Emeklilikte Bağkur’a Takılanlar(EBT)…
29 Mayıs 2015
Bilindiği üzere 04.04.2015 tarihli ve 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 23.04.2015 tarihli ve 29335 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunun nasıl uygulanacağına istinaden Kurumda 2015/13 Sayılı Genelgesini de yayınlamıştır.
Peki, bu Kanun ne diyor, tarım ve esnaf Bağkur’luluğunuzdan dolayı 30.04.2015 tarihine kadar 12 ay ve üzeri prim borcunuz varsa ve bu prim günlerinize ihtiyacınız yoksa 31.07.2015 tarihine kadar müracaat ile durduracağım. 01.08.2015 tarihiden itibaren ise resen durduracağım, ihtiyacın varsa ya hepsini öde ya da ihtiyacın kadar öde, ihtiyacın yoksa da ben bu günleri 01.08.2015 de durduracağım bu tarihten sonra ihya etmek istersen gün seçtirmem borcunun hepsini ödeyerek ihya edebilirsin demekte.
Aslında çıkan bu yasa ile SGK prim günlerinden dolayı alacağından feragat etmiş gibi görünse de, ihtiyacı kadar prim ödeyen Bağkur borçluları nedeniyle Kurumun yıllardır tahsil edemediği borçlarında bir kısmını tahsil ettiği ve edeceği de ortadadır.
Çıkan bu yasa ile birçok yerde duymuş olduğunuz Emeklilikte Yaşa Takılanlar, onlar kendilerine EYT diyor, birde zaten var olan Emeklilikte Bağkur’a Takılanlar grubu iyice su yüzüne çıkmış oldu, onların kısaltması EBT olsun.
08.09.1999 ve öncesi Sigortalı olan, Bağkur’lu olan, Emekli Sandığı mensubu olan kısacası bir sosyal güvenliğe bağlı olarak işe girmiş olan herkes aslında bir EYT’dir.
EBT grubu ise Bağkur harici diğer sosyal güvenlik sistemine bağlı olarak da çalışmış olup(SSK, Emekli Sandığı, Banka Borsa Sandıkları vb.) diğer sosyal güvenlik sisteminde ki günleri ile emekliliğe haiz ancak Bağkur prim günleri ve borçları nedeniyle emekli olamayan bu borçları öderlerse Bağkurdan emekli olmak zorunda kalacak olan grubu ifade etmektedir.
2014 Yılı Eylül ayında çıkan 6552 Sayılı Yasa ile mevcut Bağkur prim borçlarını yapılandıranlar ve taksitlerini ödemiş olan kişiler 6645 Sayılı Yasa çıkmış olmasına rağmen Kuruma gidip Bağkur prim borçlarını sildiremiyorlar ve prim günlerini donduramıyorlar çünkü SGK bilgisayarları hiç prim borcu ödememiş kişilerin borçlarını siliyor, günlerini donduruyor ama yapılandırma taksiti ödemiş olan ya da ara ara gidip prim borcu ödemiş olan kişilerin ödemiş oldukları rakamdan kalan gün sayısını hesaplama da hata veriyor.
İşte taksitlerine ya da prim borçlarına ödeme yapmış olan borcuna sadık vatandaşımız, diğer sosyal güvenlik kanunlarına tabii olarak yapmış olduğu çalışmalardan dolayı emekliliğe haiz ise bilgisayar programının hazır olmaması nedeniyle borçlarından kurtulamadığı gibi birde emekli olamıyor.
Yukarıda anlatmış olduğum durumu somutlaştıracak olursak;
Yakup Bey 01.02.1966 tarihinde doğmuş ve 04.07.1984 yılında ilk defa SSK’lı çalışmaya başlamıştır, Yakup Bey’in SSK’dan emekli olabilmesi için 25 yıl sigortalılık, 48 yaş ve 5225 güne ihtiyacı var. 48 yaşı 2014’de 25 yıllık sigortalılık süresini 2009 da prim gün sayısını da 2000 yılından önce doldurmuş olan Yakup Bey 2007 yılında başlamış olduğu esnaflık nedeniyle Bağkur’lu olmuş ve ara ara Bağkur’a prim ödemiş, 6552 sayılı yasa ile borçlarını yapılandırmış ve 2 taksit ödemesi yapmıştır.
Bağkur günlerini dondurduğunda ve borcunu sildirdiğinde son 7 yıllık prim süresinde eski SSK çoğunlukta olduğu için SSK emekliliğine hak kazanabilmekte. Prim gün sayısını dondurmak, Bağkur borçlarını sildirmek ve eski SSK günleri ile emekli olmak isteyen Yakup Beye, borcunuzu yapılandırıp 2 adet taksit ödemişsiniz, birde ara ara prim ödemesi yapmışsınız keşke bunları ödemeseydiniz o zaman borcunuzu direk silerdik, şimdi ise bilgisayar programımız hata veriyor sizin işlemlerinizi yapamıyoruz, dilekçenizi verin muhtemelen Haziran ayı içinde programımız hazır olur, emeklilik talebinizi de o zaman yaparsınız denilerek Kurumdan gönderilen Yakup beyin eski SSK prim günlerinin hepsi 2000 öncesi olduğu için emekli olursa alacağı aylık 1300-TL civarıdır.
Haziran ayı için bu aylığı alamayacak olan ve Sosyal Güvenlik Haklarını kulaktan dolma bilgiler ile aramaya giden Yakup Beyin maddi değeri 1300-TL olan mağduriyeti ne olacak? Yakup Bey sildirme işlemi için dilekçe verip aynı zamanda emekli olmak için dilekçe verse Kurum mevcutta Bağkur borçları devam ettiği için emeklilik talebini reddedecek ve Yakup Beye adli yollara başvurmaktan başka çare kalmayacaktır.
Kurumun bu durumda olup mağdur olacak vatandaşlarımız için bir çalışma yapması ve hak kayıplarının önüne geçmesi gerekmektedir, SGK bir Devlet kurumudur ve nasıl bir Devlet kurumu vatandaşının hakkını kaybetmesine neden olabilir ki?
SGK’yı, yaptıkları her işten masraf alarak vatandaşı mağdur eden bankalara benzetiyorum, bankalarda yasalara aykırı olsa da vatandaşı mağdur edecek işlemleri yaparlar sonrada gidin hakem heyetine başvurun ya da dava açın derler, mağdur olan vatandaş hakem heyetine başvurursa ya da dava açarsa haklarını geri alır ama ya başvurmazsa işte kar amacı güden bankanın bu durumda almış olduğu haksız masraflar kazanç olarak yanlarına kar kalır. Devletimizin kurumu olan SGK vatandaş için var olduğunu esas amacının vatandaşa hizmet etmek olduğu bilincinden uzak olarak kar amacı güden bir işletme gibi uygulamalara artık son vermelidir, yasalara, uluslararası sözleşmelere uygun davranmalıdır çünkü esas var oluş sebebi vatandaşa hizmettir.
Sosyal güvenlik haklarınızı tam olarak alabileceğimiz bir Türkiye için lütfen sorun, araştırın, okuyun ve en önemlisi düşünün.