EMEKLİLİĞE BAŞVURUDA İPUÇLARI

3 Şubat 2015

EMEKLİLİĞE BAŞVURUDA İPUÇLARI

Türkiye’de, milyonlarca insan emekli olabilmek için çalışmaktadır. Ve prim günü dolmuş ve yaşını bekleyen kişi sayısı bile 5 milyonun üzerindedir. Emeklilik şartları tamamlanıp da Sosyal Güvenlik Kurumlarında bürokratik engellere takılmamak ve zaman kaybetmemek için, uygun yöntemlerle emeklilik başvurusu yapmanın önemi ortaya çıkıyor. Bu bağlamda emeklilik için dilekçe vermeden önce yazımızın içeriğini oluşturan ipuçlarına bir göz atmak eminim zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

·         Emekli maaşı sigortalının talebi doğrultusunda işlem gören bir uygulamadır. Emekli olacak kişinin “Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi” adlı matbu dilekçe ile SGK’ ya başvuru yapması gerekir. Bu matbu dilekçe dışında başka bir belge ile  yapılan emeklilik talebi kabul edilmez. “Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi” ile başvuru yapıldığı ayı takip eden aybaşından itibaren sigortalıya maaş bağlanır.

·         “Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi”nin tam ve eksiksiz doldurulması önem arz etmektedir. Başvurunun yapıldığı ay işten çıkanlar için işverenleri tarafından e-sigorta yoluyla işten çıkış bildirgesi verilmesi gereklidir.

  • SGK’nın sigortalıya emekli maaşı bağlaması için Kanunda öngörülen sigortalılık süresi, prim ödeme gün ve yaş şartının tamamlanması gerekir.

 

  • Çalışma hayatı boyunca birden fazla SSK Sicil numarası olan kişinin emeklilik başvurusundan önce iptal-ipka (sicil birleştirme) için yazılı başvuruda bulunması gerekir.

 

  • Birden fazla ilde çalışması olan, birden fazla statüde sigortalı olanların (4/a, 4/b, 4/c, Banka Sandıkları) emeklilik talebinden en az 6 ay önce hizmet birleştirme dilekçesi ile son tabi olduğu sigortalılığın bağlı olduğu SGK birimine yazılı başvuru yapması gerekir.

·         4/b sigortalılığı olanların emeklilik başvurusundan önce kapanış yapması ve 4/b prim borcunun bulunup bulunmadığını kontrol etmesi gerekir. Daha önceki Bağ-Kur basamak intibakının işlenip işlenmediğinin öğrenilmesi, işlenmemişse işlettirilmesi, intibak nedeniyle çıkan borcun ödenmesi emekli maaşının bağlanması için gereklidir.

·         4/b sigortalılığına dayalı prim borcu bulunanlara aylık bağlanmaz. Borcun ödenir, aylık başlama tarihi borcun ödendiği tarihi takip eden aybaşıdır. Ayın son gününün hafta tatiline rastlaması halinde ilk iş günü başvuru yapılmış olsa dahi maaş başvuruyu takip eden aybaşı değil, başvurunun yapıldığı aybaşından itibaren başlatılır.

·         SSK (4/a) ya da Bağ-Kur (4/b) kapsamında aylık bağlama işlemi yapılırken sigortalının Bağ-Kur  hizmetlerinden dolayı tahsis talep veya ölüm tarihinde 15 TL ve altında borcu bulunanların aylık bağlama işlemleri tahsis talep veya ölüm tarihini takip eden aybaşı itibariyle yapılır ve borç birikmiş aylıklarından kesilerek ödeme yapılır.

·         SSK (4/a) sigortalılarının emeklilik talebi için işten ayrılmaları gerekir. Emeklilik için başvuru yapan kişi ertesi gün  Sosyal Güvenlik Destek Primine (SGDP) tabi olarak çalışmaya başlayabilir.

·         Emeklilik başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu ’na yazılı başvuru yapılabileceği gibi adi posta veya kargo yolu  ile yapılabilmekte , aylık bağlanması  için, sigortalı veya hak sahibince tahsis talep tarihi olarak dilekçenin kurum kayıtlarına intikal ettiği tarih esas alınmaktadır. Taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilen tahsis taleplerinde ise dilekçenin postaya verildiği tarih, SGK ’ya intikal tarihi olarak kabul edilmektedir.

·         Sosyal Güvenlik Kurumu ‘nun resmi internet sitesinde tahsis işlemlerinde sigortalı ve hak sahiplerinden her bir işlem için istenilecek belgeler belirtilmiştir. Tüm sigortalılar www.sgk.gov.tr. sitesinden emeklilik ve gelir bağlanmasında hangi evrakların gerekli olduğunu öğrenebilirler.

  • Askerliğini yedek subay olarak yapanlar Ssk (4/a) yada Bağ-Kur (4/b) statüsünden emekli olacakları zaman bu sürelerini, en az altı ay önceden hizmet birleştirmesi için başvuruda bulunmaları emeklilik işlemlerini hızlandıracaktır. Askerliğini yedek subay olarak 01.10.2008 tarihinden  önce yapanlar Emekli Sandığı (4/c)  kapsamında emekli olurken yedek subaylıkta geçen fiili hizmet sürelerine yıpranma süreleri de eklenerek  daha erken emekli olacaklardır.

·         Basın çalışanları ve gemi adamları için de 30.09.2008 tarihine kadar fiili hizmete tabi  yıpranma süreleri hem sigortalılık süresine hem de yaş haddine sayılacak ve daha erken emekli olabileceklerdir. Bu sürelerin bilinerek takip edilmesi  de emeklilik açısından önem arz etmektedir.

·         Tahsis talep formunun kuruma verileceği tarih, aylığın bağlanacağı  tarihe de etki etmektedir. Emekliliğe hak kazanmak için gerekli (sigortalılık süresi ,prim günü ve yaş) koşulların tamamlandığı  tarihin hafta sonuna veya resmi tatil gününe denk gelmesi durumunda taleplerini kuruma veremeyen sigortalıların, resmi tatil gününü takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar kuruma verilen, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilen talepleri, önceki ayın son günü verilmiş gibi kabul edilmektedir.Bu bağlamda konu ile ilgili bu bilgiyi bilmek de önem arz etmektedir.

·         Emekliliğe hak kazanmak için kanunda belirtilen yaş ve sigortalılık süresi şartlarından birini yerine getirememiş olan sigortalının tahsis talebi, talep tarihten itibaren bir ay içinde yerine getiriyorsa, bu şartın yerine getirildiği tarih itibarıyla geçerli sayılır.

·         Emekli Sandığı (4/c) bendi kapsamındaki aktif sigortalıların emeklilik ve malullük hallerinde, çalıştıkları kurumun emekliye sevk onayından sonra, görevleriyle ilişiklerinin kesildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanmaktadır.