Bugün-İşe Başlayan Sakat Aylığı Alamaz- Bekleme Anında İşe Girilebilir mi?

5 Temmuz 2006

            İşe Başlayan Sakat Aylığı Alamaz


            Ben 08.01.1979 doğumlu, bedensel engelli bir SSK çalışanıyım. İşe başlangıç tarihim 14.02.2000 engel derecem ise %55. Sizden iki konuda bilgi vermenizi istemek sureti ile yardım talebim olacaktır. İlk konu; 1998 yılından beri halk arasında 65’lik olarak da bilinen sakat aylığı almaktaydım. Haziran ayında bana Emekli Sandığı’ndan bir yazı geldi. Yazı aşağı yukarı şu ifadeden oluşuyor. ” Mernis kayıtlarının incelemesinde başka bir sosyal güvenlik kurumunda da kaydınız bulunduğu için aylığınız kesilmiştir. Aksi bir durum söz konusu ise başvurunuz akabinde aylığınız devam edecektir” Evet benim çalıştığım şirket tarafından  2000 yılından beri SSK primlerim ödeniyor. Fakat ben bu durumun birbirine tezat teşkil ettiğini bilmediğim için emekli sandığına aylığın kesilmesi için 2000 yılında bir başvuru yapmadım. Ancak bu yazı sonrasında durumun farkına vardım. Bu durumda benim ne yapmam gerekiyor. Ve devlet bu paraları benden faizi ile tahsil etme yoluna gider mi? İkinci konu ise; Emekliliğim konusunda sağlıklı bilgi sahibi değilim. Bilgilerine göre ne zaman emekli olabilirim. Tolga Karasoy


 


            Tolga bey, kamuoyunda 65 yaş aylığı olarak bilinen 2022 Sayılı Kanuna göre üç ayda bir T.C. Emekli Sandığından alınan aylığın devamı için bir işinizin daha doğrusu kazancınızın olmaması (muhtaç olmanız) gerekir. Siz işe girdiğinizde muhtaçlık durumunuz ortadan kalktığından durumu bildirip aylığınızı kestirmeliydiniz. Fazla ödenen paraları sizden geri isteme hakları da var. Emekliliğinize gelince, şu anki kanunlara göre (506 Sayılı) vergi indirim belgesi alarak, 18 yıllık sigortalılık süresi (ki 14.02.2018 doluyor) ve en az 4080 gün sayısı ile emekli olursunuz.


 


            Bekleme Anında İşe Girilebilir mi?


            1475 sayılı iş kanununun 14. maddesine eklenen 5. bent gereğince, işçiler, 506 Sayılı kanunda emeklilik için öngörülen yaş şartı dışındaki sigortalılık süresi ve sigorta prim gün sayısını tamamlayarak işten ayrılmaları halinde işyerinden kıdem tazminatı alabilmektedirler.


Ancak, işçi, emeklilik için yaş şartı dışındaki yukarıda sayılan hususları yerine getirerek işten ayrılmayı müteakip başka bir işyerinde işe başladıktan ve orada halen çalışırken, SSK’ya başvurup, eski işyerinden kıdem tazminatı alabilmek için yazı talep etmekte ve SSK’da, eski işyerinden ayrıldığı tarih itibariyle yaş şartı dışında diğer şartları taşıyan işçilere kıdem tazminatının ödenmesi ile ilgili yazı vermektedir. İşçiler bu yazı üzerine dava açmakta ve kıdem tazminatı istemektedirler. Ancak, kanunda öngörülen bu düzenleme (1475 sayılı İş


kanununun 14/5.bent), emeklilik için yaş şartı dışında diğer şartları yerine getiren işçilerin, çalışmadan emekli olacağı yaşı beklemek isteyenler için getirilmiş bir düzenlemedir. Oysa, yukarıda bahsettiğim olayda, işçiler emekli olacağı yaşı beklemeden başka bir işyerinde çalışmaya başlamakta ve orada halen çalışırken, eski işyerinden kıdem tazminatı talep etmektedirler. Kanaatimce bu durumda olanların kıdem tazminatına hak kazanmamaları


gerekiyor. Y. Kör


 


            Kanuni düzenleme biraz kadın işçilerin evlilik nedeniyle kıdem tazminatı istemelerine benziyor. İşçilere de işyerlerinde çalışırken emeklilik şartlarından yaş hariç diğer şartları taşıyanların işinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilmelerine imkan tanımakta ve buna bir daha çalışmama gibi başkaca şart getirmemektedir. İşinden kıdem tazminatı alarak ayrılan işçi daha sonra, biraz daha kolay, yüksek ücretli, evine yakın, sosyal imkanları yüksek gibi önceki işyerinden olumlu yönde farkları olan bir işe girip çalışabilir. Bunu yasaklayan bir kanuni düzenleme de yoktur. Bu konuda yargı kararı olmamakla birlikte evlilik kıdem tazminatı konusunda yargı kararları vardır ve kıdem tazminatı alarak işinden ayrılan kadın işçilerin tekrar çalışabileceklerine izin vermektedir.


 


 


 


Kısa kısa kısa


Hava Ersoy-01.09.1994 başlangıcı ile 56 yaşında en az 3600 gün sayısı ile emekli olursunuz.


Ali Mete ŞenEşiniz, SSK’ya isteğe bağlı sigorta primi öderken, işyeri açarsanız yani vergi mükellefi veya şirket ortağı olursanız 1479 Sayılı Kanuna göre Bağ-Kur’lu olmak zorundadır. Bu nedenle SSK’ya isteğe bağlı sigorta primi ödemeniz yasal değildir.


Tunç Mustafa Kılıç-Gönderdiğiniz bilgilere göre dilediğiniz zaman SSK’dan emekli olursunuz. Emekli olduğunuzda 8 yıldan beri çalıştığınız son işyerinden 8 brüt ücret tutarında kıdem tazminatı alacaksınız. SSK aylığınız normal süreçte 2 ayda bağlanır. Emekli olduktan sonra aynı işyerinde SSK’ya SGDP ödeyerek çalışabilirsiniz.


Tarık Yaman-SSK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısını ağızla değil yazıyla isteyin. Onlar size yazıyı verince işverene yazıyı verip kıdem tazminatınızı alın. Yazıyı vermezlerse SSK’yı iş mahkemesinde dava edin.