FORUM Gazetesi-Engellilerin Vergisiz Araç Getirmesi

20 Ocak 2006

         Engellilerin Vergisiz Araç Getirmesi


            Ali bey, doğuştan engelli olan kardeşim için yurtdışından araç getirtmek istiyorum ve duyduğum kadarıyla da getireceğimiz araç için vergi vermeyeceğimizden çok ucuza geliyormuş. Bunun için ne yapmamız gerekiyor. Kadir Tinar


           


            Sayın okurum, 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 167 inci maddesi gereğince, “ Malul ve sakatların kullanımına mahsus eşya “ gümrük vergisinden muaf tutulmuşlardır ama bu muafiyetin ne kadar olacağına yine aynı madde gereğince Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.


            Bu yetkiye dayanarak Bakanlar Kurulu 2004/7889 Sayılı Kararı almış ve bu karar 28.09.2004 tarih ve 25597 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.


            Bakanlar Kurulunun 2004/7889 Sayılı Kararı gereğince;


 


            Madde 1 – 13/01/2000 tarihli ve 2000/53 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna Tanınacak Haller Hakkında Karar’ın 116 ncı maddesinin 2 nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


 


“2) Münhasıran malul ve sakatlar tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan ve bunlar tarafından ithal edilen motorlu veya motorsuz koltuklar, bisiklet, motosiklet ve motor silindir hacmi 1600 (dahil) cc’ye kadar olan binek otomobilleri (arazi taşıtları hariç) ile el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat sakat kişi tarafından kullanılamayan, sakat kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan ve sakat kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya sakat kişi tarafından iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılan motor silindir hacmi 2500 (dahil) cc’ye kadar olan taşıtlar (arazi taşıtları hariç)


gümrük vergilerinden muaftır.”


 


            Bakanlar Kurulunun yukarıdaki kararından sonra bu kere uygulamaya yön vermek üzere, Gümrük Müsteşarlığınca hazırlanan 10 Seri Numaralı, “Gümrük Genel Tebliği Seri No: 2’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Muafiyetler)” 30.10.2004 gün ve 25628 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.


            Bu Tebliğe göre;


 


            MADDE 1 – 18/02/2000 tarihli ve 23968 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliğinin (Muafiyetler) 1 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


 


            “Bu hükme dayanılarak 05/02/2000 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 13/01/2000 tarihli 2000/53 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki, Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna Tanınacak Haller Hakkında Karar’ın 116 ncı maddesinin 2 nci fıkrasında değişiklik yapan ve 28/09/2004 tarihli 25597 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2004/7889 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında; münhasıran malul ve sakatlar tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan ve bunlar tarafından ithal edilen motorlu veya motorsuz koltuklar, bisiklet, motosiklet ve motor silindir hacmi 1600 (dahil) cc’ye kadar olan binek otomobilleri (arazi taşıtları hariç) ile el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat sakat kişi tarafından kullanılamayan, sakat kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan ve sakat kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya sakat kişi tarafından iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılan motor silindir hacmi 2500 (dahil) cc’ye kadar olan taşıtların (arazi taşıtları hariç) gümrük vergilerinden muaf olduğu hükme bağlanmıştır.”


 


Muafiyetten yararlanacak engelli kişiler 4458 sayılı Gümrük Kanunu’na göre Gümrük Vergisinden muaf olarak araç ithal etmeleri için,özür durumunu sağlık kuruluşları tarafından onaylanmış rapor ve H sınıfı ehliyete sahip olmaları halinde yurtdışından otomobil yada minibüs ithal edip kullanabilirler. Engelliler için sağlanan avantaj vergi muafiyeti şeklinde değerlendirildiğinden ,bir aracın özürlü aracı kapsamına girmesi için özüre uygun özel tertibatlı olması yanında lüks tanıma girmemesi de gerekmektedir. Engelli kişi eğer kendisi bir araç kullanamayacak durumda ve bir sürücü bulundurmak zorunda ise özel tertibatlı minibüs alması şart olup belirtilen minibüsü ise sadece ismi yazılı kişi kullanabilmektedir.


            Gümrük vergisinden muafiyet süresi beş yıl olup, beş yıl içinde aynı kişi için yeni bir özel tertibatlı araç yurtdışından getirtilirse gümrük vergisi muafiyeti yoktur.


           


            Başvuru İçin;


Özel tertibatlı otomobil ile minibüs için araç Türkiye’ye getirilmeden önce malül ve sakat kişiler veya bunlar hesabına bu kişinin vekil tayin ettiği ve Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişiler tarafından Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğüne;


 


a) Fizik ve Rehabilitasyon merkezince onaylı, 18/3/1998 tarihli 23290 Resmi Gazete’de yayımlanan “Sağlık Bakanlığı tarafından Özürlülere Verilecek Sağlık Raporları Hakkında Yönetmelik” eki listede yer alan sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış heyet raporunun, (bu raporda; ilgilinin sakatlığı ile bunun derecesinin ve haline göre kullanabileceği taşıt özelliğinin belirtilmesi gerekir. Şayet ilgili, yurt dışında iken resmi bir hastaneden aldığı ve dış temsilciliklerimize onaylattığı bir rapor ibraz ederse bu raporun 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 41 inci maddesine uygunluğunun da ayrıca belgelenmesi gerekir.),


            b)Trafik Dairesince düzenlenen ve ilgili şahsın sakatlık durumu itibariyle, taşıt kullanabileceğini gösteren H sınıfı sürücü belgesinin,


            biri asıl olmak üzere iki nüshası ise birlikte müracaat edilir..


 


            Başvurudan sonra;


Özel tertibatlı otomobil ithalatı talebi Ankara Gümrükleri Başmüdürü veya yetki vereceği Başmüdür Yardımcısı başkanlığında, Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürü, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sakatlar Konfederasyonu temsilcilerinden oluşan bir heyet tarafından karara bağlanır. Söz konusu heyet tarafından sakat ve malul kişinin ithal etmek istediği otomobilde bulunması gereken özel tertibat da belirlenir. Heyet çalışmalarını Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğünde yürütür. Heyetin toplanacağı gün ilgili sakat ve malül kişiler de anılan gümrükte hazır bulunur.


Minibüslerin karara bağlama işlemleri Gümrük Müsteşarlığının olumlu ön iznini müteakip gerçekleştirilir.


Binek otomobili veya minibüsün ithaline ilişkin kararların (müspet) Komisyon tarafından oybirliği ile verilmesi gerekir.


 


(Not: 24.01.2006 Salı günü Engelli Araçlarının Motorlu Taşıtlar Vergisi Muafiyeti Konu edilecektir.)