BUGÜN-Evlilik Kıdem Tazminatı

11 Şubat 2006


Evlilik Kıdem Tazminatı


            Özel bir hastanede hemşire olarak çalışıyorum ve Kamu Personel Sınavı sonucu yakında memur olarak atanacağım ama bu özel hastanede 4 yıldan beri çalışıyorum ve kıdem tazminatını alabilmek için nişanlımla nikah yaptırmak istiyorum. Nikah yaptırdığımız zaman hemen işi bırakıp kıdem tazminatımı alabilir miyim yoksa işten ayrılmak için belli bir süre beklemek zorunda mıyım?Zülbiye Kiraz


           


            Hanımefendi,    4857 Sayılı Kanunla ortadan kaldırılan ama 1475 Sayılı Eski İş Kanunu’nun yürürlükte kalan tek maddesi olan 14 üncü maddesi Kıdem Tazminatı haklarını açıklamaktadır. Bu hükümlere göre evlenen bayanlar, evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde aile birliğinin devamı adına çalışmazlarsa, işyerinde de bir yıldan fazla süredir çalışıyor olmak şartıyla kıdem tazminatlarını alabilirler. Hemen işe bırakma hususuna gelince, 4857 Sayılı Kanuna göre belirsiz süreli hizmet akdiyle çalışan işçilerin işlerini bırakabilmelerini düzenleyen iki madde var olup biri 17 ve diğeri de 24 üncü maddedir. Siz anlattığınız olaya göre 24 maddeye göre işi bırakamayacağınıza göre sadece 17 inci maddeye göre işi bırakabilirsiniz ki bu madde gereğince 3 yıldan fazla süredir çalıştığınız için en az 8 hafta önce işverene işi bırakacağınızı ihbar etmelisiniz (duyurmalısınız). Bu kadar süre önce duyurmazsanız işverene en az 8 haftalık ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız.


            Evlilik kıdem tazminatının maddeye yerleştirilme amacı, evlilik birliğinin devamı ile işe devamın çatışması halinde evliliğin tercih edilmesi halinde kıdem tazminatı ödenmesidir. Yoksa, daha iyi bir iş bulan işçinin evliliği bahane ederek kıdem tazminatı alma amacıyla istifa etmesi değildir.


            Ancak, evlilik birliğini tercih ederek işini bırakan işçi bir ömür boyunca artık çalışamayacak da değildir. Konuya her iki açıdan bakan Yargıtay kararları da var olup. Sizlere iki zıt görüşe ait kararlardan birer örnek veriyorum.


 


            Kutu… Kutu… Kutu… Kutu… Kutu… Kutu…


Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 1988/9-225 Esas ve 27.04.1988 tarihli Kararı


“Evlenme nedeniyle kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadın işçinin daha sonraki dönemlerde çalışma hakkını kaybettiğinden söz edilemez. Ayrıca önceki işinden ayrıldıktan sonra daha kolaylıkla yürütebileceği yeni bir iş bularak çalışmasını da sürdürebilir.”       


 


Yargıtay 9. HD. E. 1989/6776, K. 1989/6979, T. 18.09.1989:


“Evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde hizmet akdini kendi arzusu ile fesheden kadın işçinin bu hakkını iyi niyet kurallarına uygun şekilde kullanması halinde kıdem tazminatına hak kazanması ile mümkündür. “


 


 


 


Duyuru… Duyuru… Duyuru… Duyuru…


Her cumartesi olduğu gibi bugün saat 16.00 da Kanaltürk Televizyonunda canlı olarak yayınlanacak, “Ali Tezel İle Çalışma Hayatı” programında “Yurtdışı Borçlanması ile Yurtdışı Kısmi Aylığı” konusu ele alınacak olup, interkatif olan programa 0212 355 85 30-0212 355 85 31 numaralı telefonlardan canlı olarak ulaşabilir ve sorularınızı sorabilirsiniz.


 


 


 


 


 


Kısa…Kısa…Kısa… Kısa…Kısa…Kısa…


Şükrü Yalçın-SSK veya Bağ-Kur hizmet birleştirmesi yapmamanıza izin vermez ama konu mahkemeye intikal ederse, sizin istediğiniz gibi Bağ-Kur sürenizi hizmet birleştirmeye dahil etmemeniz kabul edilir. Ancak siz zaten sadece 2 yıllık Bağ-Kur’lu olduğunuzdan birleştirmenizi tavsiye ederim. Zira askerlik borçlanması son yedi yıllık prim ödemesinden sayılmaz. Buna göre, 01.08.1979 başlangıcıyla 45 yaşında (10.05.2006) SSK’dan 5000 gün sayısı ile emekli olacağınızdan, Bağ-Kur ve askerlik dahil 5000 günü tamamlayacak kadar yurtdışı borçlanması için ödeme yapın.


Özden Can- Yazınızdan anladığım kadarıyla T.C. Emekli Sandığına tabi öğretmensiniz bu doğru ise çocukluğunuzdan beri var olan %40 oranlı rahatsızlık nedeniyle işe girmeden önce raporunuz varsa T.C. Emekli Sandığı’ndan 15 yılla emekli olursunuz.