Bugün-Kızlarıma Sağlık Karnesi-Dededen Aylık Kalmaz-Parayı Sizden Alırlar

7 Haziran 2006

            Kızlarıma Sağlık Karnesi


            01.10.1980 ve 27.08.1987 doğum tarihli ve üniversite okuyan iki kızım var. 24.08.1991 tarihli oğlum var. 01.01.2007 tarihinde uygulamaya gireceği söylenen yasaya göre 2006 yılında ilk sigorta numarası alıp bu çocuklarına sosyal güvencesini başlatmamın bizlere ne yararı olur? Kaç ay sigorta yatırmam lazım. Ayrıca çocuklarına yeni yıldan itibaren sağlık karnesi benim üzerimden verilmeyecek mi? Veli Mutlu-Kırklareli


 


            Veli bey, üç çocuğunuzu halen TBMM’den ikinci kez kabul edilerek Cumhurbaşkanına yeniden gönderilen 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (SS ve GSS) gereğince ( 2007 yılı gelmeden ) 2006 yılı içinde sigortalı bir işe yerleştirip, sigorta sicil numarası aldırırsanız kızlar 58 ve erkek 60 yaşında olmak üzere en az 7000 gün sayısı ile emekli olurlar. Şayet, 2006 de değil de 2007 de sigortalı yaparsanız bu kere yine aynı yaşlarda ama en az 7100 gün sayısı ile 2008 de sigortalı olurlarsa aynı yaşlarda 7200 gün sayısı ile SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) emekli olurlar. Yani emeklilik şartları her yıl 100’er gün artmaktadır. Sağlık karnesine gelince, SS ve GSS Kanunu’na göre kızlar veya erkekler okumuyorlarsa 18 yaşına, okuyorlarsa 25 yaşına kadar ana veya babanın üzerinden sağlık karnesi alacaklar ama bunun dışında kendileri prim ödeyerek sağlık karnesi alacaklardır. Şayet bir işleri yok ve aylık kazançları da asgari ücretin üçte birinden az ise primlerini devlet ödeyecek ve sağlık karnesi verecektir.


 


 


            Dededen Aylık Kalmaz


            Dedem 1996 yılında vefat etti ve Bağ-Kur’dan emekliydi sonra babaannem dedemin Bağ-Kur’undan aylık almaya başladı. Babaannem de 2001 yılında vefat etti bu arada babam daha önce 1997 yılında vefat etmişti. Babam sinir hastasıydı bir ara da Bakırköy’de yattı. Annem de 1986 yılında vefat etti. Ben 1981 doğumluyum, bekarım, dedemin Bağ-Kur’undan babam  vefat ettiği için bana maaş bağlanabileceğini söylediler. Acaba gerçekten dedemden maaş alabilir miyim? Nereye, nasıl başvurmam gerekir? Emine Toplu


 


            Emine hanım, sosyal güvenlik sistemimiz gereğince sigortalıların aylıkları ancak bir nesil sonrasına kalabilir bir sonraki nesile sirayet etmez. Yani, siz dedenizin Bağ-Kur emekli aylığından yararlanamazsınız. Eğer varsa annenizin veya babanızın daha önceki sigortalılık hakları size geçebilir ama dedenizin ki size geçmez.


 


 


            Parayı Sizden Alırlar


            Bir kamu kuruluşunda geçici işçi olarak çalışmaktayım ben bu işe girmeden önce 2022 maaşı almaktaydım işe girdim ve bu maaştan 4 adet  aldıktan sonra müracaat ettim ve maaşı kesildi benim öğrenmek istediğim bu maaşlar benden geri alınır mı? Alınırsa ne şekilde geri


öderim, birde babam devlet memuru iken vefat etti ben şimdi ben hem çalışıp hem de babamdan dolayı yetim aylığı alabilir miyim? Yusuf Ünal


 


            Gönderinizden anladığım kadarıyla siz yüzde 80’den fazla rapor oranına sahipsiniz ki 65 yaş aylığı da denilen ve üç ayda bir 180 YTL ödeme yapılan 2022 Sayılı Kanun nedeniyle T.C. Emekli Sandığı’ndan aylık alıyorsunuz. 2022’den aylık alabilmek için bir işe yerleştirilmemiş ve geçimini temin edecek kadar geliri olmamak şarttır bu nedenle size yersiz olarak verilen 4 defalık (bir yıllık) aylıkları T.C. Emekli Sandığı sizden faiziyle birlikte nakden ister. Bir defada ödeyemezseniz bu kere aldığınız ücretin dörtte birini keserek alabilir. Halen sosyal güvenceye tabi olarak çalışıyor olmanız nedeniyle babanız üzerinden T.C. Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alamazsınız.


Kısa.. Kısa..Kısa.Kısa..Kısa..


 


İsmail Çevik-SSK, Bağ-Kur ve ödediğiniz askerlik süresi toplamında en az 9000 günü (25 tam yılı) tamamlamak şartıyla 47 yaşında Bağ-Kur’dan emekli olursunuz. Taksiciliğe devam ederseniz 9000 günü tamamlasanız dahi emekli oluncaya kadar prim ödemek zorundasınız. Eşiniz, 01.05.1985 başlangıcı ile 41 yaşında en az 5000 gün sayısı ile emekli olur.


Nazik Yalçınkaya-Bağ-Kur Tarım sigortasından emeklilik için daha önceki SSK günleriniz dahil en az 5400 gün primle 56 yaşında veya 7200 günle 53 yaşında emekli olursunuz. Bundan sonra SSK’ya prim ödemeye devam ederseniz bu kere 5150 günle 46 yaşında emekli olursunuz.


Avni Kıran-24 yaşındaki kızınız yeni SS ve GSS Kanunu 2007 de yürürlüğe girdikten sonra 25 yaşına kadar sizin üzerinizden sağlık karnesi kullanır ama daha sonra geliri varsa GSS’ye prim kendisi ödeyerek, geliri yoksa primini devlet ödeyerek ayrı sağlık karnesi verilecektir.


Hüseyin Kaplander-Bundan sonra prim ödemezseniz, Bağ-Kur’dan 58 yaşında emekli olacaksınız. SSK’ya prim ödemeye başlar ve bundan sonra en az 1260 gün (3,5 yıl) prim öderseniz, 3,5 yılı tamamladığınız gün SSK’dan emekli olursunuz.


Yıldız Aslan-Vergi ve oda-dernek kaydı olmayan süreleriniz için Bağ-Kura ay be ay ödeme yaptıysanız bu süreler de Bağ-Kur’luluktan sayılır. Sonradan aflarla ödediyseniz paranız geri verilir.