GSS BİLMECESİNİ ÇÖZMEK İÇİN TÜM SGK MÜDÜRLÜKLERİNDE SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ.

14 Ocak 2012

GSS BİLMECESİNİ ÇÖZMEK İÇİN TÜM SGK MÜDÜRLÜKLERİNDE SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ.


 


Türkiye genelinde 81 İl de SGK Müdürlükleri 01.01.2012 tarihinden itibaren GSS anlatmaya başladı.


 


İl Müdürlükleri/Merkez Müdürlükleri yetkilileri bu seferberlikte görev almaktadırlar. İşler öyle bir boyuta vardı ki muhtarlara kadar konu anlatılmaya başlandı.


 


Kafalardaki soru işaretlerini kaldırmak adına.


 


Burada SGK Yeşil Kartlılardan yoğun bir başvuru ile karşılaştılar.


 


Aslında burada SGK görevi primi toplamaktır.


 


İlk işlemi başlatacak yer ise  ADNKS bağlı olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıflarına yazılı müracaat edilerek Hane içerisindeki Gelir Testi yapılacaktır.


 


Bu testin sonucuna göre SGK ona göre başvuran kişi adına parasal anlamda işlemi başlatacaktır.


 


Kısacana SGK yetkilileri şunları anlatmayı çalışıyor:


1.)1 Ocak 2012 tarihi itibariyle nüfusun tamamı genel sağlık sigortası kapsamına alındı.


2.) 1 Milyon 700 bin kişinin ise hiçbir sosyal güvencesi olmadığından dolayı,kayıt dışı çalışan 18 yaş ve üzerindeki kişiler, işsiz üniversite mezunları, sigortalı olmayıp sağlık giderlerini kendi cebinden karşılayanlar, sigortasız tarım işçileri, ev hizmetlerinde çalışan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre bu kişilerin 1 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurmaları gerekiyor.


3.) Gelir testi sonucuna göre de prim ödemek zorunda kalacaklardır.


4.) 1 ay içinde başvurmazlar ise Asgari ücretin 2 katından fazla gelirleri olduğu varsayılarak, sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için aylık 213 lira prim ödeyecekler.


5.) 13 ayrı kuruma bağlanılarak, 28 ayrı parametre üzerinden kişinin gelir sorgulaması yapılacaktır.


6.) Aile içindeki kişi başı geliri Asgari ücretin üçte birinden fazla olan bütün vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacaklar.


7.) Geliri Brüt asgari ücretin üçte biri (295 TL) ile asgari ücret (886,5 TL) arasında olanlar aylık 35,4 TL ödeyecek.


Asgari ücret ile asgari ücretin iki katı (1.773 TL) arasında olanlar aylık 106,4 TL ödeyecek. Geliri asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar aylık 212,8 TL zorunlu sağlık primi ödeyecek.


Sosyal güvencesi olmayan ve gelir testi yaptırmayan vatandaşların da aylık geliri asgari ücretin iki katından (1.773 TL) fazla kabul edilecek ve aylık 212,8 TL prim alınacak.


8.) Yeni sistemle ile birlikte Yeşil Kartlı  ifadesi de tarihe karışıyor. Bunun yerini 60-C-l ifadesi yer alıyor. Aylık geliri Brüt Asgari ücretin, yani 886.5 liranın üçte birinden az olanlar; diğer bir anlatımla 295 liranın altında olanlar 60-C-l  kapsamında olacak ve sağlık primini devlet üstlenecek.


9.) Yeşil kartlıların vize süresinin dolmasının ardından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına  başvurarak Gelir Testi yaptırmaları gerekecek.


10.)Gelir  testi sonucu bir ev de  4 kişi yaşıyorsa 4 kişinin geliri toplanıyor  4’e bölünüyor, elde edilen  rakam asgari ücretin üçte birinden az ise 34 liralık sağlık primini  gelir testine müracaat ede kişi adına devlet ödeyecektir.


11.)Yeşil kartlılar da vize sürelerinin dolmasından itibaren 1 ay içinde gelir testi yaptırmazlar ise; gelirlerinin bin 773 liranın üzerinde olduğu varsayılarak aylık 213 lira prim ödemeleri gerekecektir.


12.)Tüm vatandaşlar için gelir testi üç ayda bir düzenli olarak, sistem tarafından otomatik olarak güncellenecektir. 3 ayda bir kimler için sağlık primi ödeyeceği konusunu güncellemiş olacağından  geliri 295 liranın üzerine çıkanlar da sağlık primini kendileri ödemeye başlayacaklardır.


13.) Kişinin, ödeyeceği prim miktarında azalma yönünde bir gelir değişikliği olduğunu bildirmesi veya bu değişikliğin vakıf tarafından tespit edilmesi hâlinde, bildirim veya tespit tarihinden itibaren ya da SGK’nın gelir tespitinin yeniden yapılmasını talep etmesi hâlinde gerekli iş ve işlemlerin başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde yapılması zorunludur.


14.) 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı  maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (g) bendine tâbi genel sağlık sigortalıları, gelir tespitlerinin yapıldığı tarihten itibaren, bu maddede belirtilen durumlar hariç olmak üzere, altı ay içinde gelir tespitinin yenilenmesi talebinde bulunamaz.


15.)5510 sayılı Kanunun 4 -1(b)(Bağ-kur) bendi kapsamında sigortalı  sayılanlardan, altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borcu bulunan ve bu borcu 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirmeyen sigortalıların, on sekiz yaş altı çocukları hariç olmak üzere, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılmak için talepte bulunmaları hâlinde, yapılacak gelir tespiti sonrasında bu kişiler genel sağlık sigortası kapsamına alınır.


16.)Tebliğ edilecektir.


a) 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı  maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendine tâbi olanlar için genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilen aile bireyleri adına başvuru sahibine,


b) 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı  maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine tâbi olanlar için genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilen aile bireyine,


SGK tarafından tebliğ edilir.


17.)Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanlara Genel Sağlık Sigortası kapsamında ödenmesi gereken prim tutarın belirlenmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekiyor.


Gelir testi yaptırılmaması halinde ise gelirlerinin asgari ücretin 2 katından fazla olduğu kabul edilerek 213 Lira prim ödemeleri gerekecektir.


Kısmi süreli çalışanlar  gelir testi yerine isteğe bağlı sigortalı olmaları öneriliyor. 4857 sayılı Kanun gereğince kısmi süreli ,çağrı üzerine ya da ev hizmetlerinde 30 günden az çalışması olanlar eksik sürelerini  4-1(a) kapsamında isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödemeleri  mümkün olup isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde ayrıca genel sağlık sigortası primi ödemesine gerek bulunmamaktadır.


18.)Türkiye’de 1 yıl ve üzeri süredir ikamet eden yabancılar ,ancak ülkelerinde sosyal güvencesi olmayan yabancılar 5510 sayılı yasa gereği 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ülkede yaşayan herkesin genel sağlık sigortası kapsamına alındığı mesajı veriliyor.


19.) Türkiye’de kesintisiz 1 yıllık ikamet süresini dolduran yabancı ülke vatandaşlarının da başka bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalılığının bulunmaması nedeniyle GSS kapsamında tescil işlemi yaptırmaları gerekiyor.


20.) 31 Ocak’a kadar GSS için başvurulmaması halinde bir  brüt asgari ücret tutarı olan  886 TL tutarında idari para cezası kesilecektir.


 


Büyük İllerimizde SGK Müdürlükleri bu konuda aydınlatıcı halka yönelik son 15 gün içinde seminerler,tanıtıcı bültenler ,İl Müdürlükleri internet sitelerinde sunumlar hazırlayarak geniş kitlelere ulaşmaları gerekiyor.


 Genelgenin bir an önce hazırlanarak yayınlanması gerekirken,Genel Sağlık Sigortası İşlemler Yönetmeliğinin de yeniden düzenlenmesine gerek vardır.


 


KUTLAMA:


Türkiye Gazetesinde Haftanın altı günü okurlarına Ne zaman emekli olurum sorularını sabırla yanıtlayan Lütfi Köksal üstat’ın bir torunu dünyaya gelerek, merhaba demiştir.


Köksal ailesini kutlar,hoş geldin dediğimiz torununun uzun ve sağlıklı bir ömür sürdürmesini temenni ederim.


 


VEDAT  İLKİ


 


[email protected]