ASGARİ ÜCRET ERİYOR BAKALIM EMEKLİ ZAMLARI NE OLACAK

20 Aralık 2021

Asgari ücretin belirlendiği tarihten bu yana artan  döviz  fiyatlarını zam için fırsat bilenler  mallarına zamlarını yapıyor.

Asgari Ücretin artıştan kısmetini alması Ocak 2022 sonu, daha 40 güne yakın zaman var.

Döviz aldı başını gidiyor.

Ama dikkat bu günlerden Döviz alımı yapanlar gözü kara insanlar, paraları batarsa batsıncılar.

Bunların bir kısmı kripto para piyasalarında kazançlarını binlere katlamışlar, orada satış yapıp Dolarize oluyorlar veya yeni paralarını dövize yatırıyorlar.

Evini arabasını satıp kervana katılanlar ile günlük cirolarını yatıranlar da unutulmamalı,  Ticaretten çıkarılan her para durağanlığa mahkum edilmiş bir tutar olsa da fırsatçılar ekonomik ve bazıları da siyasi kaygılar güdüyor.

En korumasız kişiler TL mevduatı olanlar ile emeği karşılığı para kazanan ve emekliler.

Asgari ücretin belirlenmesinden itibaren asgari ücretliler bir hafta dolmadan ciddi kayıplar yaşadılar.

Emekliler şimdi beklemede.

Sayın Cumhurbaşkanımız faiz indiriminde ısrarlı olduklarını defalarca açıkladı.  Faizin azaldığı piyasalarda ise parası olanlar TL mevduatı   ve kısmen borsa yerine Dövize yöneldiler.

Dövizden para kazananlar yeteri kadar kazandıklarını düşünmüyorlar ki hala satışa geçmediler.

Alıcıların satışa geçmeleri halinde bu zincir zaten kendiliğinden kırılacak, aşırı artışın ciddi tutarda gerilemesi gerçekleşecektir.

Yeni kabine toplantısında alınacak önlemler masada kısa bir an içinde önlemleri öğrenip sonuçlarına piyasaların tepkilerini göreceğiz.

Ne oluyor sorusunun her kafada ayrı bir cevabı var.

Benim kafamda da sorular var. Faizin azı çoğu NASLA haram (Kur’an ayetleri ile)bunu bilip buna iman ediyoruz. Ama ülkemizde faiz azaltılıyor, kaldırılmıyor ki, ortamı hazırlanıyor denebilir. Dini Kuralların bir çoğu Türkiye Cumhuriyetinin kamu düzeni ile karşılaşır ve inananların gönlüne, bedenine ve yaşamına mahkum olur, bir çoğunu sosyal hayata, hatta devlet vatandaş ilişkisine aktaramazsınız. Aktarma halinde  yaptırımlar ile karşılaşırsınız.

Ancak sözleşmeler hukukundan tip sözleşmeler veya ikili sözleşmeler ile istenilen hukuk seçilebilir. Bu Çin hukuku da olabilir, İslam hukuku da olabilir. İslam hukuku zaman zaman kamu düzenine takılacak olsa da, yıllardır İslam sözleşmeler hukuku ikili sözleşmelerde örneğin kişiler arası işlemlerde hayat bulamamıştır. Engel yok ikili sözleşmeler geliştirilip yaygınlaştırılabilir. Yine bu şekilde isteyen herkes ikili sözleşmeler ile faizi ve haram olan tüm hususların ticari yaşamlarından çıkarabilirler.

İnsan bilinen ve geleceğe güvenle bakacağı bir hayatı yaşamak ister. Sünnetullah’ta yer alan güneşin her gün doğuşu ve batışı gibi (kıyamete kadar) tekrarlanan bir düzende güven içinde olmak isteriz.

Güven içinde olmadığımızda şeytan kulağımıza daha çok fısıldar. Bazılarımız yoldan çıkar, zarar eder, malını, eşini,çocuğunu kaybeder.

Döviz artışı şu ana kadar önlenemediğine göre ekonomik güven ortamı tedirginlik yaratmaktadır. Politikalar bir bütündür, yarar ve kayıpların olduğu her alana yayılır, fırsatçılara fırsat tanımaz.

Azalan güvenimizin geri gelmesini istiyoruz. Amerika bile faiz artırmıyor , sıfırlıyorken ülkemizdeki faiz indirimini anlamlı bulmakla birlikte zaten kendi ülkesinde dahi % 5-6 lık enflasyona uğramış bir para biriminin diğer paralara göre artışta başı çekmesini ve 4 aylık dilimde bir kat artmasını anlamlandıramıyoruz.

Bir anlamı vardır mutlaka açıklandıkça ve yaşandıkça göreceğiz belki de,

Döviz almak yerine satanlardan olmakla pişman değilim ancak mevduatını TL olarak tutanlar, hele faize karşı sadece faizsiz TL de tutanlar ile  emeği ile hayatını sürdürenlerin kayıpları adına üzgünüm.

Ancak demokrasi, seçim ile dönüşemeyenler, ilkesiz, kuralsız, pervasız bir şekilde seçimsiz iktidar hayali kuruyor. En çok neye yanıyorum bunlar dövizle oynuyor ve parayı da onlar kazanıyor, ama kasaları güçlendikçe kazançla yetinmiyor dilleri de söylemleri de çirkinleşiyor, sertleşiyor.

Tez geçsin diyoruz, acıtıyor, üzüyor çünkü….