BUGÜN- BİRDEN FAZLA İŞYERİNDE ÇALIŞMAK – 84 Yaşındaki Dede- Yaklaşım Yayıncılıktan Kitap…
29 Mart 2006
BİRDEN FAZLA İŞYERİNDE ÇALIŞMAK
Ali Bey, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak çalışıyorum. Aşağıda anlattıklarım benim birebir karşıma çıkan sorunlar.
Adımı saklı tutmak kaydı ile bu sorularımı yanıtlarsanız sevinirim? Aynı zamanda bu konuda benzer şekilde çalışan arkadaşlara da ışık tutmuş oluruz.
1-SSK emeklisiyim. Bir şirkette 22.11.2005 tarihinden beri Sosyal Güvenlik Destek primi ödeyerek çalışıyorum. Bu arada bazı eğitim ve danışmanlık hizmetleri de yapmak amacıyla (mesleğim gereği) gelen talepleri değerlendirmek için 06.01.2006 tarihi itibari ile evimi işyeri göstererek yukarıdaki hizmetleri vermek amacıyla Vergi Dairesinden vergi numarası alarak işe başladım.Yoğun olarak SSK’lı çalıştığım işte/işlerde mesai harcamaktayım. Bu durumda sosyal güvenlik durumum ne olacaktır? Yani SSK sosyal güvenlik primi ödeyerek işime devam edecek miyim yoksa Bağ-Kur’a mı sosyal güvenlik primi ödeyeceğim?
2-Yasa gereği birkaç işyeri ile sözleşme imzalayıp çalışma imkânımız var. Bu durumda yeni bir işyeri ile sözleşme imzaladığım zaman burada emekli SSK’lı değil de bu kez normal SSK’lı olarak çalışmayı tercih edersem yukarıdaki çalışmalarımı nasıl (hangi sosyal güvenlik kurumuna) bildireceğim, ne yapmam gerekiyor?
3-Birden fazla işyerinde SSK’lı olarak ve hepsinde de 30 gün sigortalı olarak gösterilmek mümkün müdür? Bu, sigorta prim tavanını aşarsa ne olur? Yoksa örneğin 6 gün, 12 gün, 8 gün, 4 gün gibi sigortalı gösterilmek mümkün müdür? Yeni çıkacak olan yasada bu tür çalışmalar öngörülüyor mu? SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı farkı kalmayacağı için durum nasıl olacak?
İsmi Mahfuz
Sorularınıza sırasıyla cevap verelim, sosyal güvenliğin tekliği ve zorunluluğu ilkesi gereğince 22.11.2005 tarihinde başlayan SSK sosyal güvenlik destek primi ile çalışmanız kesintiye uğrayıncaya kadar 06.01.2006 tarihinde başlayan vergi mükellefiyetiniz gereğince Bağ-Kur’a sosyal güvenlik destek primi ödemenize gerek yok. Ancak, SSK sosyal güvenlik destek primiyle (SGDP) çalıştığınız işyerinden ayrılıp hemen ertesi gün bir başka işyerinde SSK’lı olarak işe girmezseniz, bu kere Bağ- Kura SGDP ödemeye başlamanız kanun gereğidir.
Birden fazla işyerinde hizmet akdiyle (SSK’lı olarak) çalışmalarınızdan bazısı normal sigortalı gibi bazısı emekli olarak SGDP ödeyerek SSK’ya bildirilemez, ya hepsi normal sigortalı gibi ya da hepsi SGDP ile olabilir.
Şayet herhangi bir işyerinden SSK’ya normal çalışan gibi bildirilirseniz emekli aylığınız takip eden ay kesilir ve kesilmelidir.
Birden fazla işyerinde SSK’lı olarak ayda 30’ar gün çalışılabilir ve prim ödenebilir. Mesela üç işyerinde ayda 2 bin YTL ile çalışırsanız her biri sizi 30’ar gün ve 2’şer bin YTL kazanç (toplam 6000 YTL) ile SSK’ya bildirdiklerinde bu ay çalışmalarınız 90 gün değil 30 gün olarak kabul edilir, ama kazançlarınız toplanarak emekli aylığınız hesaplanır.
Bu arada toplam kazanç SSK’nın kazanç tavanı olan 3451,5 YTL’den fazla olduğu için fazla kısmın işçi payı (6000 – 3451,5 = 2548,5 YTL * 0,14 = 356,79) size geri verilir, ama işveren payı geri ödenmez.
Birden fazla işyerinde çalışırken her bir işyerinden çalışma sürenize göre, mesela her 7,5 saat için bir gün hesabıyla da SSK’ya bildirilebilirsiniz.
84 YAŞINDAKİ DEDE
Geçen hafta muhabirimiz Ali OBUZ’un “84 Yaşındaki Dede Emekli Olamadı” başlıklı haberini okudum.
Haber güzeldi ama aslında bize vermesi gereken dersi vermiyordu. Habere göre 84 yaşında, 70 yıllık işçinin SSK’dan malulen emekli edilmemesi haberdi, ama bana göre asıl haber 70 yıllık çalışma süresinde sadece 2500 prim ödeme gününe sahip olunmasıydı. Kayıt dışı çalışmanın en güzel örneklerinden biri atlandı. Çalışırken sigortalı çalışmanın, sadece bugünün değil, geleceğin de düşünülerek sosyal güvencenin unutulmaması gerektiği atlandı gibime geliyor.
YAKLAŞIM’DAN KİTAPLAR
Yaklaşım Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı dostum Ekrem Sarısu son çıkardıkları kitaplardan göndermişler, ilgilenenler için tavsiye etmek istediğim kitaplar şöyle.
Mahmut Çolak ve Ercüment Işık’ın kaleme aldıkları “Yurtdışındaki Vatandaşların Emeklilik Yolları ve Sosyal Güvenliği”, “Sosyal Sigortalar ve İş Hukukunda Uygulama Rehberi”, Prof. Dr. Müjdat Şakar’dan ìGerekçeli ve İçtihatlı İş Kanunu Yorumu”, Danıştay Tetkik Hakimleri İbrahim Topuz ve Kadir Özkaya’nın birlikte kaleme aldıkları ìSeçilmiş Danıştay Kararları” isimli kitapları Yaklaşım Yayıncılık’tan (0312 4687646) isteyebilirsiniz.
KISA… KISA… KISA…
– Aydın Kara – SSK’lı olarak çalıştığınız sürelerde teknik hizmetler yaptığınızı kanıtlarsanız 657/36-c gereğince derece ve kademeniz artar. Teknik hizmetlerde çalışmadıysanız zaten bu tür bir hakkınız yok. nHülya Kula- Babanız ilk sigortalı olduğu tarihten sonra yaşını mahkeme ile büyüttüğünden SSK’dan emekliliğinde 1964 tarihi geçerlidir. Yapacak bir işlem yok.
– Hüseyin Girbino – 02.10.1985 başlangıcınızla 49 yaşında en az 5300 günle emekli olursunuz, askerliği borçlanırsanız 48 yaşında en az 5225 günle emekli olursunuz.
– Zühtü Işık – Var olan 16 yıllık Bağ-Kur prim süresi ile 57 yaşında (01.01.2010) emekli olursunuz.
– Ahmet Tatlı – Askerlik süreniz ile Bağ- Kur süreniz çakıştığından askerliğinizin yalnız 139 günü kabul edilmiş. Bağ-Kura devam ederseniz SSK günlerinizle birlikte 25 tam yılı (9000 günü) tamamlamak şartıyla 47 yaşından sonra emekli olursunuz, bundan sonra Bağ-Kuru kapatıp SSK’ya 3,5 yıl (1260 gün) prim öderseniz 46 yaşında SSK’dan emekli olursunuz.
– Şükran Tatlı – 5150 gün sayısı ile 43 yaşında SSK’dan emekli olursunuz.
– Halil Tokgöz – Bağ-Kura devam ederseniz eski SSK günleriniz ve öderseniz askerlik süreniz dahil 25 tam yıl (9000 gün) ile tam aylık alarak veya 15 tam yıldan fazla süre ile 57 yaşında (01.01.2009) kısmi aylıkla emekli olursunuz. SSK’ya geçer ve 1260 gün daha SSK’ya prim öderseniz 1260 günün sonunda SSK’dan emekli olursunuz. Cezaevi günleriniz için yapacak bir şey yok.