EYT ÜZERİNE- EYT ÇIKMADAN BİR CAN SİMİDİ GELDİ

1 Şubat 2023

Pandemi döneminde işyerleri kısmen veya tamamen kapandı, bazen hesap kitap karıştı, hem çalışıldı hem ücretsiz  izin nedeni ile paralar alındı ama onun karşılığı sigortalı günler eksik kaldı.

Derken EYT beklenmedik bir şekilde çıkageldi.

Ama o ne yıllardır çalışıldı ama pandemi dönemi günleri eksik kaldı. Eksik günle emekli olamayanlar oldu.

İşte işveren işlemlerini cezasız düzeltme imkanı veren bir düzenleme yürürlüğe girdi.

5510 sayılı Kanun

GEÇİCİ MADDE 94– (Ek:12/1/2023-7431/5 md.)

4447 sayılı Kanunun geçici 29 uncu ve geçici 32 nci maddeleri hükümlerinden yararlanan işverenler tarafından Kuruma sigortalılar adına eksik bildirilen günlere ilişkin ek nitelikteki muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin/aylık prim ve hizmet belgelerinin işverenin Kuruma başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde verilmesi ve muhteviyatı primlerin de aynı sürede ödenmesi halinde, söz konusu yükümlülükler süresi içerisinde yerine getirilmiş sayılır. Bu maddenin yürürlük tarihine kadar bu kapsamda tahsil edilmiş primler ve idari para cezaları iade veya mahsup edilemez.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurumca belirlenir

Düzenlemesi getirildi.

Buna göre çalışıp  sigortasız kalanların işlemlerini işveren düzeltebilecek. Süre başladı 3 ayda düzeltme yapılabilir. Cezası yok.

Binlerce tespit davası, ihtilaf bu nedenle konusuz kalabilecek. Kaybolan sigortalı günler geri gelebilecek, EYT nedeni ile emekli olabilenlerin sayısı artabilecek.

Gönül EYT ile birlikte gerçekten pandemi de ücretsiz izinde olanlara borçlanma hakkı tanınmasından yana, olmaz ya EYT düzenlemesine pandemi döneminde çalışılamayan, sigortalıların hastalıkları nedeni ile sigortasız kaldıkları diğer günlere de borçlanma hakkı veren bir düzenleme gelir.

Umarım Geçici md.94 gerçek olmayan bildirimlere yol açmaz o zamanda ileride fiili olmayan çalışma nedeni ile gün iptallerine neden ve yeni mağduriyetlere yol açar. Asıl olan gerçeğe uygun bildirimlerdir. Biz biz olalım gerçek-fiili çalışmamız yoksa işveren rızamız dışında bildirse dahi emekliliğimizin tehlike altında olabileceğini bilelim.