Bugün Gazetesi-Bağ-Kur Prim Affı

30 Ağustos 2006

Bağ-Kur Prim Affı


Yaptığınız hizmetlerden dolayı teşekkür ederim. Sizinle 2001 yılında tanışmış, 4 Ekim 2000 de çıkan kanuna muhalefet olarak yazışmıştık. Bana bu konuda yardımcı olmuştunuz. Halen o yıldan beri Bağ-Kur’la ilgimi kesemedim  Sizin gazete de bileşik faiz alınıyor yazınızı okudum, hesaplarınızı da bende bir mühendis olarak inceledim. Bunun için şimdi borç tespiti için iş mahkemesinde dava açtım. sizin hesapladığınız değerleri delil olarak dosyaya sundum.


Benim sürem 27 yıl dolmuş ben borcun tamamını itirazi kayıtla ödeyip emekli olmak istedim. Mahkeme sonucu alacağım çıkarsa geri alacağım, çıkmazsa zaten ödemişim. Soracağım konu şu :


    1-  Bağ-Kur bana diyor dava bitmeden seni emekli yapmayız.


    2-  Birde taksiti  12 ay yaptım dava açma hesapta yoktu şimdi mahkemeden


bunu durdurulmasını istesem durdurulur mu?


    3 – Mahkemelerde siz bilirkişilik yapıyor musunuz eğer yapıyorsanız size davetiye çıkartalım mı? Mithat Öncel


 


Sayın okurum siz ve sizin gibi toplumuna örnek olabilecek kişileri gerçekten takdir ediyorum. Zira, haksızlıklara boyun eğmeyip mücadele ederek diğer insanlara örnek olduğunuz gibi gidilecek, izlenilecek yolu da gösteriyorsunuz. Prim affı meselesine gelince ben kanunda olmamasına karşın TÜFE hesaplanırken basit faiz yerine bileşik faiz uygulandığını duyurdum bu arada dava ettiğiniz kurumdan cevap da gelecektir gönderdikleri cevapta TÜFE’nin kendisinin içinde bileşik faiz zaten vardır diyeceklerdir o zaman onlara, “TÜFE’nin kendisi bir bileşik faiz ise TÜFE’nin negatif (eksi enflasyon) çıktığı ayları neden sıfır (0) olarak uyguluyorsunuz diye sorun? Zira, TÜFE’nin artı (pozitif) çıktığı ayları bileşik faiz hesabıyla artırıp, negatif (eksi) çıktığı ayları dikkate almıyorlar. 5458 Sayılı Prim Affı Kanunu gereğince primlerini taksitlendirme yapanların dava açmamaları öngörülmüştür, bu nedenle itirazi kayıt yapmadan ödemelerinizi yapın, emeklilik dilekçenizi verip emekli olun. Sonra da taksitlendirmeyi değil, taksitlendirmenin hesabının hatalı olduğunu dava edin. Mahkemelerde bilirkişilik sorunuza gelince, bütün mahkemeler ehil gördükleri kişilere bilirkişilik takdir edebilirler. Tarafıma mahkemenizce bilirkişilik takdir edilirse, mahkemenin verdiği görevi kabul etmemek gibi bir lüksümüz olamaz.


 


Kısa Kısa Kısa


Ramazan İpekçi-20.04.1982 sosyal güvenlik başlangıcıyla, 46 yaşından ve 20.04.2007 gününden sonra SSK’dan emekli olursunuz. Bu arada askerliğinizi yazmamışsınız, şayet sigortalı olmadan önce (20.04.1982) askerlik yaptıysanız bunu borçlanmanız halinde askerlik süresi kadar önce emekli olursunuz. Mesela 18 ay veya 20 ay askerliği 1982’den önce bitirmişseniz sadece 8 aylık kısmını borçlanmanız halinde hemen emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda son işyerinde çalıştığınız yıl ile son brüt ücretinizin çarpımı kadar kıdem tazminatı alacaksınız. İşyerinden farklı ücret aldığınız halde, asgari ücretten gösteriliyorsanız ve bunu mahkemelerde kanıtlayabilecekseniz dava açın.


 


Özlem Şengün-Aldığınız emekli aylığının hatalı hesaplandığını düşünüyorsanız SSK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Tahsisler Dairesi Başkanlığı Sıhhiye-Ankara adresine ayrıntılı bir dilekçe gönderin. Eğer ücretleriniz yüksek ama işveren düşük göstermiş ise iş mahkemesinde tesbit davası açmanızı tavsiye ederim. Emekli olan her işçiye son çalıştığınız işyeri kıdem tazminatı ödemek zorundadır, işyerinde 30 kişiden az veya fazla çalışanın olmasının hiçbir önemi yoktur (30 kişi işgüvencesi için önemlidir). Kıdem tazminatı ödemeyen işvereninizi Çalışma Bakanlığı-Ankara adresine şikayet edebileceğiniz gibi iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.


 


Ahmet Hamdi Yüksel-Üniversitelerin herhangi birinde tekrar göreve dönebilirsiniz ama biliyorsunuz sizi göreve başlatacak olan ita amirleri olan rektörlerin bunu kabul etmesi gerekir. Göreviniz ise öğretim görevlisi veya okutman olabilir. Ayrıca, kamu işyeri sayılan üniversitelerde işe başlasanız dahi diğer kamuda çalışan emekliler gibi emekli aylığınız da kesilmez zira bu öğretim üyelerine verilen bir ayrıcalıktır.


 


Zafer Akyüz-Babanız, 3600 günü tamamladığı gün emekli olur, arada boş geçen sürelerin borçlanma olanağı yoktur.


 


Erkan Yılmaz-Nüfus kaydında yazılı olan yaşınızı büyütmek için Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açacaksınız, mahkeme sizi bir hastane sağlık kuruluna gönderecek ve şahitleriniz de varsa onları dinleyerek kararını verecek.


 


Göksel Uçak-Bağ-Kur prim affından yararlanmak için müracaat ettiğinizde borcunuz görünmüyor ama daha sonra taksitlendirme süresi geçtikten sonra borç ortaya çıkarılmış i,se iş mahkemesinde dava yoluyla taksitlendirme yaptırabilirsiniz.


 


Mustafa Sarucan-01.02.2004 Tarım SSK başlangıcıyla, 60 yaşında en az 3600 gün sayısı ile emekli olursunuz.


 


Handan Kara-Emekli olarak altı yıldır SSK’ya ödediğiniz sosyal güvenlik destek primleri sadece işkazası-meslek hastalığı içindir yani çalışırken Allah (cc) gecinden versin, işkazası veya meslek hastalığı geçirir ve yüzde 10’u aşan bir oranda bir uzvunuzu kaybederseniz SSK size sürekli işgöremezlik geliri (ikinci bir emekli aylığı) bağlar. Bundan başka bir işe yaramaz, şu an aldığınız emekli aylığınıza herhangi bir etkisi olmaz.


 


Öznur Uysal-01.04.1976 işe giriş tarihi ve 20.03.1960 doğum tarihiyle var olan 1320 günü 3600 güne çıkarırsanız 50 yaşından sonra emekli olursunuz. Bu nedenle isteğe bağlı sigorta ödemelerinize ara vermeden devam edin. Bana sorarsanız da en düşükten ödeyin derim.


 


NOT DEFTERİ


Bayanların T.C. Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilmesi için evli olmamaları, memur olarak çalışmamaları veya memuriyetten (T.C. Emekli Sandığından) emekli olmamaları gerekir.