Bugün Gazetesi-Reform yürürlüğe girerse ayda 56,20 YTL süt parası alırsınız–Basın ve halkla ilişkiler müşavirlerinin SGK’dan talebi var

26 Şubat 2007

Reform yürürlüğe girerse ayda 56,20 YTL süt parası alırsınız

Ali Bey, doğumuma az kaldığı için gebelik iznine ayrıldım. Asgari ücretle çalışan birisi olarak gebelik öncesi ve sonrası izni için ne kadar ücret alacağım?


 Ayrıca, 2007’den sonra doğum yapmış çalışanlara 1.000 YTL ücret ödeneceği haberlerde bilgi olarak geçmişti. Bu haberin doğruluğu nedir? Bu parayı alabilecek miyim? Sevim ALTAY Hanımefendi, yürürlük tarihi 01.01.2007 olduğu halde şimdilik 01.07.2007 gününe ertelenen ve sanırım bir daha yürürlüğe girme şansı kalmayan sosyal güvenlik reform kanunu olan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girebilmiş olsaydı doğumdan sonraki altı ay boyunca bebeğe asgari ücretin üçte biri kadar (187,50 YTL) toplamda da 1125 YTL süt parası verilecekti. Ancak hem kanun ocak ayında yürürlüğe girmedi hem de 2007 yılı Bütçe Kanunu ile süt parasının tutarı asgari ücretin onda birine indirildi. Yani, reform kanunu normal tarihi olan ocak ayında yürürlüğe girseydi bile (bundan sonra yürürlüğe girerse de) süt parası olarak ayda 56,20 YTL’den altı ay boyunca toplam 337,50 YTL süt parası verilecekti. Şimdi ise halen 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu geçerli olduğundan size bir defa SSK tarafından 50 YTL süt parası verilecek olup bu rakam 2003 yılından beri değiştirilmemiştir. Siz ise iş kanunu gereğince doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere işyerinden (112 gün) ücretsiz izinli sayılacaksınız ve doğumun olduğu tarihten önceki bir takvim yılı içinde en az 120 gün SSK’ya prim ödenmiş ise SSK’dan geçici işgöremezlik ödeneği alacaksınız. Geçici işgöremezlik ödeneği brüt ücretinizin üçte ikisi kadardır. Brüt ücretiniz asgari ücret (562,50 YTL) olduğundan 112 günün her biri için 12,50 YTL. günlük yevmiye alacaksınız. 112 gün için alacağınız toplam geçici işgöremezlik ödeneği ise 112 X 12,50 =1400 YTL’dir.

Basın ve halkla ilişkiler müşavirlerinin SGK’dan talebi var

Ali Bey, ben uzun yıllar yazılı basında (5 yılı sigortasız) 11 yıl çalıştıktan sonra kamuda Orman Bakanlığı’nda Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olarak çalıştım. Halen aynı kurumda başka görevde çalışmaktayım. “Terzi kendi söküğünü dikemez misali” ben de itibari hizmet sürelerimi birleştirmek istedim, emeklilikte kolaylık olsun diye hem SSK’da 212’ye göre geçen 1500 günümü ayıklatıp, resmi bir yazı ile kurumuma verdim. ‘Bunu emekli olduğunuzda değerlendireceğiz’ dediler. Ancak asıl sorun olan kamudaki yani Bakanlıktaki Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği konusunu halledemedim.


Emekli Sandığı ile yazışmalar sonuçsuz kaldı. Sorunun, Başbakanlık dışındaki diğer bakanlıklarda Basın Müşavirliği biliyorsunuz tek olup, bu kadro birleşiktir. Yani, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olarak görev yapıyoruz, asıl işimiz Bakanlığın basınla olan tüm işlerini yapmaktır. Ancak bunu Emekli Sandığı kabul etmiyor.


Kısaca benim gibi olan gazetecilere şunu söylüyor. Şu kurumda Basın Müşavirliği yapmıştır diye yazı getirin diyor, oysa bizde bu kadro birleşik ve aynı anlama geldiğini söylesek de (resmi yazıyla) kabul etmiyor. Bu konuda onlarca yazışma yapıldı ama sonuç alınamadı. Bu konuda eskilerde birçok kez şikayet olmuş ve Emekli Sandığı bunun üzerine bir genelge yayınlayarak, Bakanlık, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olarak Basın Müşavirliği yapmıştır şeklinde bir ifade istiyor. Bu şekilde bir yazıyı kurum yazamıyor, çünkü her biri ayrı ayrı kadrolar. Burada hatayı Emekli Sandığı yapıyor, çıkardığı genelgede büyük bir hata var. Bu genelgenin düzeltilmesi yönünde ben ve benim gibi gazeteci arkadaşlara yardımcı olur iseniz minnettar kalırız. Torun DEDE-Ankara