EYT 2 (SSK’LILAR İŞTEN NE ZAMAN AYRILMALI BU İŞE GİRİŞ YAPMALI MI)

2 Mart 2023

Yaşlılık aylığının başlangıcı için işten ayrılmanın gerekmediğinde dair daha önce Yargıtay ve  Anayasaya mahkemesi kararları bulunmaktadır.

(20 Ocak 2022 tarihli yazımda açıklamalar var).  (EYT İLE KAMUDA ÇALIŞANLARDAN 696 SAYILI KHK YA TABİ KADROYA GEÇENLER İÇİN EMEKLİ ZAMANININ GELMESİ İŞTEN  AYRILMA NEDENİ OLMAKTAN ÇIKARILMIŞTIR)

Ancak EYT için buna güvenmeyin. Zira amacımız yargıya intikal etmeden SGK nezdinde işlemleri yapıp aylığa hak kazanmak.

Kuralımız şu işten ayrıl;

aylık-tahsis talebi dilekçeni ver

Koşullar tamam ise aylık takip eden aybaşından başlasın,

Bir önceki yazımızda kamuda aybaşının 15. özel sektörde ayın biri olduğuna dikkat çekmiştik.

Örneğin 5 martta işten ayrılan ve aylık dilekçesi veren  kişinin 7 Mart tarihinde aynı işyerine emekli olarak girmiş olması halinde  Mart ayından 5 gün 1 kodu ile normal çalışma 24 gün ise 2 kodu ile SGDP kapsamında bildirilecektir.  İşte burada sorun başlamaktadır.

Halbuki aylık 01.04.2023 tarihinden başlayacaktır.

Sigortalıların 01.04.2023 tarihinden önce emekli sayılmaları mümkün olmadığından iki sonuç meydana gelecektir. Bunlardan ilki mart ayından SGDP emekli çalışan olarak bildirilen 25 gün normal güne dönüşecek mart gün ve kazançları aylığa esas gün ve kazanca eklenecektir.

Daha tehlikeli sonuç ise bu kişiler Mart sonunda işten ayrılmamış sayılabilecektir.

O halde işlemi karmaşadan kurtarmak için şu yöntemleri takip etmeliyiz.

1- Artık çalışmayacak kişiler bakımından bu sorun oluşturmayacaktır. O halde artık çalışmayacak SSK lılar tahsis dilekçesini kanun yayımlanır yayımlanmaz verebileceklerdir.

2- Çalışmaya devam edecek kişilerin  ise emekli dilekçesini Mart bitmeden tercihan 20 mart tarihinden sonra vermeleri ve SGK dan işten çıkışlarının 30 veya 31 de (Perşembe-Cuma günlerine denk geliyor) yapılması ve  03.04.2023 tarihinde aynı işyerinde çalışacaklar ise 2 kodu ile SGDP li çalışan olarak bildirilmeleri daha basit bir yöntem olacaktır.

Kısaca emekli dilekçesi verdikten sonra SSK lılara Mart ayından 2 kodu ile SGDP li bildirime konu hizmeti olmasın. Ya dilekçe sonrası çalışılmasın ya dilekçe ayın son günlerine SSK çıkışına daha doğrusu en yakın bir tarihte mümkünde aynı gün verilsin. Önce işten çıkalım sonra dilekçe verelim ama bu ay yeniden işe girmeyelim.

Bu demek oluyor ki bu ay (Mart 2023)  yeniden SSK lı (4/1-a) kapsamında işe girecek kişiler için tahsis dilekçemizi EYT ÇIKAR ÇIKMAZ VERMİYORUZ AY SONUNDA İŞTEN  ÇIKIŞIMIZ YAPILINCA VERİYORUZ VE İŞE NİSAN 2023 DÖNEMİNDE YENİDEN EMEKLİ OLARAK GİRİYORUZ.

(ÇIKACAK  SGK ALT DÜZENLEMELERDE GENELGE VB İLE BAŞKA BİR AÇIKLAMA OLURSA ONA GÖRE BAŞVURU YAPILIR)