BUGÜN-TBMM GERÇEKTEN ÇALIŞIYOR-SSK’NIZ GEÇERSİZ-BAĞ-KUR’LUSUNUZ

6 Şubat 2006

TBMM GERÇEKTEN ÇALIŞIYOR
Geçen haftanın ilk üç gününü TBMM koridor ve salonlarında geçirdim, Ankara’nın eksi 20 derecelere varan soğuklarında üşüttüm, hastalandım ama tanık olduğum olaylar beni gerçekten şaşırttı ve sevindirdi.
Üstelik TBMM’yi daha önce görmemiş, içinde dolaşmamış, komisyonlara katılmamış biri de değilim. Anayasa’ya göre yasama yetkisine sahip olan yani kanun çıkarma erki elinde olan TBMM’de kanunlar öyle kolay hazırlanmıyor ve olay öyle TV’den izlediğimiz gibi değil, Genel Kurul sadece vitrinden ibaret, asıl çalışma yeri komisyonlar. Bir nevi imalathane olan komisyonlar harıl harıl çalışıyor, hatta aynı anda birkaç alt komisyon olup çalışacak yer hatta oturacak iskemle bile bulunmuyor. İlgim nedeniyle halen TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda görüşülmekte olan, SSK, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı’nı tek çatı altında birleştirecek “Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Kanun Tasarısı” görüşmelerini izledim. Alt komisyon dediğime bakmayın, başkanı SSK eski genel müdürü, son başkanı ve en uzun süre yönetim kurulu üyeliği yapmış Mehmet Zekai ÖZCAN. SSK tarihinde en uzun süre genel müdürlük yapmayı becerebilmiş ve ismiyle özdeşleştirebilmiş Kemal KILIÇDAROĞLU ile Ali Kemal KUMKUMOĞLU CHP’li üyeleri, bir süre SSK’da ve daha sonra Başbakanlık’ta 21 yıl müfettişlik yapmış olan Ali Osman SALİ ile SSK eski genel müdürü Cemal UYSAL AK Partili üyeler. Komisyon üyelerinin çalışmalarına ve yarattıkları beyin fırtınasına bazı bürokratlar not almaya yetişemiyor bazıları ise anlayamıyor bile. Kolay olmadığını da biliyorum, 75 milyona sosyal güvenlik ve sağlık hizmeti veren, anne karnına düşmemizden başlayıp biz öldükten sonra bile devam eden sosyal güvenlik sistemimizi sil baştan yazıyorlar. Saatlerce süren ve benim dinlerken, izlerken yorulduğum anlarda bile vekillerdeki enerjiye gerçekten hayret etmemek elde değil, CHP’li üyelerin de hakkını teslim etmek gerek amaçları sadece katkıda bulunmak ve en doğruyu bulmaktan öte değildi. Ben izlemeye teknik bilgilerle sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim…


SSK’NIZ GEÇERSİZ-BAĞ-KUR’LUSUNUZ
Bugün Gazetesi’ndeki yazılarınızı sürekli takip ediyoruz. Ablamın çok karışık bir SSK durumu var.
1986 yılında SSK’ya giriş yapmış ve 1993 yılına kadar devam etmiş. Ama çocuk olunca eşi istemediğinden kamu personelinden ayrılıyor ve 1 yıl sonra isteğe bağlı ödemeye başlıyor ve 2003 yılına kadar ödüyor. Bu arada 2000 yılının ekim ayında bir küçük kırtasiye açıyor ve muhasebeci isteğe bağlı SSK’nın kesintisiz olduğu için devam edeceğini Bağ-Kur’a gerek olmadığı söylüyor. 2003 yılında SSK’ya emeklilik zamanını sorunca prim ödemene gerek yok, 42 yaşı bekliyorsun diyorlar. Bağ-Kur gerekmiyor mu deyince Bağ-Kur’a danışılıyor. Bağ-Kur ilgin yok diyor. 2003 yılından bu yana prim ödemiyor. Babam ısrarla sizi okumuş ve diyor ki Bağ-Kur ödemesi lazım fakat mali müşavire danıştık o da gereksiz SSK’dan emekli olacak diyor. Dükkanı hâlâ açık. Şimdi size göre ne yapılmalı? Bizim korkumuz yarın öbür gün bir yanlışlık olmasın, hataların bedeli ağır oluyor.

İsmi Mahfuz

Sayın okurum, gerek SSK ve gerekse Bağ-Kur yine T.C. Emekli Sandığı Kanunları gereğince belirli işleri yapanlar mecburen yani isteseler de istemeseler de kanunda yazan sosyal güvenlik kurumuna prim ödemek zorundalar ve sosyal güvenliğin zorunluluk ilkesinden kaynaklanmaktadır. Mesela, işçi olarak işe girmiş birisi benim için SSK’ya prim ödemeyin bana verin diyemez ve diyeni de kanun korumaz. Bunun gibi 1479 Sayılı Bağ-Kur Kanunu’nun 24’üncü maddesi gereğince, vergi mükellefi olanlar da mecburi olarak Bağ-Kur sigortalı sayılırlar ve Bağ-Kur’a prim ödemek zorundalar. Zorunlu sigortalılık ise isteğe bağlı sigortalılığı keser ve bitirir. Bu nedenle YASAL olarak, 2000 yılı Ekim ayında vergi mükellefi olunduğu günden itibaren Bağ-Kur’a prim ödenmesi gerekiyordu ama siz 2000-2003 arasında SSK’ya isteğe bağlı prim ödemişsiniz. 2003 yılından sonra ise hiçbir yere prim ödememişsiniz. Benim bu anlattığım yasal olanı ama uygulamada ablanızın yaşı gelince SSK’ya emeklilik müracaatı yapacak ve SSK’nın memuru prosedür gereğince ablanızdan Bağ-Kur’dan ilişiksizlik belgesi isteyince, Bağ-Kur vergi dairesinden yazı isteyince iş ortaya çıkacak ve ekim 2000’den sonrası için Bağ- Kur’a borç çıkarıp SSK’dan emeklilik talebi reddedilecektir. Ancak, SSK’nın emeklilik işlemine bakan memuru aslında istemesi gerektiği halde ablanızdan, Bağ-Kur’dan ilişiksizlik belgesi istemezse bu kere ablanız SSK’dan emekli olur ama herhangi bir ihbar veya şikâyet durumunda yine anlattığım olumsuz işlemler başlar ve emekliliği iptal olur, Bağ-Kur’a borcu oluşur. Bu arada hiçbir Bağ-Kur yetkilisinin Bağ-Kur’la ilgin yok dememesi lazım ve demezler de.








KISA…KISA…KISA…
– Necati Çorbacı-Bağ-Kur’dan sonra SSK’da 1260 günü tamamlayıp ve Bağ-Kur ile SSK toplamında 5000 gün sayısı ile SSK’dan emekli olacaksınız.
Aralıksız prim öderseniz 30.08.2006 günü ve sonrası için emeklilik dilekçesi verebilirsiniz.

– Hasan Öztürk-1982-1987 yılları arasındaki Suudi Arabistan’da geçen çalışmalarınız için yurtdışı borçlanması yapmak için yaptığınız başvurular reddedilmiş ise vakit geçirmeden iş mahkemesinde dava açın.

– Bekir Altıntaş-Asgari ücret üzerinden geliriniz var olduğu için 18 yaşını bitirmiş ve %100 engelli çocuğunuz için size aylık bağlamazlar ama siz yine de elinizdeki sağlık kurulu raporuyla T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü-Ankara adresine dilekçe gönderin zira bugün işiniz var ama yarın olmayabilir. İki sicil numaranız olması çok önemli değil emeklilik aşamasında durumu düzeltirler.

– Şahin Yiğit-01.05.1991 başlangıç tarihiniz, 4250 prim ödeme gününüz ve var olan üçüncü derece vergi indirim belgeniz ile SSK’dan (33 yaşından sonra olmak kaydıyla) 01.05.2006 günü emekli olursunuz.

– M.Memiş-1976 yılında vefat eden babanızın 5,5 yıllık hizmetine karşın annenize aylık bağlanmamışsa babanız T.C. Emekli Sandığı’na bağlıyken vefat etmiş sanırım. Zira, 10 yıldan az süresi olan kamu görevlilerinin vefatı halinde T.C. Emekli Sandığı dul aylığı vermez. Yeni kanun ise tasarıya göre 01.01.2007’de yürürlüğe gireceğinden anneniz bundan yararlanamaz.

– Ceren Toprak-Şu andaki T.C. Emekli Sandığı uygulamasına göre isteğe bağlı ödeme yapabilmek için en az 10 yıl kesenek ödemiş olmak şart ama yeni kanunda bu tür bir şart yok. Ancak siz eşinizin görevi nedeniyle yurtdışına gideceğinizden çalıştığınız kurumdan ücretsiz izin alarak giderseniz ister her ay isterseniz dönüşte dilediğiniz zaman yurtdışında ücretsiz izinde geçen süreleri T.C. Emekli Sandığı’na ödeyebilirsiniz.