ÇALIŞ…ÇALIŞ… HEP ÇALIŞ…

24 Şubat 2015

Sosyal Güvenlik mevzuatının gerektirdiği şartları sağlayan sigortalı, emeklilik haklarından yararlanabilmektedir.Ve emeklilik nedeni ile işten ayrılan işçinin aynı veya başka bir işyerinde tekrar çalışmaya başlamasına engel herhangi bir yasa hükmü bulunmamaktadır. Emeklilik maaşı kesilmeksizin çalışmak isteyen işçi, sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeyerek tekrar fiili çalışma hayatına dönebilir.

Emeklilik nedeni ile işten ayrılan işçinin tekrar aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi işçiye yasa ile sağlanmış bir hak değildir. Emeklilik sonrası aynı işyerinde çalışmaya devam etmek isteyen işçinin işvereni ile anlaşması esastır ve işçiyi emeklilik sonrası çalıştırmak işverenin inisiyatifindedir. Yani, işveren emeklilik nedeni ile işten ayrılan işçisini yeniden işe başlatmak zorunda değildir. Her iki tarafın da bu çalışma konusunda anlaşması halinde işçinin aynı işyerinde yeniden çalışabilmesi mümkündür. Tabi uygulama 5510 Sayılı  Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun  yürürlük tarihinden önce ve sonrası olarak değişiklik arz etmektedir.

Emeklilik Sonrası SSK (4a) kapsamında çalışma
01.10.2008 öncesi; 

Hangi kurumdan emekli  olursa olsun emekli olduktan sonra SSK’lı olarak çalışmaya başlayan bir kişinin emekli aylığına hiç dokunulmaz. Sadece işe başladığı işyerinde aldığı ücretin yüzde 30’u oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) SSK’ya ödenirdi. Bu yüzde 30 oranının dörtte biri yani yüzde 7,5’u işçi ücretinden, yüzde 22,5’u da işverenden alınırdı. 
01.10.2008 sonrası;

Kanun 01.10.2008 gününde yürürlüğe girdikten sonra yüzde 30 olan SGDP oranına bir de işyerinde yapılan işin tehlike derecesine göre yüzde 1 ila yüzde 6,5 arasında olmak  kaydıyla kısa vadeli sigorta primi de alınmaya başlandı ve bu primi işveren ödeyecektir. Yani prim oranı yüzde 31-36,5 arasında olacaktır.
 

Emeklilik Sonrası  Bağ-Kur (4b) kapsamında çalışma

01.10.2008 öncesi;

1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu gereğince;

 Bağ-Kur’dan emekli birisi yine Bağ-Kur’a tabi olan işine devam ederse aldığı emekli aylığından yüzde 10 oranında kesinti yapılırdı. Bağ-Kur dışındaki kurumlardan (SSK veya Emekli Sandıkları’ndan) emekli olan birisi Bağ-Kur’a tabi olmayı gerektirecek şekilde vergi mükellefi veya şirket ortağı olursa emekli aylığını almaya devam eder ama Bağ-Kur’un 12’nci basamağının gelir tutarının yüzde 10’unu Sosyal Güvenlik Destek Primini her ay Bağ-Kur’a ödemek durumundaydı.

01.10.2008 sonrası;
Hangi kurumdan  emekli olursa olsun Bağ-Kur’a tabi olmayı gerektirecek şekilde vergi mükellefi veya şirket ortağı olanların kesintisi reformun yürürlüğe girdiği yıl olan 2008’de yüzde 12 olarak uygulandı ve takip eden yıllarda da birer puan artırılarak yüzde 15’e kadar yükseldi. 

Emeklilik Sonrası  Kamu  (4c) kapsamında çalışma

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin kamuda 4c kapsamında çalışamazlar.Hangi kurumdan emekli  olursa olsun kamuda memur veya işçi olarak işe başlayan emeklilere, 5335 Sayılı Kanun gereğince EMEKLİ AYLIĞI ödenmez. Eski ve yeni durumda da bir değişiklik yapılmamıştır. Eskiden olduğu gibi şimdi de nereden emekli olursa olsun emekli olanlardan kamuda işe girenlerin emekli aylığı alma hakkı yoktur.