Bugün Gazetesi-Gece Bekçisi ve Fazla Mesai

9 Ağustos 2006

Gece Bekçisi ve Fazla Mesai


Ben bir devlet üniversitesinde gece bekçisi olarak çalışıyorum. Bir gün ara ile ayda 15 gün mesaiye geliyorum. (bir ay =30 gün üzerinden olursa) Görevim saat 16:00 da başlıyor ertesi gün saat 07:00 de bitiyor. Fakat fiilen görevi saat 08.00 da teslim ediyorum. Günde görevlendirme çizelgesine göre resmi olarak 15 saat gece mesaisi yapmış oluyorum. Cumartesi, pazar tatili yapmıyorum. Bu duruma göre ben ayda 225 saat çalışmış oluyorum. Benim fakültedeki kadrom hizmetli kadrosu. Fakat fiilen 5 senedir gece bekçiliği yapıyorum. Gece bekçisi kadrosuna geçeli mesaim yukarıda yazdığım koşullarda oldu. Normalde devlet memurluğunda mesai 9:00-18:00 arasında günde 8 saatten haftada 40 ayda 160 saat olarak biliyorum, size olan soruma gelince;


1)Ben yukarıda anlattığım duruma göre ayda 65 saat yılda 657 saat fazla çalışmış olmuyor muyum?


2) Eğer fazladan çalışmam sözkonusu ise bu güne kadar olan fazla çalışma sürelerimin karşılığını ücret olarak işyerimden talep etme hakkım var mı?


3) Bu çalışma koşullarıma göre emeklilik hakkımda ve koşullarında lehime bir kazanım söz konusu olacak mı? İsmi Mahfuz


 


Sayın okurum, yazınızdan anlayabildiğim kadarıyla işçi değil memur kadrosu ile çalışıyorsunuz. Bu durumda haftada 40 saatlik yani haftada beş gün 8 saatlik çalışmayla yükümlüsünüz bu süreden fazlası için aylık 60 saati geçmemek üzere fazla mesai isteme hakkınız var. Bu arada kadronuz hizmetli olduğu için isterseniz gece bekçisi olarak çalışmayı reddedip hizmetli işine dönebilirsiniz. Üniversite fazla mesai ücretlerini ödemez ise idari yargıda dava açabilirsiniz. Çalışma koşulları ile erken emekliliğinizin bir alakası yok.


 


 


Kısa Kısa Kısa


 


Sevgi Aydıngün 4011 günü olan birine SSK internet sitesi emekli olabilirsiniz demez. Şu an 44 yaşındasınız ama 13.12.1983 başlangıcı ve 4011 gün sayısıyla 5000 günü tamamladığınız gün emekli olabileceğiniz gibi bundan sonra prim ödemezseniz 58 yaşında da emekli olursunuz.


 


Ömer Duran-Bağ-Kur’lu iken SSK’ya ödenen 505 günlük priminiz bir işe yaramaz ama Bağ-Kura borcunuz varsa 5458 Sayılı Kanunun 16 ıncı maddesi gereğince Bağ-Kur borcuna mahsup ettirebileceğiniz gibi SSK’dan faizsiz olarak da işçi payınız siz ve işvereniniz de faizli olarak 506/82 gereğince geri alabilirsiniz.


 


Yusuf Gönen-Bağ-Kura devam ederseniz, 28 günlük SSK ve öderseniz (600 günlük) askerlik dahil 49 yaşından sonra 25 tam yılı (9000) günü tamamlayınca Bağ-Kur’dan emekli olursunuz. Bundan sonra SSK’ya geçer ve geçtikten sonra 1260 gün prim öderseniz bu kere 46 yaşında en az 5075 gün sayısıyla SSK’dan emekli olursunuz.


 


Hamza Atik-27.12.1983 sigorta başlama tarihinden önce ifa ettiğiniz 20 ay askerlik süresini borçlanıp ödediğiniz için başlangıcınız 20 ay geriye giderek, 27.04.1982 olmuş. Bu başlangıçla 27.04.2007 günü SSK’dan emekli olacaksınız.


 


Timuçin Cura-2003 yılında ortağınızla anlaşamayıp fesih davası açtığınız andan sonraki SSK günlerinin SSK tarafından kabulü ve bu süreden sonra oluşmuş Bağ-Kur borçlarının iptali için mutlaka iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Bu arada SSK, Bağ-Kur mafyası dediğiniz kişilerden ne size ne de başkalarına fayda olmaz. Sahtecilik er veya geç ortaya çıkar. Mahkemeye gitmeden önce son bir deneme ile SSK Sigorta Teftiş Kurulu’ndan olayınızla ilgili inceleme isteyin, müfettiş raporuyla da emekli olabilirsiniz.


 


Sevdiye Erkişi-01.03.1995 sosyal güvenlik başlangıcıyla 56 yaşında yani 04.10.2010 günü en az 3600 gün sayısı ile emekli olursunuz.


 


A. Sarıkan-Bağ-Kur’lu olan babanızı, eşi olan ve sosyal güvencesi olmayan annenizi ve kız kardeşinizi kendi üzerinizden (çalıştığınız Kurum Bütçesinden ödenecek) sağlık karnesi alamazsınız.


 


Mehmet Ali Karaali-Öğrenci olmanız nedeniyle vefat etmiş babanız üzerinden 25 yaşına kadar yetim aylığı alabilirsiniz. Daha önceki 2 günlük SSK sigortanız bunu engellemez. Yetim aylığı alırken çalışmaya başlarsanız o zaman kesilir.


 


İsmail Yüksel-5510 Sayılı Kanun gereğince 2007 yılı ve sonrasında emeklilik müracaatı yaptığınızda emekli aylığınızda bir düşüş olmaz. Aylık bağlama oranları sadece 2007 yılı ve sonrası çalışmalarına uygulanır eski süreleriniz eski aylık bağlama oranlarına tabidir. Bu nedenle 2007 yılını bekleyin ki kıdem tazminatı tavanı bir yükselsin ve daha fazla kıdem tazminatı alın.


 


Gaffer Aksu-30.06.1954 doğum tarihi ile 58 yaşında SSK’dan emekli olacaksınız askerliği borçlanmanız emeklilik sürenizi öne getirmez. Zira sizin doğum tarihinizle bu hesaplama yapılacak gençsiniz çünkü.


 


Selda Uzun-Doğum izni dediğiniz doğumdan önceki 8 ve sonraki 8 hafta ise bunun için hekime gitmeniz ve bunu teyit eden rapor almanız yeterli. Bu raporu işverene verince doğun öncesi iznine çıkarsınız. İşinizi bırakırsanız eşiniz üzerinden Bağ-Kur sağlık yardımları alabilirsiniz ama 8’er haftalık süreleri kullanamaz yani SSK’dan bu sürelerin paralarını alamazsınız.


 


Murat Güneş-Halen SSK’lı olarak çalışan müteveffa SSK emeklisinin kızı işi bırakırsa, evli olmadığından babasından dolayı yetim aylığı alma hakkına sahiptir.


 


NOT DEFTERİ


2007 yılından itibaren isteğe bağlı sigortalı olmak için gereken 1080 gün şartı ortadan kalkıyor ve isteğe bağlı sigortalılardan hem yüzde 20 emeklilik, hem de yüzde 12 sağlık primi alınmaya başlanacak.