FİİLİ HİZMET ZAMLARI İLK SİGORTA GİRİŞİNİ BAŞA ALMIYORMUŞ ( EMEKLİ SANDIĞINDAN SSK’YA GELEN)

11 Kasım 2022

5434 ve 5510 uygulamasında  iki süre var bunlardan birisi fiili hizmet süresi zammı diğeri itibari hizmet süresi

Fiili Hizmet Süresi  Belirli işlerde çalışanlara ilave gün veriliyor, bu günler sigortalılık süresinin  hem başına ekleniyor, hem belirlenen yaş hadlerinden indirime yarıyor. (5434 md. 32, 5510 md.41). Bu şekilde Asker, polis ve diğer hizmetlere sahip kişiler daha erken emekli olabiliyorlar. Bu hizmetler gün olarak da nazara alındığından aylık bağlama oranlarını artırmaktadır.(Tam aylığın dönem kısmi aylık hesaplarına oranlanmasında FHZ hariç günlere bölünür. 5510 sayılı Kanunda ayrıca yaş haddinden indirim için en belirli bir hizmetin geçmesi aranırken, madenciler hariç indirimde bir üst sınır ve yarı hizmetin indirilmesi gibi ayrıntılar bulunmaktadır.

İtibari hizmet süresi ise 534 sayılı yasada savaş gibi hallerde verilen (md.35) ve aylığı artıran bir husus olarak düzenlenmiştir. (5510 md. 49)

5434 sayılı Kanun tarih olarak 506 sayılı kanundan eskidir. Belirli işlerde çalışanlara ilave gün verelim demişler ve 506 sayılı Kanunun Ek 5. maddesinin başlığında bir açıklama olmaksızın aşağıda gösterilen süreler, sigortalılık süresi olarak eklenir deyivermişler ama iş bununla kalmamış maddenin bir yerinde …Fiilen çalışılmış güne eklenecek itibari hizmet günü sayısının bulunmasında … dememişler mi burada geçmiş dönem bir çok yorum yapılmış, bu fiili hizmet süresi mi itibari hizmet süresi mi bir dönem bağlayıcı içtihada kavuşmuş itibari hizmet olmuş, aylığı artırmış ama emekli yaşını değiştirememiş sonra Sosyal Güvenlik Kurumu Emekli Sandığına tabi iken gelen FHZ’ler Emekli Sandığı Uygulamasında ne iseler aynı  etkiye sahip olur başa da çeker, yaştanta iner demiş, bir dönem ihtilaflar üzerine  Yargıda bu sonuca erişmiştir.

Kurumun bir uygulamasında Emekli Sandığından gelen hizmete bağlı FHZS süresi yaştan indirilmemiş, mahkemece yaştanda indirime karar vermiş ANKARA BAM 11. HD’nin E. 2021/459, K.2022/1117 sayılı dosyasından kararın FHZS’nin sadece yaştan indirilmesine dair karar Yargıtay  10 HD’nin  E.2022(8133, K.2022/11420 ve 28.09.2022 tarihli kararı ile Onanmıştır.

Bu kararla FHZ sürelerinin hizmeti başa çekmeyeceği gibi bir sonuç doğmaktadır.

Yaştan iner ama başa eklenmez, sigorta başlangıcı değişmez, bu kademeli yaşın hesabının değişmemesi sonucunu doğurur EYT kapsamına FHZ süreleri ile girecek kişilerinde bu hususta sorun yaşayabileceklerini düşüyoruz. Sorun bu aşamada SGK uygulamasında oluşmayacak, başka nedenle yargıya taşınacak sorunlarda sigorta başlangıcı sorunu yaşanabilecektir. Bu nedenle başlangıç sorunu tartışılmadan yada aylığa hak kazandığının tespiti  istenilmeksizin doğacak sorunların çözümünün yalın bir şekilde yargıdan istenilmesi halinde Kurum uygulamasında  sorun yaşamadan yargı kararı ile sınırlama olmaksızın sonuç elde edebileceklerdir.