BUGÜN-VERGİ KAYDIM VAR, BAĞ-KUR’UM YOK-ÇOCUKLARA SAĞLIK KARNESİ-
4 Mart 2006
VERGİ KAYDIM VAR, BAĞ-KUR’UM YOK |
ÇOCUKLARA SAĞLIK KARNESİ
18 yaşından büyük erkek çocuklarım için daha önceden üniversite kimliğini gösterip SSK hastanelerinde muayene olabiliyorduk. Şimdi ise sistem kayıt vermiyor deyip muayene etmediler.
Bu durumda ne yapmamız gerekiyor. Ö.K.
506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun, “Sigortalının geçindirmekle yükümlü olduğu kimseler” başlıklı106’ıncı maddesi gereğince,
“Bu kanunun uygulanmasında, sigortalının geçindirmekle yükümlü olduğu kimseler:
a) Diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışmayan ya da gelir veya aylık almayan eşi,
b) 18 yaşını veya ortaöğrenim yapıyorsa 20 yaşını, yükseköğrenim yapıyorsa 25 yaşını doldurmamış veya 18 yaşını doldurmuş olup da çalışamayacak durumda malul erkek çocukları ile yaşları ne olursa olsun evli bulunmayan ve sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışmayan veya bunlardan aylık yahut gelir almayan kız çocukları,
c) Geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı belgelenen ana ve babası, dır.
Geçici iş göremezlik ödeneği verilmesine hak kazanılan tarihten önce, sigortalı tarafından evlat edinilmiş, tanınmış veya nesebi düzeltilmiş, yahut babalığı hükme bağlanmış çocuklar da (b) fıkrası kapsamına girerler.”
Bu maddeden de görüleceği üzere, yükseköğrenim yapan erkek çocuklarınıza 25 yaşına kadar sizin üzerinizden sağlık yardımı verilebilir. Ancak bu hiçbir zaman üniversite kimliğinin gösterilmesi ile olmaz. Çocuğunuzun okulundan alacağınız öğrenci belgesi ile bağlı olduğunuz Sigorta Müdürlüğü’nden çocuğunuz adına sağlık karnesi alacaksınız ve bu karne Sigorta Müdürlüğü’nce bilgisayarlara kaydedilecektir.
Çünkü, SSK’nın artık kendi hastanesi yok ve sizin gideceğiniz kamu hastaneleri ile SSK ile anlaşmalı özel hastaneler SSK bilgisayar kayıtlarına internet üzerinden girip çocuğunuzun sağlık karnesinin geçerli olup olmadığını ve ücretini SSK’nın verip vermeyeceğini kontrol edip yani provizyonla SSK’dan onay aldıktan sonra hizmet veriyorlar.
KISA… KISA… KISA…
– Lamiye Yıldız-2002’de başlayan vergi mükellefiyetiniz nedeniyle Bağ-Kur’lu olmanız gerekiyor ve kayıt yaptırdıktan sonra da T.C. Emekli Sandığı hizmetlerini ihya (canlandırma) yaptırın.
SSK, T.C. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur toplamında 15 tam yılı tamamlamak şartıyla 52 yaşında yani 25.07.2007 günü Bağ-Kur’dan emekli olursunuz.
– Naci Alioğlu-Araklı-Oğlunuz Muammer, 5000 gün sayısını tamamlamak şartıyla 44 yaşından sonra emekli olur.Kızınız Nermin ise var olan 3695 gün sayısı ile 54 yaşında (25.03.2010) emekli olur. Zerrin hanım ise 56 yaşında emekli olacak.
– Ünal Uysal-ABD’de olan oğlunuzun SSK’ya isteğe bağlı prim ödemesi yasaldır ve doğrudur. Oğlunuz 5000 gün sayısını ve 45 yaşını tamamlamak şartıyla SSK’dan emekli olur.
– Suphi Ersaraçoğlu-İzmir-Sandıkta var olan 4 yıl, 8 aylık süreniz ve SSK’da var olan 300 gün sayınıza ilaveten yurtdışında geçen sürelerinizden toplamda 10 yılı tamamlayacak kadar (yaklaşık 5 yıl) süreyi yurtdışı borçlanması yapmak üzere SSK’ya müracaat edin, SSK, üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmiş diyerek reddederse iş mahkemesinde dava açın.
– Çetin Eryıldız-Boş geçen (vergi mükellefi olmadığınız) süreleri prim affıyla ödeme imkanınız yok. Babanız için açtığınız davayı kazanır ve 5 yılı tamamlatabilirseniz annenize dul aylığı bağlanır ama Tarım Bağ- Kur 1984’de başladı, daha öncesi olamaz.
– Ümit Fatih-51 yaşında en az 5450 gün sayısı ile emekli olursunuz.
– M.Tülin Özışık-Öncelikle hemen SSK’lı bir işe girin ardından T.C. Emekli Sandığı’nda geçen yaklaşık 5 yıllık sürenizi ihya (canlandırma) etmek için dilekçe gönderin. Emekli Sandığı ve SSK toplamında 10 tam yılı (3600 günü) tamamladığınız anda emekli olursunuz.
DUYURU |