Bugün-İsteğe Bağlıya Sağlık Hizmeti Geliyor-18 Yaş Öncesi Çalışmalar-Yetim Aylığı Devam Eder

27 Mayıs 2006

            İsteğe Bağlıya Sağlık Hizmeti Geliyor


            Babam emekli olabilmek için Bağ-Kur’u bırakıp, “isteğe bağlı sigorta” olmak istiyor. Lakin diğer  yandan annemin rahatsızlığı sebebiyle tedavi ettirememekten çekiniyor.Yeni sosyal güvenlik yasasına göre isteğe bağlı sigortalılar ve onların ailesi sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor mu? Diğer bir sorum ise bugün itibariyle Bağ-Kur’a kayıt olmuş bir kişinin yeni sosyal güvenlik yasasına göre primlerini aksatsa bile ileride bunları toplu ödeme imkanı olabilecek mi? Emin Tatar


 


            Emin bey, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigorta Kanunu herhangi bir aksama olmazsa 01.01.2007 günü yürürlüğe girecek. Biliyorsunuz şu anda SSK’ya isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyenlerden prim ödeme süreleri içinde kendilerinden sağlık primi alınmamakta ve sağlık yardımı yapılmamaktadır. Ancak, yeni kanun yürürlüğe girince isteğe bağlı sigortalılardan sağlık primi de alınacak ve kendilerine sağlık yardımı verilecektir. Burada sizin için sorun isteğe bağlıya 2007 den sonra girmeniz halinde hangi usule göre emekli olacağınızdır. Çünkü, yeni kanunla SSK’nın isteğe bağlısı diye bir şey olmayacağından genel isteğe bağlı olacaksınız ve Bağ-Kur’dan (2007’den) sonra isteğe bağlıya başlarsanız sanki Bağ-Kur’a devam ediyormuşsunuz gibi işlem göreceğinizden erken (SSK’lı gibi) emekli olma şansınız olmayacak. Bu nedenle bana sorarsanız kasım ayında SSK’dan talepde bulunup aralık ayında SSK’nın isteğe bağlısına devam edin ki ilerde SSK’lı gibi emekli olabilsin. Son sorunuza gelince bugün Bağ-Kur’lu olan kişi ilerde primlerini aksatırsa daha sonra toplu olarak ödeyebilecek ama borcu olduğu sürece sağlık sigortasından yararlanamayacak.


 


            18 Yaş Öncesi Çalışmalar


            Ben, halen Kocaali ilçesi Adliyesinde yardımcı hizmetler sınıfında memur
olarak çalışmaya devam ediyorum. 19.09.1966 doğumluyum. Memuriyete başlamadan önceki  SSK’lı olarak çalışmaktaydım.  Askerlik hizmetimi 1986-87 yılları arasında ( 550 gün) yerine getirdim ve borçlandım.  01.02.1982 tarihinde 16 yaşında iken SSK’lı olarak işe başladım ve 16.01.2001 gününe kadar 288 günü 18 yaşından ve  önce 5272 günü sonra olmak üzere toplam 5560 gün prim ödedim. Bu bilgiler doğrultusunda kaç yaşında ve hangi yılda emekli olmaya hak kazanırım? Beyhan Özsoy


            Beyhan bey, T.C. Emekli Sandığı 18 yaşından önceki süreleri hizmet birleştirmesinde dikkate almaz. Buna göre, daha önceki SSK’lı 5272 gününüz ve borçlanıp ödediğiniz askerlik sürenizle birlikte 9000 günü (25 tam yılı) tamamlamak şartıyla 48 yaşında yani 19.09.2014 günü T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli olursunuz. Bundan sonra memuriyeti bırakıp SSK’ya geçerseniz bu kere 3,5 yıl SSK’ya prim ödemek şartıyla 46 yaşında SSK’dan emekli olma şansınız da var.


 


            Yetim Aylığı Devam Eder


            Mükellefimin biri bayan, bekar ve (ölen babasından dolayı) T.C. Emekli Sandığı’ndan üç ayda bir yetim aylığı alıyor. Ancak kendisi de serbest iş yaptığından dolayı Bağ-Kur’a prim ödüyor. Şu anda çalıştığı-prim ödediği için yetim aylığının kesilmesi için müracaatı gerekir mi? Kendisi çalıştığı için; yoksa bekar olmasından dolayı maaşı almaya hakkı var mı? Yeni Kanunda aylığı kesilecek mi? Ahmet


 


            Beyefendi, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu gereğince vefat eden babası üzerinden yetim aylığı alan kız çocuklarının aylığının kesilmesi için evlenmesi veya T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi (kamu görevlisi) olması gerekir. Bahsettiğiniz kız Bağ-Kur’lu olduğu için aylığı kesilmez. Yeni kanun ile de kazanılmış haklar korunduğu için bu hanım evleninceye kadar veya kamu görevlisi oluncaya kadar aylığı kesilmez.


 


Kısa.. Kısa.. Kısa.. Kısa..


Oğuz İğci-1988 yılında geçirdiğiniz işkazası sonrası %77 rapor oranıyla size bağlanan sürekli işgöremezlik gelirinden başka şayet 1800 gününüz de varsa ayrıca malüllük aylığı da alabilirsiniz. 1800 gününüz yoksa SSK’ya ödeyerek 1800 günü tamamlayınca malüllük aylığı talebinde bulunabilirsiniz.


İbrahim Tekindal-Askerlik borçlanması ile başlangıcınız 01.07.1986 olmuş ve bu başlangıçla 49 yaşında (01.01.2013) en az 5300 gün sayısı ile SSK’dan emekli olursunuz.


Atilla Batur-554 günlük askerlik borçlanmasıyla başlangıcınız 03.09.1984 olmuş ve 48 yaşında en az 5225 gün sayısı ile SSK’dan emekli olacaksınız.


İ. Doğangün-1979 yılından beri devam eden SSK sigortanızdan sonra 15.04.2005 günü başladığınız memuriyette T.C. Emekli Sandığı’na en az 3,5 yıl (1260 gün) ve toplamda en az 9000 gün (25 tam yıl) ile sandıktan emekli olursunuz. Bu arada memuriyette 3,5 yılı tamamlamadan 45 yaşını tamamlayacağınız 25.09.2006 gününden itibaren SSK’dan emekli olma hakkınız başlıyor. Ben gününüz geldiğinden hemen emekli olun derim. Askerlik süresi için de kıdem tazminatı veya ikramiye alabilmek adına askerlik sürenizi de borçlanmanızı tavsiye ederim, yoksa emeklilik için askerliği borçlanmanıza gerek yok.