Bugün Gazetesi–Pembe Kart Bir İşinize Yaramaz–Emekli Olarak Çalışabilir miyim?

5 Şubat 2007

Pembe Kart Bir İşinize Yaramaz


1985 yılında 4 ay SSK’lı ve 1988-97 yıllarında da 7 yıl 4 ay T.C. Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalıştım. Kendi isteğimle istifa ettikten sonra Almanya’ya geldim. 1997 yılından beri sigortalı olarak çalışmaktayım. Eylül 2001’de T.C. devletinden izinli olarak Alman vatandaşlığına geçtim. Alman  devleti çifte vatandaşlığı kabul etmediğinden dolayı sadece pembe kartım var. İsteğe bağlı veya borçlanarak ne zaman hangi kurumdan emeklilik talebinde bulunabilirim. Bu konuda yapmam gereken işlemleri ve takip etmem gereken yol
konusunda bana yardımcı olursanız ve cevabınızı BUGÜN Gazetesinde yayınlarsanız çok müteşekkir olurum. Mehmet Güney/Almanya


 


Bahsettiğiniz pembe kart Türk vatandaşlığını bırakıp başka ülke vatandaşlığına geçenlerin yabancı muamelesi görmemeleri için çıkarılmıştır ama sosyal güvenlik konusunda pek bir işe yaramaz. Kanunun ilgili maddesi (5203 Sayılı Kanunla değişik 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 29. maddesi) okunduğunda sanki bir hak veriyormuş gibi görünür ama sosyal güvenlik konusunda yabancılara verilmiş haklara ek bir hak getirmez. Mesela, pembe kartla yurtdışı borçlanması yapamazsınız, borçlanma yapabilmek için Türk vatandaşı olmanız gerekir. Var olan prim/kesenek ödeme sürelerinizle emekli olamazsınız, 1080 günden fazla SSK’nın olduğundan size tavsiyem isteğe bağlı SSK’lı olarak prim ödemeye başlayın (Bunun için SSK Sigorta Müdürlüğü’ne dilekçe vereceksiniz) ve bundan sonra SSK’ya en az 1260 gün (3,5 yıl) prim öderseniz SSK’dan 49 yaşından sonra emekli olursunuz. Bugünkü Kanunlar gereğince Almanya’da ikamet ettiğiniz halde SSK’ya isteğe bağlı prim ödeme hakkınız var ama Temmuz 2007’de yürürlüğe gireceği söylenen 5510 sayılı kanunla isteğe bağlı sigorta ikamet esası getirileceğinden ileride isteğe bağlı ödeme hakkınız da elinizden alınabilir. Tabi reform yürürlüğe girerse.


 


Emekli Olarak Çalışabilir miyim?


01.07.1947 doğumluyum, 1964’de SSK’lı oldum, takiben, 1970’de memur oldum ve 1976’da istifa edip askere gittim. 21.12.1976 günü de Bağ-Kur’a girdim ve 10.11.2004 günü borcum olmayarak Bağ-Kur’dan emeklilik talebinde bulundum.  04.10.2004 günü de bir kamu kurumunda işçi olarak işe başladım ve halen devam ediyorum. Bu arada Bağ-Kur benimle ilgili bütün kurumlardan gerekli bilgileri istedi ve SSK dışında tüm kurumlardan gerekli bilgiler olumlu şekilde geldi ancak SSK İhtiyarlık Sigortası İstanbul Müdürlüğüne Antalya Bağ Kur İl Müdürlüğünce yazılan 26.11.2004 tarih ve183854 sayılı  yazının cevabı henüz gelmedi. Yukarıdaki bilgiler ışığında, Bağ Kur’dan emekli olursam ne kadar emekli maaşı alabilirim? SSK’dan emekli olma şansım var mı ve ne kadar emekli aylığı alırım ? Şu anda net maaşım 1168 YTL. Şu anda Bağ Kur’dan emekli talebinde bulunduğum ve emekli talep tarihi itibari ile borçlarımı sıfırladığım halde halen aktif durumda ve borçlu görünüyorum.Bu borcu ödemek durumunda mıyım? Sigortadan emekli olamayacaksam Bağ Kur emekli maaşımı emeklilik talep tarihinden itibaren birikmiş olarak alabilir miyim yoksa bu sürede çalıştığım için emekli olduğum tarihten itibaren mi almaya başlarım? Şayet bu durumda Bağ Kur’dan emekli olmak zorunda olursam Bağ Kur emeklisi olarak Resmi kurumda yine çalışmaya devam edebilir miyim?Çalışırsam Bağ Kur emekli maaşım kesilir mi? Osman Güçİnş. Mühendisi



Sayın okurum, SSK’dan hizmetlerinizle ilgili cevap geldiğinde Bağ-Kur’dan talep tarihinizi takip eden ay başından itibaren (Aralık 2004) emekli olursunuz. Ancak, 5335 Sayılı Kanun gereğince 01.01.2005 gününden sonra emekli olarak kamu kurumlarında çalışmak yasak olduğundan, emekli aylıklarınızın 2005 yılından sonraki kısmı size ödenmemelidir. SSK’dan emekli olabilmeniz için Bağ-Kur’lu olmanızı gerektirecek (vergi mükellefiyeti-şirket ortaklığı vb) faaliyetinizin sona ermesi ve bu sona erme tarihinden sonra SSK’ya en az 1260 gün prim ödemeniz gerekir. Bağ-Kur emeklilik işlemleri daha sonuçlanmadığından talep tarihinizden sonraki süreler için borçlu görünüyorsunuz ama bu borcu ödemek zorunda değilsiniz. Hangi yıllarda hangi basamaklara ne kadar süreyle prim ödediğiniz bilgisi olmadığından Bağ-Kur’dan ne kadar aylık alacağınız tam olarak ifade edemem ama 12 inci basamaktan yaklaşık 530 YTL. kadar emekli aylığınız olur. SSK’nın taban aylığı da 530 YTL. dir ve emekli aylığı hesabında 1990 ve sonraki yıllarında bildirimleri dikkate alınır. 2004 yılından beri SSK’dan cevap alamadıysanız Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan sormanızı tavsiye ederim.


 


Kısa Kısa Kısa


Engelli Memurun Emekliliği


Selma Demirtaş- 01.04.1972 doğum tarihiniz ve 13.01.1997 SSK’lı hemşire olarak işe başlamanız esnasında aldığınız yüzde 50’lik sağlık kurulu raporu-vergi indirim belgesinden sonra 19.01.2001 günü devlet memuru olmuşsunuz. Bu nedenle, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 5335 Sayılı Kanun’la değişik 39’uncu maddesinin (j) bendi gereğince, “j) Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik’e uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az % 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine” emekli edilir denmiştir. Sizin de memur olmadan önce elinizde rapor-vergi indirim belgesi var olduğundan SSK prim ödeme günleri dahil 15 tam yılı yani 5400 günü tamamlayınca T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli olacaksınız.


 


Abdulkadir Çukur-7 yıldır şoför olarak çalıştığınız özel şirket 2 yıldır zam yapmıyorsa işinizi haklı sebeple yani tazminatlarınızı isteyerek bırakma hakkınız yok, çünkü sözleşmenizde sizi haklı kılacak bir madde yoksa asgari ücretten az ödememe dışında bir işveren yükümü yok. Ancak, fazla mesai yaptırdıkları halde bunun karşılığında ödeme yapmıyorsa işinizi haklı sebeple bırakıp tazminatlarınızı isteyebilirsiniz. BU arada hiç kimse fazla mesai yapmaya zorlanamaz.


 


Ayşen Atalay-Ocak 1989 sosyal güvenlik başlangıcı ile SSK’dan 5300 gün sayısı ile Ocak 2009’da SSK’dan emekli olursunuz.


 


İhsan Demirci-Doğuştan işitme engeli ile var olan yüzde 45 oranlı vergi indirim belgeni ve 10.10.1989 sigorta başlangıcıyla (var olan 3920 gününüzle) dilediğiniz zaman SSK’dan normal şartlarla emekli olursunuz.  Emekli olduktan sonra hem emekli aylığınızı alıp hem de çalışabilir ve SSK’ya sosyal güvenlik destek primi ödeyebilirsiniz.