Aylığımı SSK’ya Düşük Bildiriyorlar
31 Ocak 2005
Aylığımı SSK’ya Düşük Bildiriyorlar
Ali bey, ilk sigortalı olma tarihim, 01.04.1980 ve şu an çalışmakta olduğum işyerinde işe başlamıştım. Prim ödeme gün sayım ise 7000 iş günü aşmış durumda. 45 yaşında emekli olacağımı ve köşenizde belirttiğiniz üzere SSK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısını alarak işverene verdiğimde 01.04.2005 tarihinde ihbarsız kıdem tazminatı almaya hak kazanıyorum. Benim sorum çalıştığım şirkette aldığım maaş sigorta primlerine yansıtılmamakta çift bordo düzenlemesi yapılmaktadır. SSK’ya asgari ücretten bildirim yapılmaktadır. İşveren bana kıdem tazminatını öderken SSK kendi bildirimlerine bakarak ücretlendirme yapılacaktır alacağım kıdem tazminatı düşük olacaktır büyük hak kaybına uğrayacağımdan bu durumun düzeltilmesi için hukuki prosedürlerin neler olduğunu köşenizde yazarsanız çok memnun olacağım. Biz çalışanların sözcüsü,halkın avukatı olduğunuz için sizlere saygılarımı sunar sağlıklı mutlu yıllar dilerim. Şaban Avcı
Sayın okurum, önce bir yanlış anlamayı düzeltmem gerekiyor, SSK sadece kıdem tazminatı alabilir yazısı verir, kıdem tazminatı hesaplaması konusunda herhangi bir şey yapmaz. Yasalara göre, kıdem tazminatının hesaplamasını işveren (son brüt ücret tutarınıza göre) kendisi yapacak ve size ödeyecektir. Yasal olarak hesaplama yapılırsa, ücretlerinizi SSK’ya düşük bildirmesi nedeniyle hem emekli aylığınız hem de alacağınız kıdem tazminatı düşük hesaplanacaktır. Bunu engellemek için yapmanız gerekenler olduğu gibi yapmamanız gerekenler de var. En başta düşük ücreti gösteren yani gerçek ücreti göstermeyen ücret bordrosunu asla imzalamayın. Daha sonra durumu öncelikle Çalışma Bakanlığı Ankara adresine bildirin ve ilerde işvereniniz kıdem tazminatınızı gerçek ücret üzerinden hesaplamaz ise iş mahkemesinde dava açın. Ancak, resmi bir ücret bordrosunda düşük ücret gösterip, açıktan ücret veren bir işveren büyük bir ihtimal ile kıdem tazminatınızı da gerçek ücretiniz üzerinden size açıktan öder diye düşünüyorum.
Mirasın Reddi Önemli Değil
Ali bey, benim kardeşim iki buçuk ay önce vefat etti kendine ait bir şirketi vardı ve
çok fazla kredi kartı borcu ve şirketten dolayı borçları kaldı, geriye 18 yaşından küçük üç çocuk kaldı eşi mirası reddetmek istiyor. Kardeşimin ödenmiş 20 yıllık SSK primi var ve Ankara SSK Müdürlüğüne sorduk miras reddedilirse maaş bağlamayız diye telefonla yanıt aldık , 20.12.2004
tarihli gazetede bir okura cevap vermişsiniz, miras reddedene de dul yetim aylığı verilir diye.
Bizim fazla vaktimiz kalmadı 3 ay dolmak üzere çocukların sosyal güvence ve maaştan mahrum olmalarını istemiyoruz bu konuda bize yasal bir dayanak veya Yargıtay kararı var mı? H. Aktaş
Beyefendi, ben gazetede yazdım mirası reddetseniz dahi dul/yetim aylığı alabilirsiniz diye siz ise SSK’ya telefon ettim olmaz dediler diyorsunuz. Öncelikle, miras hukuku ile sosyal sigorta hukuku farklı konulardır ve herhangi bir sigorta müdürlüğüne dul/yetim aylığı için talepte bulunduğunuz da sizlerden mirasçı olduğunuzu gösteren (ölüm ilamı) belge istemezler sadece nüfus müdürlüğünden ölümü belirten belge (vukuatlı nüfus kaydı) isterler. Siz şimdi başvuruyu sağlayın, mirası reddettiniz bu nedenle aylık bağlamıyoruz diyecek bir makam olmadığını göreceksiniz.
Boşanmış Bayan ve Birlikte Yaşama Hakkı
Ali bey, bir yakınım babasını kaybetti. Annesi hayatta değil, bu yakınım kocasından boşanmıştı fakat boşanmalarına rağmen çocuklar için aynı evi paylaşıyorlar. Yakınımın boşanmış olup, aynı evi paylaşmaları rahmetli babasının emekli maaşını almasına engel midir? Yoksa kocasıyla illaki ayrı evlerde yaşamalarımı gerekir ? Bu konuda beni aydınlatırsanız çok memnun olacağım ilginize şimdiden teşekkür ederim. Ayşe Demir
Ayşe hanım, sosyal güvenlik uygulamalarımıza göre bir hak sahibinin yetim sayılabilmesi için resmen boşanmış olması yeterlidir. 18 yaşını tekamül etmiş bir kimsenin kiminle birlikte olduğu hiç kimseyi ilgilendirmez. Ayrıca, boşanarak eşinin mirasına girme hakkını yitirmiş olduğunu hatırlatırım.
İşkazası Geliri ve Malüllük Aylığı
Ali Bey, iş kazası geçiren işçilerimizden biri geçen hafta Ankara’da Dışkapı SSK Hastanesi sağlık kuruluna çıkmış ve iş kazasından dolayı malülen emekli olabileceğini ancak 1800 günü doldurmadığı için diğer türlü malulen emekli olamayacağını söylemişler. İşçimiz iş kazası geçirdiği için birden fazla aylık sahibi olabilir mi? 1800 günden eksik günü var diye emekli edilmiyorsa askerlik borçlanması yaparak 1800 günü tamamlayabilir miyiz? Murat Çelik
Murat bey, 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince iş kazası geçiren işçilere öncelikle %10 dan fazla çalışma gücü kaybı olması halinde bir ömür boyu sürekli işgöremezlik geliri verilir (aylık değil-gelir). Bu oran %50 ve daha fazla ise bu gelir (emekli aylığından daha fazladır) eş ve çocuklara da kalır. Yine bu oran %67 ve üzerinden ise ve sigortalının en az 1800 günü var ise kendisine ayrıca bir de malüllük aylığı da bağlanır. Sigortalı gerek %67’den az oranı olması veya %1800 günden az prim ödeme günü olması nedeniyle malülen emekli olamaz ise çalışmaya devam ederek ilerde gerekli şartları tamamladığında ayrıca emekli de olabilir. Sigortalınızın oranı %67’den fazla ama 1800 günden az primi diye malülen emekli olamıyorsa kendisi askerlik süresini borçlanarak malülen emekli olabilir.
Okurlara Cevaplar
Merdi Meydan Bozkurt-SSK’ya dilekçe ile başvurup, 1475 Sayılı Kanun’un 14 üncü maddesinin 5 inci bendi gereğince “Kıdem Tazminatı Alabilir” yazısı alarak, işyerinizden kıdem tazminatı alıp emekli olacağınız yaşı bekleyebilirsiniz.
Emine Çetin-Bağ-Kur’dan sonra SSK’ya 1260 gün (3,5 yıl) prim ödemek şartıyla, SSK’dan emekli olacaksınız.
Hasan Meşe-Kayseri-Askerliği borçlanıp, öderseniz başlangıcınız 10.10.1983 olur ve 47 yaşında (01.01.2010) en az 5150 gün sayısı ile emekli olursunuz.
İlhami Özkurt-10.11.2005 günü en az 5000 gün sayısı ile SSK’dan emekli olursunuz.
Adem Atçı- Dayınızın oğlu için, defterdarlıktan vergi indirim belgesi alabilirseniz, 33 yaşında en az 3600 gün sayısı ile emekli olur.
Zafer Dedeoğlu-Çocuğunuza memur olan eşiniz üzerinden sağlık yardımı alırken, kendi üzerinizden çocuk yardımı parası alabilirsiniz. Bunun için eşinizin çalıştığı kurumdan çocuk parası almadığını belirten bir yazıyı işyerine vermeniz gerekir.
Mehmet Tufan- 02.07.1980 sosyal güvenlik başlangıcı ile halen devam ettiğiniz SSK’dan 45 yaşında (12.07.2006) emekli olursunuz.
Erdebil Yangınlar-Bağ-Kur’dan sonra, SSK’ya 1260 gün prim ödemek şartıyla SSK’dan emekli olursunuz.
Rıdvan Karagöz-3201 Sayılı Kanun gereğince yurtdışı borçlanma hakkınız var ama T.C. Emekli Sandığı bunu kabul etmeyebilir o takdirde idare mahkemelerde dava açmanızı tavsiye ederim.
Nazmi Sözveren-Gönderdiğiniz bilgilere göre 01.02.2005 günü T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli olabilirsiniz ama tavsiyem 15 şubat da aylığı alarak emeklilik dilekçesi vermenizdir.
Hakan Özsoy-İzmir- SSK, T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi olarak hak ettiğiniz fiili hizmet zamları için yaştan indirim yapmaz ama bu süre kadar başlangıcınızı geriye götürür ve başlangıcınızı 02.01.1981 yapar. Buna göre de 46 yaşında SSK’dan emekli olursunuz.
Hüseyin Günbaylı-Bağ-Kur’dan tam aylık ile emeklilik için en az 9000 gün gerekir. Bundan sonra SSK’ya geçer ve 1260 gün prim öderseniz SSK’dan emekli olabilirsiniz.
SSK’lı 4 Günün, Öğretmene Faydası
Ali bey, yazılarınızı ve çıktığınız TV proğramlarını ilgiyle izliyorum ve çok
taktir ediyorum. Ben 1988 yılının kasım ayında öğretmen olarak göreve başladım.1984 yılında
da SSK’lı bir işyerine sigorta başlangıcım yapıldı ancak 4 günlük bir süre gözüküyor SSK da.
Benim sorum, acaba emeklilik hesaplamalarında 1984 yılı sigorta başlangıcımın bana bir faydası olur mu? Emekli yaşım ve emekli süremin olumlu bir etkilemesi olabilir mi? Bu durum tarafıma ne tür bir yarar ve avantaj sağlar ben ne zaman emekli olabileceğim. Bilge Kaan
Sayın hocam, 1984 yılındaki 4 günlük SSK çalışmanız, halen devam ettiğiniz (öğretmenlik) T.C. Emekli Sandığı’nda da başlangıç olarak kabul edilir ama sadece 4 gün olarak işe yarar. Zira, T.C. Emekli Sandığı emeklilik için 25 tam yıl prim/kesenek ödeme süresi ister. Ancak, 2005 yılı sonuna kadar kanunlaşması beklenen, “Emeklilik Sigortası Kanunu” tasarısı gereğince, sizin istediğiniz gibi başlangıç sayılabilir. Çünkü, SSK, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı bir araya getiriliyor.
Babam Vefat Etti
Ülkemiz sosyal güvenlik sisteminde anlaşılamayan bölümleri açıkladığınız için teşekkürler. 14 Ağustos 2004 tarihinde babam vefat etti. Annem (kendisi de SSK dan emeklidir) ve ablam (kendisi SSK dan emekli ve eşinin vefatı dolayısıyla Emekli sandığından dul aylığı almaktadır) aylık almak için tahsisler daire başkanlığına başvuruda bulundular. Tahsisler dairesine yapılan başvuru tarihi 19 Ekim 2004 ve başvuru şekli iadeli taahhütlü posta yoludur. Kurban bayramı öncesi SSK tahsisler dairesine telefon ile konuyu sorduğumda; başvurunun kendilerine ulaştığı ancak işleme henüz geçmediği şeklinde idi. Bugün tekrar telefon açtığımda annem için olumlu fakat ablam için olumsuz yanıt verdiler. Ablamın bu aylığı hak ettiğini düşünüyorum ancak bunun mevzuatta nasıl olduğunu bilmiyorum. Bu konu hakkındaki doğru bilgi nedir? Eğer hak ediyorsak nasıl davranmalıyız. Prosedür nasıl işlemektedir? Beni bu konuda aydınlatmanız dileğiyle.Tamer TOPUZ
Tamer bey, telefon ile de olsa size doğru bilgi vermişler. 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince eşler (anneniz) evlenmediği sürece, babanız üzerinden dul aylığı alacaktır. Çalışıyor veya emekli olması dul aylığı almasına engel olunamaz. Ablanız ise şartları varsa yetim aylığı alabilirdi ama yetim aylığı için, gereken şartlar; evli olmaması, çalışmıyor olması, herhangi bir sebepler sosyal güvenlik sisteminden gelir-aylık almamasıdır. Ablanız, hem kendisi emekli olduğu için SSK’dan emeklilik aylığı ve eşi üzerinden T.C. Emekli Sandığı’ndan dul aylığı almaktadır. Bu nedenle SSK’dan yetim aylığı alamaz.