Bugün-İşe İade Davasını Kazandım -Bağ-Kur’a Borçlanma Yapmalısınız

14 Haziran 2006

            İşe İade Davasını Kazandım


            Çalıştığım şirket 20.09.2005 tarihinde iş sözleşmemi tek taraflı olarak feshetti ve ben de yasal süre olan bir ay dolmadan işe iade davası açtım. Dava 21.12.2005’te sonuçlandı, İş mahkemesinin verdiği karar,” Fesihin geçersizliğine, işçinin işe iadesine ve işe iade olmazsa 4 maaş tazminat ve açıkta geçen 3 aylık süre kadar maaşa” şeklindeydi. Şirketim temyize gitti ve yargıtayda dava lehime sonuçlanarak davayı kazandım ve şirketim benim işe iade isteğimi kabul etti ve benim 15.06.2006 da işe başlamamı istiyor. Sorularım ise;


            1- İş Mahkemesi dava bittiğinde 3 ay geçtiği için 3 maaş tazminat kararı vermişti. Ancak bu kararda bu 3 aylık maaş işe iadeyi kabul etmez iseydi. Şimdi şirketim işe iadeyi kabul etti ama şu an boşta kaldığım süre 9 ay oldu. Bana üç aylık mı para ödeyecekler, 9 aylık mı yoksa iş kanunlarda sözü geçen en fazla 4 ayın maaşını mı? Ödeme brüt mü yoksa net maaş üzerinden mi olacak?


            2- Şirketim beni işe aldığı takdirde maaşım ne olacak. Benimle aynı pozisyonda çalışan personelle eşit maaş mı alacağım. Bana eski maaşımı vermeye kalkarsa ne gibi haklarım var. Çünkü ben işten ayrılalı 9 ay oldu. Ve maaşlara zam yapıldı.


            3- İşe başlamadığım takdirde ne gibi haklarım var. Şirketim bana neler yapabilir bunların karşısında ne gibi haklarım var. 


            4- İşe iademde bana ödenecek ne kadar olduğu belli olmayan 3-4-8 aylık maaşın yanında her ay aldığım ticket ücretinide alabilecek miyim? Savaş Avan


           


            Savaş bey, açıkta geçen süre için mahkeme kararında geçen üç aylık ücretinizi alabilirsiniz bu dört veya dokuz ay olmaz. Bu ödeme için kanunda bir açıklama yok ama uygulamada brüt ücret üzerinden mahkeme veznelerine ödeme istenmektedir. İşe başladığınızda daha önceki ücretiniz üzerinden ama bu arada eşitlerinize zam yapılmış ise o zam oranı kadar artırılmış ücretle başlatılmanız gerekir. İşe başlamadığınız takdirde hiçbir hakkınız yok hatta kazandığınız dava kazanılmamış sayılır. Çalışmadığınız sürelerde verilen yemek çekleri yani “ticket”leri alma hakkınız olmaz. Bana sorarsanız işe başlamanızı tavsiye ederim. Madem bu kadar uğraştınız ve dava kazandınız, kazandığınız davanın gereğini yapın.


 


            Bağ-Kur’a Borçlanma Yapmalısınız


            Babam 1945 doğumlu olup 1962’de SSK’lı olarak  toplam  420 gün sigortası mevcut. 1972 -1984 yılları arasında Almanya’da çalıştı. 1987 ve 2000 yılları arasında kendi işyeri vardı. 2000 yılında iş yerini devrederken Bağ-Kur’a giriş yapmış çok küçük bir miktar ödemiş (daha öncesinde Bağkur’a kaydı yoktu) Bağ-Kur halen daha işliyor görünüyor. Yurt dışı borçlanması için SSK’ya başvurmaya gittiğimizde Bağ-Kur borcumuz varsa ödememiz istendi, herhangi bir şekilde başvurumuz kabul edilmedi. Ne yapacağımızı şaşırdık Bağ-Kur’dan hiç ödemeden çıkabilir mi ne yapması gerekiyor eğer çıkarsa emekli olabilmesi için yurt dışı borçlanması yapabilir mi? Hale Çetin


 


            Hale hanım, 3201 Sayılı Yurtdışı Hizmet Borçlanması Kanununun 3 üncü maddesi gereğince borçlanma bağlı olunulan en son sosyal güvenlik kurumuna yapılmalıdır. Bu durumda babanızın Bağ-Kur’a yurtdışı borçlanması gerekiyor ama Bağ-Kur’u kapatıp, kapattıktan sonra bir gün SSK’lı olarak işe girdikten sonra bu kere yurtdışı borçlanmasını SSK’ya da yapabilirsiniz. Bu arada, işyerinin kapatıldığı Bağ-Kur’a bildirilmediyse Bağ-Kur halen işyeri açık zannederek prim borcu çıkarmayı sürdürüyordur, siz doğru bilgilendirmeyi yaparsanız meseleniz hallolur.


 


Kısa Kısa Kısa


Ferhat Yılmaz-1976 yılında vefat eden ve vefat ettiğinde geride kalanları dul-yetim aylığı verilmeyecek kadar hizmeti bulunan babanız üzerinden yeni 5510 Sayılı Kanun gereğince ocak 2007’den itibaren askerlik süresini borçlanarak, annenize dul aylığı bağlatabilirsiniz. Ayrıca, çalışmayan ve evli olmayan kız kardeşleriniz de aylık alabilir.


Ayfer Kurtul-SSK’ya 1080 gün prim ödemediğinizden 1080 günü tamamlayıncaya kadar isteğe bağlı SSK’lı olamazınız. Bağ-Kur’dan sonra SSK’ya en az 1260 gün prim ödemek şartıyla Bağ-Kur ile SSK toplamında en az 3600 gün sayısı ile 54 yaşında emekli olursunuz. 5600 günle ise yaşa bağlı olmadan emekli olursunuz.


Tuncay Ekici-07.10.1987 olan sigorta başlangıcınız, askerlik borçlanması ile (20 ay ise) 07.02.1986 olacaktır. Şeker Fabrikalarında 506 Sayılı Kanun’un ek 5 ve ek 6 ıncı maddeleri gereğince 04.05.1991 tarihinden beri aralıksız çalışmanız nedeniyle de 4792 Sayılı Kanun’un yürürlük günü olan 23.05.2002 itibariyle 11 yıllık çalışmanıza göre, normalde emeklilik yaşınız 47’dir. Ancak, aldığınız/alacağınız ilave sigortalılık süreleri bu yaştan indirilecektir. Mesela bundan sonra çalışmazsanız 47 yaştan 3 yıl, 9 ay indirim yapılacak ve 43 yaş 3 aylık iken emekli olacaksınız.