HABERTÜRK-2011’de Sağlık Sistemimizi ne bekliyor 1-2010 yılında Özel Hastanelerin kucağındaydık 2011’de kurtulacak mıyız?–Aile Hekimliği’nde sevk sınırını mahkemeler kaldırdı
27 Aralık 2010
2011’de Sağlık Sistemimizi ne bekliyor 1
2010 yılında Özel Hastanelerin kucağındaydık 2011’de kurtulacak mıyız?
Sosyal Güvenlik Kurumu her yıl başında Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yayınlar ve kuralları belli eder. SUT’lar gereğince, Özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri, bulundukları sınıfa göre SGK’lı hastalardan yüzde 30 ile yüzde 70 arasında ilave ücret isteme hakkına sahipler…
2009 (SUT)’u gereğince, vatandaşlardan alması gereken rakamdan fazla ücret alan Özel Hastaneler, SGK’ya şikayet edildiğinde hastadan alınan ilave ücret, SGK yetkilileri tarafından, hastaneden alınıp, kendisine iade ediliyor ve hastanelere de 200 bin lira ceza uygulanıyordu…
2010 SUT’u ile bu uygulamaya son verildi vatandaşlar Özel Hastanelerinde insafına bırakıldı, bakalım 2011 SUT’un da yine vatandaşlar hastanelerin kucağında bırakılacak mı?
***2009 SUT’u SGK’lıları koruyordu
2009 yılı Sağlık Uygulama Tebliği gereğince, özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri kendisine gelen SGK’lı hastalardan (çalışanlar, emekliler ve bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocuklardan) sadece yüzde 30 oranında ilave ücret isteyebiliyorlardı. Yani bir SSK emeklisi özel hastaneye muayene olmaya gittiğinde SGK bu hastaneye 30 lira muayene parası öderken, özel hastane de bu emekliden en fazla 9 lira (yüzde 30 oranında) ilave ücret isteyebiliyordu.
***Yasadışı ilave ücret alınırsa
2009 SUT’u gereğince, özel hastaneler ve vakıf üniversitesi hastaneleri SGK’lılardan yasadışı bir şekilde olması gerekenden daha fazla ilave ücret aldığında durumu SGK’ya şikayet ettiğinizde, SGK fazla alınan ilave ücreti SGK’lıya geri ödüyor ve ödediklerini de hastanelerin alacaklarından düşüyordu.
***Bir de ceza uyguluyordu
SGK sigortalılarının yasadışı soyan özel hastanelere bir de idari para cezası da uyguluyordu. Uygulamaya göre;
1- Önce fazla alınan ilave ücretleri özel hastaneden alıp, sigortalısına iade ediyor
2- Sonra da özel hastaneye 50 bin liradan-200 bin liraya kadar da ceza kesiyordu
Hem geri ödeme hem de cezalar da özel hastaneler için caydırıcı oluyor, hastaları soymaktan çekiniyorlardı.
***2010 SUT’u SGK’lıları insafa bıraktı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2010 SUT’unda ise görünmez bir el, vatandaşları özel hastanelerin insafına bıraktı. Artık, vatandaşlardan yasadışı bir şekilde ilave ücret isteyen özel hastanelerinde fazla aldıkları paraları SGK geri ödeme uygulamasına son verdi.
***Önce oranı yüzde 70’e çıkardılar
2009 SUT’u gereğince, SGK ile sözleşmesi olan özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri SGK’lı hastalardan yüzde 30 oranında ilave ücret alabiliyorlardı ve daha fazla ilave ücret alırlarsa da durumun SGK’ya şikayet edilmesi üzerine sigortalıya parasını iade ediyorlardı. Ancak, özel hastanelerin yoğun kulis ve baskıları sonrasında 2010 SUT’u ile ilave ücret oranı önce yüzde 30’dan yüzde 70’e kadar çıkarıldı. Yani, önce yasal farkı yüzde yüzden fazla oranda arttırdılar.
***Sonra geri ödemeyi sessiz sedasız kaldırdılar
SGK’nın 60-61 sayılı genelgelerinde SGK’lılardan fazla ilave ücret isteyen hastanelerden bu fazla farkların alınmasına ilişkin düzenleme varken, önce bir el sessiz sedasız, ilave ücretleri yüzde 30’dan yüzde 70’e çıkaran yönerge ile hiç gereği yokken düzenlemeyi kaldırdı.
Ardından, SGK’nın içindeki vatansever-milletini seven bir grup yeni tip 2010 SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) taslağı içindeki, Özel sağlık kuruluşları tip sözleşmesi örneği içine bu güzel uygulamayı geri getirecek cümleleri ilave etti ve web sayfasında da halka duyurdu.
Ancak, Çalışma Bakanlığı’ndan gelen talimat ile sadece ilgili cümleyi oradan çıkarttırıp, özel hastaneler yasadışı fark alsalar bile SGK bu işe karışmayacak dediler. Sonunda, SGK sigortalıları ve vatandaşları özel hastane sahiplerinin insafına bıraktı.
***Fazla ödenenleri geri almak için dava yolu kaldı
2010 yılında, SGK’nın korumasız ve sahipsiz bir şekilde özel hastane sahiplerinin insafına bıraktığı vatandaşlardan, özel hastaneler ile vakıf üniversitesi hastaneleri diledikleri kadar ilave ücret alıyorlar. SGK, da neden bu kadar ilave ücret aldın bu yasadışı demiyor.
Sonrasında, isteyen vatandaş bunda sonra fazla ödediği farklar için mahkemelere gidecek ve mahkeme kararı ile fazla ödediklerini özel hastane sahiplerinden geri alabilecek ama 50 lira 100 lira için mahkemeye giden de yok.
YARIN: 2011 SUT’un da vatandaş sahipsiz bırakılacak mı?
Aile Hekimliği’nde sevk sınırını mahkemeler kaldırdı
Aile Hekimliği yazı dizimizden sonra Sağlık Bakanlığı İletişim Daire Başkanı Osman GÜZELGÖZ uzun ve güzel bir açıklama göndermiş ben de bu dizi boyunca cevapları da buradan yayınlayacağım.
“5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun’un personelin statüsü ve mali haklar başlıklı 3 üncü maddesinin son fıkrasında “Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının durumları ve aile hekimliği uzmanlık eğitimi almış olup olmadıkları da dikkate alınmak suretiyle yapılacak ödeme tutarlarının tespitinde; çalıştığı bölgenin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi, aile sağlığı merkezi giderleri, tetkik ve sarf malzemesi giderleri, kayıtlı kişi sayısı ve bunların risk grupları, gezici sağlık hizmetleri ile aile hekimi tarafından karşılanmayan gider unsurları gibi kriterler esas alınır. Sağlık Bakanlığınca belirlenen standartlara göre, koruyucu hekimlik hizmetlerinin eksik uygulaması veya hasta sevk oranlarının yüksek olması halinde bu ödeme tutarından brüt ücretin % 20’sine kadar indirim yapılır. Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi ücreti, aile sağlığı merkezi giderleri, tetkik ve sarf malzemesi giderleri ve gezici sağlık hizmetleri ödemelerinden Damga Vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz.” hükmü mevcut idi. Ancak mezkur kanunun bazı hükümlerinin iptali için Anayasa Mahkemesi nezdinde iptal davası açılmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin 7/11/2008 tarihli ve 27047 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 21/2/2008 tarihli ve E.: 2005/10, K.: 2008/63 Sayılı Kararı ile aile hekimleri bakımından sevk zorunluluğunu düzenleyen yukarıdaki “veya hasta sevk oranlarının yüksek olması” hükmü iptal edilmiştir.
Sonuç olarak; aile hekimliği uygulamasında aile hekimlerine sevk ile ilgili bir yaptırım uygulanamayacaktır. Aile Hekimleri ülkemizde olmayan sevk zinciri uygulaması başlarsa diledikler kadar hastayı sevk edebilecekler. Öyleyse sevk zinciri neden yok sorusu ise insanın aklına geliyor.