Bugün-Eski Memurun Açıktan Atanması-Sigortalı Olunca Aylık Kesilir mi?-Muayene İçin Gereken 120 Günün Hesabı

19 Haziran 2006

            Eski Memurun Açıktan Atanması


            01.07.1986 tarihinde Emekli Sandığına bağlı olarak göreve başladım. Kadrolu olarak 6 yıl görev yaptıktan sonra ( 9/ 2 den )1992 yılında evlilik sebebiyle dilekçe vererek istifa ettim. O dönemde kimse bana 6 yıllık tazminatımı evlilik sebebiyle alabileceğimi söylemedi. Şimdi bu hakkımı talep etsem, mümkün mü? Şu an 14 yıldır  SSK’lı olarak özel bir hastanede görev yapıyorum. Temmuz 2006 da 20 yılımı doldurmam sebebiyle hizmet birleştirmesi yapıp tazminatımı alarak ( SSK’ya bağlı geçen 14 yıla ait) ayrılmak istiyorum. Şu anda 39 yaşındayım, emekli olacağım 43 yaşına kadar tekrar Emekli  Sandığına bağlı çalışabilir miyim, KPS sınavına girmem gerekir mi? Emekli Sandığından emekli olabilir miyim?Vasfiye Ünlüsoy


 


            Hanımefendi, evlilik kıdem tazminatı sadece 4857 Sayılı Kanuna tabi işçilere tanınmış bir hak olup memurlara verilmemektedir. Siz memuriyetten evlilik nedeniyle ayrıldığınız bu tür bir hakkınız yok. 14 yıldan beri devam ettiğiniz SSK’dan 43 yaşında emekli olma hakkını elde etmişsiniz ve 20 yılınızı tamamlayınca SSK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısı alıp işvereninize verip, işvereninizden kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Daha sonra tekrar memuriyete dönmeniz yani açıktan atamanızın yapılması için KPS sınavına girmenize gerek yok ama sizi yeniden açıktan atayacak bir makam sahibi bulmanız gerekir. Yeniden memur olduktan sonra 3,5 yıl memur olarak T.C. Emekli Sandığı’na (2007 de adı Sosyal Güvenlik Kurumu olacak) prim öderseniz memur olarak emekli olursunuz.


 


 


      Sigortalı Olunca Aylık Kesilir mi?


            24 yaşındayım ve 2 yıldır babamdan yetim maaşı alıyorum. Şuan bir işyerinde çalışmaya başladım. Sigortamı başlatmak istiyorum. Daha önce hiç girişim yok. Ancak sigortaya giriş yaparsam yetim maaşım kesilir mi?  Yasaları takip edemiyorum artık Ankara’yı aradım ama muhatap bulamadım kesin cevap alamadım. Berrin İncirci


 


            Hanımefendi, işe girdiğiniz andan itibaren sigortalı olmanız ve SSK’ya bildirilmeniz gerekiyor ama şu an kayıtdışı olarak çalışıyorsunuz. Sigortalı olduğunuz andan itibaren vefat etmiş babanız üzerinden aldığınız yetim aylığınızın kesilip kesilmemesi babanızın bağlı olduğu ve sizin şu an yetim aylığı aldığınız Sosyal Güvenlik Kurumunun hangisi olduğuna bağlı olarak değişir. Siz yazmamışsınız ama babanız T.C. Emekli Sandığı’na bağlıydı ve siz de bu kurumda yetim aylığı alıyorsanız SSK’lı olarak işe girseniz dahi evlenmediğiniz sürece yetim aylığınız kesilmez ama babanız SSK’lı veya Bağ-Kur’lu idiyse sigortalı olduğunuz andan itibaren aylığınızın kesilmesi için durumu ilgili kurumlara bildirmeniz gerekir. Siz bildirmezseniz, işe girdiğinizi öğrenecekleri güne kadar bir süre daha aylıklarınızı bankaya gönderirler ama sonra ödediklerini faiziyle geri alırlar.


 


            Muayene İçin Gereken 120 Günün Hesabı


            22 yıldır SSK’lı olarak çalışmaktayım. Prim gün olarak hizmet sürem dolmuş bulunmaktadır ama Kasım/2005’te işten ayrılmak zorunda kaldım. Mayıs 2006’da tekrar sigortalı olarak çalışmaya başladım. Kızımın rahatsızlığı dolayısı ile Mayıs’2006 başında hastaneden ameliyat için Haziran’ın 15’ine gün aldık. Bu arada 6 aylık süreyi doldurduğum için tedaviyi yapmadılar. 120 gün prim ödendikten sonra tedavisinin yapılacağını bildirdiler.


Sizden şunu öğrenmek istiyorum, yaklaşık 22 yıl SSK’lı olarak çalışan bu süre zarfında emekliliğe esas prim gününü dolduran bir SSK’lının kendisinin ve ailesinin tedavisi için yapılabilecek bir işlem yok mu? Bir şekilde bu mağduriyetimizin giderilmesi için neler yapılabilir. Kaldı ki SSK’lılığım süresincede çok şükür fazlaca bir hastane hizmeti almadım. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak benim ve ailemin hakkı değil mi? Tayfun Çelikel


           


            Tayfun bey, 506 Sayılı Kanun’un 32 inci ve devamı maddeleri gereğince, kendiniz için 90, eş-çocuklarınız için 120 gününüzün olması gerekir. 120 veya 90 günün arandığı bölüm de, sizin gibi çalışanlar için vizite kağıdı istediğiniz günden geriye doğru bir yıllık süre içindedir. Siz, kasım 2005 de işinizden çıkıp, mayıs 2006 da işe başlamış ve vizite kağıdı almışsınız bu durumda mayıs 2006 dan geriye doğru mayıs 2005 e kadar olan sürede 120 gününüzün var olması yeterlidir ve anlattıklarınızdan 120 gününüzün var olduğunu anlıyorum. Bu nedenle kızınızın tedavisi yapılmalıdır.


 


Kısa.. kısa..  kısa..


Mehmet Emir-Şahıs işyeri açtığınız tarihte bir başka işyerinden SSK’nız devam ediyorsa, Bağ-Kura girmek zorunda değilsiniz ara vermeden başka işyerlerinde de SSK’nız devam edebilir. Ancak, asla kendi işyerinizden SSK’lı olamazsınız.


Elvan Şahin-Vergi kaydı ile oda-dernek kaydı olmayan döneminiz için Bağ-Kur ay be ay prim ödemişseniz ödenen süreler geçerli olur ama ay be ay ödeme yapmamışsanız sonradan ödemişseniz o süreler Bağ-Kura sayılmaz emekli olurken düşülür.


Hakan Sözbir-Sigortalı olunduktan sonra yapılan yaş düzeltmeleri geçerli değildir. Sizin emeklilik için geçerli doğum tarihiniz 15.04.1968’dir.


Asım Kızılay-Bağ-Kur’a yurtdışı borçlanması için başvuru red cevabı alırsanız iş mahkemesinde dava açmanızı tavsiye ederim.


Abit Coşgel-Bağ-Kur’a devam ederseniz, SSK günleri ve öderseniz askerlik süresi dahil 9000 gün sayısı ile Bağ-Kur’dan emekli olursunuz. Bundan sonra SSK’ya geçer ve 1260 gün daha prim öderseniz SSK’dan 1260 günün sonunda emekli olursunuz.