öte yandan Anayasamıza göre devlet (kamu kurumları) vatandaşları arasında ayrım yapamaz. Ancak, şu anki uygulamaya göre hepimiz SGK’ya bağlı olduğumuz halde sanki SSK, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı varmış gibi bazılarımız özel hastanelere, bazılarımız üniversite hastanelerine bazılarımız sağlık ocaklarına gidemiyoruz. Yani SGK sigortalıları ve emekli-dul-yetimleri arasında ayrım yapıyor. Bu nedenle siz kapatılan eski SSK sağlık karnesini kullanıyorsunuz diye tedavi gördüğünüz Üniversite hastanesine para ödemek zorunda kalıyorsunuz. Şimdi yapmanız gereken, Üniversite hastanesine SSK’lı olduğunuz için ödemeniz gereken rakamı SGK’dan resmi olarak dilekçeyle talep edin, talebinize olumlu cevap verilmezse İş Mahkemesinde dava açın.


 


 


Ev hanımlarının yurtdışı borçlanması
Eşim, 25 Ocak 1955 doğumlu olup evlendikten sonra 13 Eylül 1973 günü Almanya’ya yanıma getirdim. 2007 yılı aralık ayında da kesin dönüş yaptıktan sonra yurtdışı borçlanmasını yapması için Bağ-Kur’a müracaat ettik. Başvurumuz kabul edildi ve 15 sene
için günlüğü 3,5 dolardan toplam 18.900 USD  prim borcu çıkarıldı. Şimdi bu primi tamamen ödedikten sonra (mesela bugün hepsini birden yatırırsak) eşim ne zaman emekli olur? Bir de yaklaşık ne kadar emekli aldığı aylığı alabilir? M. Cevdet Birecikligil


 


Eşiniz, ev hanımları için geçerli olan yurtdışı borçlanması başvurusu yapmış olup çıkan borcu ödediği anda Bağ-Kur’a göre emekliliği hesaplama şekli şöyledir. 3201 sayılı Kanuna göre bu parayı ödediğiniz günden (mesela 29-05-2007 gününden), ödeme günü kadar (5400 gün) geriye götürülecek (3201 sayılı kanun madde 5) ve Bağ-Kur başlangıcınız 29.05.1992 sayılacaktır bu başlangıca ve eşinizin doğum tarihine göre 4447 sayılı Kanuna göre 54 yaşında yani 25.01.2009 günü Bağ-Kur’dan kısmi aylıkla emekli olursunuz. Ancak, bazı Bağ-Kur müdürlükleri sigorta başlangıcınızın 29.05.2007 olduğunu düşünerek 60 yaşında yani 29.01.2015 günü emekli olacağınızı hesaplayabilir. Şayet, ilk hesapladığımız gibi yapmazsa iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Bu arada parayı 01.10.2009 günü ve sonrasında öderseniz eşiniz bu kere 54 değil 56 yaşında emekli olur.


 


 


Bağ-Kur’u dava edin yetimler sevinsin


Kardeşim, 26.10.2006 tarihinde vefat etti. Bağ-Kur’da 4 yıl 4 ay kaydı mevcuttu. Çocuklarına ve eşine ölüm aylığı bağlanması için Bağ-Kur il müdürlüğüne başvurduğumuzda 5 yıl kaydının olması gerektiğini söylediler. Biz de eksik olan 8 aylık sürenin dolması için askerliğini saydırmak istedik ancak bize askerliğinin sayılması için Bağ-Kur’a kaydının devam etmesi gerektiğini söylediler. Zira kardeşim, vefat etmeden 8 ay önce vergi kaydını sildirmişti, bu durumda yeni sosyal güvenlik reformunu beklememizi söylediler. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler. Remzi


 


1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu’nun ek 9 uncu maddesi gereğince, ”Bu Kanun ile 2926 sayılı Kanun ve bu kanunlarda değişiklik yapan kanunlara göre sigortalı olanlar, askerlikte er olarak geçen hizmet süreleri ile yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını borçlanabilirler. Ölümü halinde sigortalı olanların hak sahipleri de borçlanma talebinde bulunabilirler.”. İşte bu madde içindeki “sigortalı olanlar” ibaresini Bağ-Kur prim ödeyenler veya prim ödeme yükümlüleri olarak algılamakta daha doğrusu öyle algılamak istemektedir. Ancak sigortalı kelimesi, sosyal güvenlik sistemine ilk giriş tarihinden emeklilik dilekçesi verildiği veya vefat edilmişse vefat edilen güne kadar geçerli olan süre anlamındadır. İşte bu nedenle de Bağ-Kur prim ödeme yükümlüsü değilken vefat edenlerin geride kalan eşlerinin-çocuklarının askerlik borçlanma taleplerini kabul etmez. Ancak, kardeşiniz için yapılan askerlik borçlanması talebini reddeden iş haklının hakkını teslim yeri olan mahkemelere geldiğinde ise iş değişir, bu nedenle vefat eden kardeşinizi ölüm tarihinde Bağ-Kur’lu değildi diyerek reddeden Bağ-Kur’u dava edin dul ve yetimler sevinsin.


 


Anneniz emekli olsa da dul aylığı devam eder


Babam Vakıfbank’ta güvenlik görevlisi olarak çalışmaktaydı. Birkaç sene önce vefat etti ve maaşını annem almakta. Ayrıca annemin Bağ-Kur sigortası var ve bunu isteğe bağlı sigortaya çevirmişti, bu sene agustos ayında emekli olacak. Sormak istediğim annem emekli olduğunda ve kendi maaşını almaya başladığında babamdan kalan maaş kesilir mi? Nihal Köse


 


Hanımefendi, hangi sosyal güvenlik kurumundan bağlanırsa bağlansın, aylık alan ister erkek olsun ister kadın dul aylıkları sadece evlenme halinde kesilir. Bu nedenle anneniz Bağ-Kur’dan emekli olduğunda hem Bağ-Kur’dan emekli aylığı alacak hem de Vakıfbank emeklilik sandığından dul aylığını da almaya devam edecek.


 


 


Kısa Kısa Kısa


 


Müveyla Ardıç-Memuriyetten istifa edip daha bir müddet SSK’ya prim ödeyip SSK’dan emekli olarak T.C. Emekli Sandığı’ndan ikramiye veya tazminat alma hakkınız olmaz.


 


Ali Erdaş-371 gün SSK primi ödemiş halde iken 1996 yılında vefat eden 1943 doğum kayınpedereniz için hayatta olan kayınvalideniz, müteveffa eşinin 24 aylık askerlik süresinden 371 günü 900 güne tamamlayacak kadarını borçlanıp-ödeyerek SSK’dan dul aylığı alabilir. Bunun için SSK Müdürlüğüne müracaatınız gerekir.


 


Duygu Kaplan-20.10.2005 günü işe başladığınız işyerinden evlilik nedeniyle ayrılırken kıdem tazminatı alma hakkınız var. 20 Mayıs 2007 günü itibariyle bu işyerindeki kıdem süreniz 1 yıl, 7 ay olup asgari ücret (562,50 TL.) üzerinden hesaplama yaparsak almanız gereken kıdem tazminatı tutarı, 890 TL.dir. Bu rakamdan binde 6 damga vergisi indirildiğinde elinize geçecek rakam, 885 TL.dir.


 


Üçler Görgülü-03.05.1970 doğum tarihiniz ve 22.08.1991 Bağ-Kur başlangıcıyla 53 yaşında en az 9000 günle emekli olursunuz. 1990-1991 arasında ifa ettiğiniz askerliği borçlanıp-öderseniz bu kere 52 yaşında emekli olursunuz.


 


Şenay Yılmazcan-Sigortalı veya emekli öldükten sonra ailesi ölümden itibaren en geç üç ay içinde redd-i miras kararı verebilirler. Ancak, redd-i miras kararından sonra vefat edenein geride kalan hak sahipleri dul ve yetim aylığı alabilir. Redd-i miras ile dul-yetim aylığı arasında ilişki veya bağlantı yoktur.


 


A.Yavaşoğlu-01.05.1962 doğum tarihiniz, 12.05.1980 sigorta başlangıcınızla SSK’dan 5000 günü tamamladığınız anda emekli olursunuz. Bu arada İsrail’deki çalışma sürelerini oradaki Türk konsolosluğundan alacağınız hizmet belgesi ile SSK’ya borçlanabilirsiniz ama borçlanma yaparsanız Türkiye’ye kesin dönüş yaparak emekli olabilirsiniz. Kesin dönüş yapmam diyorsanız borçlanma yapmayın, varsa askerlik sürenizi borçlanın ve kalan eksikleri de isteğe bağlı olarak ödeyin.


 


Yunus Tural-1973 doğum olup da 1997 yılında SSK’lı olan 2 sene önce vefat eden bacanağınızın SSK’daki var olan 660 gününü, askerlik borçlanmasıyla 900 güne çıkararak geride kalan eş ve çocuklarına dul-yetim aylığı bağlatabilirsiniz. Baldızınız, eşi için ikamet ettikleri yerdeki sigorta müdürlüğüne askerlik borçlanması için müracaat etsin ve çıkan borçtan 340 günlük ödeme yapıp, kendisini ve çocukları için aylık talep dilekçesi versin.