HABERTÜRK-2011’de Sağlık Sistemimizi ne bekliyor 2–Halk, 2011 SUT’unda gece-gündüz tarifesinden de korunmak istiyor–Aile Hekimleri ve personeli sendikalı mı?
29 Aralık 2010
2011’de Sağlık Sistemimizi ne bekliyor 2
Halk, 2011 SUT’unda gece-gündüz tarifesinden de korunmak istiyor
2009 yılı SUT’unda vatandaşı kazıklayan özel hastanelere 200 bin lira ceza uygulanırken, hükümet içindeki özel hastane sahiplerinin baskıları ile 2010 SUT’u ile cezalar komik rakamlara indirildi.
Bazı özel hastaneler, vatandaşlardan o kadar yüksek fark almaya başladılar ki kişinin SGK’dan Genel Sağlık Sigortalısı olup olmamasının önemi kalmadı.
Halkı sahipsiz gören özel hastaneler şimdi de gece-gündüz tarifesine başladılar. Mesai sonrasında bizim SGK ile sözleşmemiz sadece gündüzleridir, akşamları kendi cebinizden bizim fiyatlarımızla tedavi olacaksınız demeye başladılar…
***2011 yılı SUT’un da bakalım ne diyecekler
Yakında, 2011 yılı SUT’u yayınlanacak veya 2010 SUT’u aynen devem ediyor diyecekler. Bakalım 2011 yılında da vatandaş yine özel hastanelerin insafına bırakılacak mı hep birlikte göreceğiz. Vatandaşlardan alması gerekenden fazla para isteyen özel hastanelere 2009 SUT’un ceza kesildiği gibi tekrara devam etmesi halinde hastane ile SGK’nın sözleşmesi de iptal ediliyordu.
***Hastanelerin para cezaları düşürüldü
2009 SUT’unda ilk hatalı uygulamasında özel sağlık kuruluşlarına 50 bin lira, sonrakinde 100 bin lira bir sonrakinde 200 bin lira para cezası uygulayan SGK bu rakamları düşürdü bu yetmiyormuş gibi bir de tavana ceza rakamı getirdi. Tekrarı halinde hastane ile SGK arasındaki sözleşmenin sona erdirilmesi uygulamasına da son verildi.
2010 SUT zeyilnamesi ile bir ayda beş defadan fazla olmayacak şekilde hasta başı şikayetin cezası 5 bin lira ile 15 bin lira arasında değişiyor. Hastanelerin sınıf ve cirolarına göre 5 ile 15 bin lira arasında ceza kesecek. Üstelik bu rakamlara bir de üst sınır getirdi, yine hastanelerin sınıflarına göre bu cezaların aylık toplamı 25 ile 75 bin lirayı geçemeyecek. Yani, bir hastaneye bir ayda en fazla beş kere ceza kesilebilecek daha fazla suç işlese bile cezalandırılamamaktadır.
***Ceza rakamını aşan ilave ücret alabilirlerse kara geçiyorlar
2009 SUT’U ile aylık 200 bin lira kadar ceza uygulayan SGK’nın bu yaptırımı karşısında bazı özel hastane sahipleri, aldıkları fazla ilave ücret ile ceza rakamlarını karşılaştırıyorlardı. Yani, SGK bana ayda en fazla 200 bin lira ceza kesebilir ben hastalardan yasadışı olarak 200 bin liradan fazla fark alırsam kârdayım diyorlardı. 2010 SUT’un ise mesela 5 inci sınıf hastaneler için ceza rakamının tavanı 25 bin lira olduğundan, 200 yerine 25 bin lira için bu karşılaştırmayı yapıyorlar. Birinci sınıf hastaneler ise 200 yerine 75 bin lira için değerlendirme yapıp, halkı ne kadar yasadışı olarak soyabileceklerini hesaplamaya başladılar.
***Gece-Gündüz tarifesine de başladılar
Esasen, SUT’lar gereğince SGK ile sözleşme imzalamış tüm hastaneler 24 saat üzerinden SGK’lılara bakmak zorundadırlar. Ancak, SGK’nın 2010 SUT’u ile sahipsiz bıraktığı vatandaşlara, özel hastaneler gece-gündüz tarifesi uygulamaya başladılar. Gündüz saatlerinde SGK’nın fiyatlarını uygulayıp bunun üzerine bir de yasadışı fark-ilave ücret alıyorlar. Ancak, akşam saatlerinden sonra ise bizim geceleri SGK ile sözleşmemiz yok diyerek kendi fiyatlarını uygulamaya başlıyorlar. Burada da SGK vatandaşları sahipsiz bırakmaya devam ediyor.
Aile Hekimleri ve personeli sendikalı mı?
7 Aralık 2010 günü bu köşeden “Aile hekimi ve personeli artık memur değil” başlıklı yazımıza Sağlık Bakanlığı cevap göndermiş. Diyorlar ki;
“Anayasa Mahkemesi’nin 7/11/2008 tarihli ve 27047 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 21/2/2008 tarihli ve E.: 2005/10, K.: 2008/63 sayılı Kararında aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının Anayasada bahsedilen memurlar ve diğer kamu görevlileri statüsünde olduğu belirlenmiştir. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun kapsam başlıklı 2. maddesinde bu kanunun kamu görevlilerini kapsadığı hususu yer almıştır. Dolayısıyla aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları sendikalara üye olabilmektedirler. Diğer taraftan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının üye oldukları kamu görevlileri sendikaları tarafından aile hekimliği mevzuatı ile alakalı Bakanlığımız aleyhine açılan davalarda menfaat yokluğu nedeniyle davalar reddedilmemektedir. Yani Danıştay nezdinde de aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının sendikalara üye olabileceği kabul edilmiştir.”
Öyleyse biz de soralım, Valilikler aracılığıyla (Sağlık Bakanlığı ile) özel tip sözleşme imzalayan Aile Hekimliği ve personeli, üye oldukları sendikalar ile kiminle ve hangi düzeyde pazarlık- Toplu Sözleşme yapacaklar. Lütfen bu sorunun cevabını da verirseniz, durumu netleştirmiş oluruz. Mesela, 2011 yılı sonunda Memur Sendikaları, Hükümet ile toplu sözleşme (TİS) yapacaklar, yapılacak TİS ile aile hekimleri ve elemanların da hakları, ücretleri görüşülecek mi? Sonuç olarak, Sağlık Bakanlığı da Danıştay’da memur sendikalarının açtıkları davalarda bu kişiler sendikalı olamaz diye savunma yaparlarken, şimdi tersini ifade etmeleri de çifte standartlı bir yaklaşım sergilediklerini göstermektedir.