EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYDU (UYMAYA DEVAM EDECEK Mİ) YENİ ASGARİ ÜCRET

17 Aralık 2021

01.12.2021 tarihli yazımda asgari ücreti yılda tek seferlik belirleme ile  4.900- 5.000TL crüt olarak tahmin etmiştim.

Yeni asgari ücret brüt  5.004TL olarak belirlenmiş oldu.

Yazımda net ücret üzerine bir belirleme yapmaktansa kaçınmıştım.

Gelelim evdeki hesap çarşıya uydu ile neyi açıklamaya çalışıyorum.

Bilindiği gibi ev hizmetlerinde çalışanlara-kapıcılara gelir vergisi uygulaması olmadığı için asgari ücretin neti farklı oluyordu. Gelir vergisi kadar evde çalışan diğer yerlerde çalışanlardan fazla alıyordu. Asgari ücretten vergiler kaldırıldı ya işte ev işi asgari ücret ile iş-işletmeci işyerlerinde ödenen asgari ücret tutarı oranı ile eşitlenmiş oldu   EVDEKİ HESAP BU HALİ İLE ÜCRET HESABI BAKIMINDAN UYDU.

Değişiklik öncesi evde çalışanların gelir vergisi kesintisi nazara alınmaksızın ödeme yapılmasını ev hizmetlerinin işverenlerine anlatmakta zorluk çekerdim. Bundan kurtulduk çok şükür bu anlamda yeni düzenleme çok  çok teşekkür.

Devlet önceden gelir vergisinden asgari geçim indirimi kadar pay almayarak elini taşın altına koymuştu bu defa tümden vergi almayarak yükü paylaşıyor. Buna da çok çok teşekkür.

Damga vergisi ben hep ona kutsal damga vergisi derim her yere girer kimse ayıklayamaz (Damgadan muaf kurumlar hariç) her işlemde yer alırdı.

Damgadan kurtulmaya da medyunu şükranım.

Asgari ücret açıklanmadan önce SGK sigortalı paylarının azalması fikirleri uçuşuyordu. Çok kötü bir fikirdi. Çalışma sağlıklı iken emeklilik zamanı gelince güzel ve emekli yaşamı da çalışma yaşamı kadar uzun, SGK matrahını azaltacak her şey maalesef aylığın azalması demek bu nedenle emeklilikten azaltılan paya hiç gönlüm razı değildi, heleki  SGK’nın gelir/gider dengesi bozulmuş iken bu çok kötü fikir  hayat bulmadı ama unutmayalım matrahın azalması yani gelir vergisinin kısmen dışlanması da matrahı azaltır işin en üzücü yanı, biz sigortalılar ne yapıp edelim gerçek ücretimiz kadar prim yatmasını sağlayalım. Unutmayalım SGK’ya ne kadar yüksek yatarsa aylığımız o kadar çok olacaktır. Hatta artık emekli aylıkları uzun çalışma yıllarında alınan ücretle eşittir diyelim. Çok yatıran çok alır hiç unutmayalım.

Belirlenmesini beklediğimiz düzenlemeler ile herkesin asgari ücreti kadarından mı vergi alınmayacak, yoksa asgari ücreti geçen kazancı olan örneğin 2021 Ocak için 5.250 brütün hesabı nasıl olacak hep beraber meraktayız.

Asgari ücret netleşti zam 2022 sonuna kadar sabit iyi zam diyelim mi dün açıklandı ya ama bakıyoruz  Döviz aldı başını gidiyor. Seyrediyoruz sadece ne oluyor, niye oluyor nereye kadar ne olacak bilen yok, akıllarımız tutuldu bilmiyoruz. Döviz kısmen eski değerlerine dönmedikçe verilen her ücret zammı değerinden kaybediyor.  Her gün % 7-8 bir döviz artışı gerçekleşiyor.

Devlet asgari ücrette gelir vergisi ve damga vergisinden vazgeçmiş ive 1 yıllık fedakarlığının sınırı bu ise buda genel hesapla asgari ücretliler için % 8 lere karşılık geliyorsa, sadece bu gün asgari ücretli bu tutar kadar artan döviz ve buna bağlı fiyat artışları karşısında devlet kadar elini taşın altına koymuştur.

Bundan sonrası asgari ücretliden beklenecek ise devletin yeni desteklerine ihtiyacımız olacak demektir. Yani evdeki hesabı biz çarşıya uyduramaz hale gelmeye başladık. Ne olur hesabımızı şaşırtmayın.  Bizi çaresizliğe mahkum etmeyin. Ey yetkililer, En yetkililer çare olun, bizi ağlatmayın.

Ben çaresizliğimle susuyorum, hak sahipleri sözünü esirgemesin.

(MERKEZ BANKASINDAN 5.MÜDAHALE GELDİ BAKALIM ALLAH SONUMUZU HAYRETSİN)