EYT AYLIK KONTROLLERİ

15 Ağustos 2023

EYT süreci nedeni 4/1-a (SSK) ve 1/b (Bağ-Kur) aylık başvurularının bir çoğu tamamlandı.

Emekli Sandığına tabi olup, borçlanma, ihya gibi işlemler nedeni ile ilgili servislerde beklenen işlemler bazı aylık bağlama işlemlerini bekletiyor.

Hızlıca aylık bağlama işlemlerinde ilk bağlanan aylığım doğru mudur? sorusu pek çoğu tarafından sorulması gereken bir soru, zaman içeresinde düzeltmeler geleceğini düşünüyorum.

Pek çok aylık halen 7.500TL olan aylığın altında kaldığından bir çok kişinin yanlışlığı ilk aylık bağlandığında önem taşımıyordu. Ancak Temmuz 2023 zamları yapılıp, asgari aylık tutarları değişmeyince, zamla 7.500 TL yi geçemeyenler veya küçük artışlar nedeni ile aslında şu husus merak edilir oldu. Benim gerçek aylık tutarım ne kaç lira.

Örnek; Sigortalı A’nın Nisan 2023 tam aylığı 6.800TL dir. Ancak aynı ay asgari aylık nedeni ile kendisine 7.500TL ödenmiştir. 6.800 TL ye % 25 Temmuz zammı gelince aylığı 8.500 TL olarak ödenecek Temmuzdan 1.000TL zam almış olacaktır. Ancak gerçek aylığı 6000 TL olsaydı bu defa % 25 zam ile 7.500 olacak aylığı asgari aylığı geçmediği için hiç artmamış olacaktı.

O halde Asgari aylık alanlar bakımından  bilgi ihtiyacı için Kurum ilk aylıklarında sizin gerçek aylığınız …TL denmesi, E devlet üzerinden görüntülenen aylık bilgilerinde de gerçek aylık ve ödenen aylık için bir açıklama kısmı olması şüphe, bilgi eksikliğini giderecek dahası bir zam gelince aylığının ne tutara erişeceği bilinebilecektir.

O halde Kurumdan bu bilgileri ilk aylık yazışmalarına ve e devletten görüntülenecek şekilde bilgilendirme yapması beklenebilecektir.

Geldik aylıkların doğru bağlandı mı sorusuna, Genel olarak 10-15 kişide birisi için  asgari aylıktan yüksek aylık hesaplanması gerekirken asgari aylık bağlandığını iddia edebiliriz. Bunun doğrulamasını da aylık hesabı yapabilen kişiler ve sanal ortamlarda yaptırabiliriz.  1 lira, kuruş gibi tutarları bir eksiklik olarak görmek yanlış olur. Ancak daha büyük tutarlar için tek tek bilenler tarafından hesaplama gerekir.

Hesaplamanın daha çok talep edilebileceği alanlardan birisi de 01.10.2008 öncesi 5434 sayılı yasa ile ilgisi olmayan kişilerin sonraki memurluk hizmetleri ile 4/1-c kapsamında aylık hesaplama işlemleri olarak  iddia edilebilecektir.

EYT’nin yoğunluğu azaldığına göre artık AYLIK TUTARLARININ kontrol zamanı diyebiliriz.

Süreçte fedakarca çalışan Kurum görevlilerine EYT liler adına ne kadar teşekkür etsek azdır. Kurumun ihtiyaca cevap verebilir şekilde her zaman çalışabileceğini, kamunun isterse özel sektörden  daha verimli olabileceğini gösterdiler. Sosyal güvenlik işlemlerini takip eden, değerlendiren cepheden teşekkür ve takdirlerimizi arz ediyoruz.