Bugün-Şirket Kurdum SSK’lı Olur muyum?-Emeklilik Ne Zaman?

16 Haziran 2006

            Şirket Kurdum SSK’lı Olur muyum?


            Ali Bey,


            1-Anonim Şirket kurucu ortağı olan emekli bir kişinin sigortalılık durumu ne olacak?


            2- Anonim Şirket kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi bir kişi, şirket kurulurken bir işverene bağlı olarak SSK’lı çalışmaktaydı ve hala çalışıyor. Anonim Şirket içinde bu kişinin sigortalılık durumu ne olacak?


            3- Anonim Şirket Kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi olan bir kişinin de vergi mükellefiyeti olup bürosu bulunmaktadır. Burada Bağ-Kur’a prim öderken Anonim  Şirket içinde  sigortalılık durumu ne olacak ? Bu konuda detaylı bilgi verirseniz, meslek mensubu arkadaşlara iletilecek bir yazı olarak gönderilecek. B. KIRAÇ


            Hanımefendi, 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 1479 Sayılı Bağ-Kur Kanunu ile SSK ile Bağ-Kur arasında yapılan protokol gereğince,


            1-Anonim şirket kurucu ortağı olan emekli birisi, eğer Bağ-Kur’dan emekli ise emekli aylığından Bağ-Kur her ay yüzde 10 oranında kesinti yapacaktır, Şayet emekli SSK veya T.C. Emekli Sandığı veya özel banka ve borsaların sandıklarından emekli ise bu durumda Bağ-Kur’un 12 inci basamağı gelir tutarının yüzde 10’u kadar (63 YTL. kadar) Bağ-Kur’a her ay sosyal güvenlik destek primi ödemelidir.


            2-A.Ş. kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi olan birisi şirket kuruluş tarihinde bir başka yerde hizmet akdi ile çalışıp SSK’ya bildiriliyor ise SSK sigortası ara verilinceye kadar Bağ-Kur’lu olmasına gerek yoktur. Yani o işyerinden SSK’ya bildirilmeye devam edilebilir, hiç ara vermeden ordan çıkıp başka işyerine de geçebilir. Ancak, hiçbir zaman kurucu ortağı olduğu şirketten SSK’lı olamaz.


            3-A.Ş. kurucu ortağı olan kişi kuruluş tarihinde kendisi gelir vergisi mükellefi ise bu durumda Bağ-Kur’a prim ödemeye devam edecektir. Kurucu ortağı olduğu şirketten SSK’lı olma imkanı yoktur.


 


            Emeklilik Ne Zaman?


            Eşim 14.06.1962 doğumlu olup  1987 Şubatta İ.Ü. Diş Hekimliği Fakültesinde araştırma görevlisi olarak kadro aldı. 1992 Şubatta istifa etti. O tarihten beri Bağ-Kur’ludur. Ne zaman emekli olabilir? Araştırma görevlisi kadrosu emekliliğe geçmez diye bir şey duydum doğru mu?  Ben de 28.02.1962 doğumluyum. 14 ay asteğmen 2 ay da yedeksubay okulu öğrencisi olarak 16 ay askerlik yaptım, 2 ayı borçlandım. 1988 Şubatta Bağ-Kura başladım halen devam ediyorum arada 16 ay SSK primi yatırdım. Ben ne zaman emekli olabilirim? Ç. Danış


            Çetin bey, eşinizin araştırma görevlisi olarak üniversiteden aylık aldığı dönemlerde T.C. Emekli Sandığı’na kesenek (prim) gönderilmiştir. O nedenle o dönemde emekliliği için geçerlidir. 1987 şubat başlangıcı ile eşiniz 43 yaşından sonra olmak kaydıyla, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı toplamında 20 tam yılı (7200 günü) tamamladığı anda Bağ-Kur’dan emekli olur. Yukarıda verdiğiniz bilgilere göre de bu süre 2007 de tamamlanıyor. Siz ise, askerlik döneminizin tamamı ile Bağ-Kur prim ödeme süreniz toplamında 25 tam yılı (9000 günü) tamamlamak şartıyla 49 yaşından sonra Bağ-Kur’dan emekli olursunuz ara vermeden prim ödemeye devam ederseniz, 25 tam yılı 2011 yılı sonlarında tamamlayacaksınız.


 


 


 


Kısa  kısa  kısa


 


Ali Güneş-20.04.1982 ile 22.03.1985 tarihleri arasında vergi kaydınız yoksa sadece oda kaydı ile Bağ-Kur’lu olamazsınız. Bağ-Kur borcunuzu ödeyerek (taksitlendirerek) emekli olmanızı tavsiye ederim. SSK’ya geriye doğru prim ödeme hakkınız yok.


Serap Demir-Var olan özür raporunuz ile vergi indirim belgesi alırsanız, 01.01.1995 başlangıcınız ile  17 yıllık sigortalılık süresi ve 3920 gün sayısı ile emekli olursunuz.


Kadir Kutlu-Kadir bey, Bağ-Kur’lu olmanız gerekirken SSK’ya prim ödemiş ve SSK’dan emekli olmuşsunuz ana şimdi Bağ-Kur durumu öğrenmiş ve sizden primlerini istiyor. Şimdi yapmanız gereken Bağ-Kur’un kapısının bile önünden geçmemek ve 1479 Sayılı Kanun’un ek 19 uncu maddesinin uygulanmasını beklemektir.