HABERTÜRK-72,5 milyonun hakkı sıra işçiye gelince mi hatırlanıyor?–Emekli doktorlara zam yok–Bugün Bloomberg HT’deyim

3 Şubat 2010


72,5 milyonun hakkı sıra işçiye gelince mi hatırlanıyor?


 


15 gündür Brezilya, Panama ve Küba’daydım 1 Ocak günü akşamı döndüm. Bu süre zarfında en çok Tekel işçilerinin durumunu merak ediyordum ki yurda döner dönmez taksideki radyodan önce sendika lideri Mustafa Türkel’in açıklaması sonra da üç bakanın açıklamalarını canlı yayında dinleyince durumu netleştirdim…Tekel işçileri sonuç alıncaya kadar eyleme devam edecekler…


 


 


***Bakanlar 4/C’yi bilmiyor


Önce Devlet Bakanı Hayati Yazıcı söze başladı, söyledikleri tek yanlı, hükümet taraflı bakış olmakla birlikte yalanı, yanlışı ve hastalıklı bir bakışı yoktu. Sonrasında keşke Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma Bakanı Ömer Dinçer tek kelime etmeselerdi. Çünkü birisinin görüşü hastalıklı diğerinin ki ise yanlıştı.


Sondan başlayalım Bakan Dinçer, 4/C’nin çok iyi bilinmediğinden dem vurup kendisi baltayı taşa vurup 4/C konusunda hiçbir şey bilmediğini ortaya koydu. Diyor ki Dinçer, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun (DMK) 4 üncü maddesinin C beni kapsamında olanlar, 657 sayılı DMK’nın haklarından da 4/C’liler yararlanıyormuş. Yanlış külliyen yanlış, hiçbir 4/C’li 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun hiçbir maddesi ile ilgili değildir. Hiçbir hakkından hukukundan da yararlanamaz. Bakanın yanlış bilgisini düzeltmesini isterim.


Bu arada Bakan Dinçer’in bile bile milletin gözünün içine bakarak yalan söylediğini ve milleti kandırmak istediğini ise aklımın ucundan bile geçirmek istemediğimi de eklemek istiyorum.


 


***72,5 milyonun hakkını savunmak


Bakan Mehmet Şimşek’in ise söyledikleri akıllara ziyandı. 72,5 milyonun hakkını savundukları için Tekel İşçilerinin taleplerini yerine getirmeyeceklerini, 4/C’li olmaları gerektiğini, hatta bir takım lutüflarla 4/C’lilerin durumunun düzeltileceğini söyledi.


Önce durumu ortaya koyalım, Mehmet Şimşek’e soralım.


 


1-72,5 milyon ülke evladı, Tekel işçileri 4/C’li olsun mu diyor? Bu konuda referandum mu yaptınız yoksa referandum yapabilir misiniz? Buna yüreğiniz yeter mi?


 


2-Nüfusun yüzde 80’den fazlası emekle geçinen 72,5 milyon emeği ucuzlaştırın, işçilere az para verin, memurları süründürün mü diyor?


 


3-Yoksa bir avuç İMF sermayesi, Türk’ün emeğini ucuzlaştır, biz de gelip emek sömürücüsü, insan kemiricisi olalım mı diyor?


 


4-Domuz grini aşısı için ülkenin milyonlarını yurtdışına akıtırken, 72,5 milyonun hakkını savunmayı unuttunuz mu?


 


5-Özelleştirmelerle ülkenin 80 yılda biriktirdiği değerleri üç otuz paraya satarken 72,5 milyonun hakkınız savunmak aklınızın ucundan geçti mi?


 


6-Bütçenin büyük bir kısmını faizci ve rantiyecilere aktarırken 72,5 milyonu aklınıza getirdiniz mi?


 


7-Sadece SGK bazlı teşvikler ile sanayici ve işadamlarına 6,8 milyar lira kaynak aktarırken 72,5 milyonu düşündünüz mü?


 


8-Üç kuruşa satılan Tekel içki işletmelerinin bir yıl sonra sadece yüzde 10 hissesinin daha fazla paraya satıldığını gördüğünüzde 72,5 milyonu hatırlamış mıydınız?


 


***Eylem kırıcı karar alacaklar


4/C’nin ne demek olduğunu, daha önce bu köşeden ayrıntıları ile açıklamıştık kısaca bir kez daha hatırlamakta fayda var.


 


Tekel işçileri, 4/C’ye geçince,


 


-Ücretleri yarı yarıya azalacak


-Yılda 10 ay para alır, 2 ay alamayacaklar


-Kıdem tazminatları, iş sonu tazminatları olmayacak


-Yıllık ücretli izinleri yoktur


-Sendikalı olamazlar


-Toplu iş sözleşmesi yapamazlar


-İş güvenceleri yoktur, işe iade davası açamazlar


-İstirahat alırsa parasını alamazlar.


Yani köleden farksızdır 4/C’liler…


 


İşte yukarıda sıralanan olumsuzluklardan sadece 3 tanesi ile masaya gelen üç bakan, yıllık ücretli izin,  iş sonu tazminatı ve çalışma süresini 12 aya çıkarmayı pazarlık yapmayı düşündüler. Ancak, Türk-İş yönetimi bunu kabul etmedi.


Şimdi ise masada kabul görmeyen üç değişiklik Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya konulacak.


 


***İşçiler arkadaşlarını satacak mı?


 


Bakın, Tekel işçilerinin 50 günlük eyleminin en önemli ilk meyvası halen kamuda çalışan 4/C’lilere 3 yeni hak birden getirdi. Eyleme devam ile diğer bütün haklarını alabilirler diye düşünüyorum. Ancak, yukarıda ifade ettim, Bakanlar Kurulu 4/C’ye 3 yeni hak daha verip, 12 bin Tekel işçisinden en az azından 1000’inin 4/C’ye geçmesini yani kenetlenmiş işçileri dağıtmayı planlıyor. Bakalım işçiler bu oyuna gelecek mi?


 


 


 


 


Bugün Bloomberg HT’deyim


Bundan böyle her hafta pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri ülkemizin yeni TV kanalı Bloomberg HT’de canlı olarak olarak Çalışma Hayatı programı yapacağım. Sizleri de bu kanala davet ediyorum. Yine sizlerden gelecek sorulara canlı yayından interaktif olarak cevap vereceğim ve gündemi değerlendireceğim. Sorularınızı ve sorunlarınızı iletebileceğiniz telefon numaramız 0212 2552871 ve posta adresimiz de [email protected]


 


 


 



 


Emekli doktorlara zam yok


Sayın Ali Tezel, Meclis’te son kabul edilen Tam gün Yasasındaki EMEKLİ AYLIĞINA da yansıyacağını anlaşılan ücretlerin benim gibi eski Emekli Uzman Hekimin maaşına da yansıyıp yansımayacağını gerçekten ÇOK ama ÇOK merak ediyorum. Bu konuda beni aydınlatabilirseniz minnettarınız olacağım. Dr.M.Süreyya Erdoğan Emekli K.B.B.Uzmanı


 


Doktor bey sadece siz değil hemen hemen tüm emekli hekimler bu konuda soru göndermişler. TBMM’de yeni kabul edilen, Tam Gün Kanunu gereğince, sadece bundan sonra Tam Gün’de çalışacaklar doktorlar için emekli aylıklarında bir değişiklik olacak. Kanuna göre uygulama Kanun’un Resmi Gazetede yayımından altı ay sonra başlayacak. Uygulama başlayınca hekimlere verilecek döner sermaye paylarının bir kısmından emeklilik payı kesilecek ve ilerde emekli olduklarında da emekli aylıkları daha fazla olacak. Metne göre, hekimin emekliliğe esas normal kazancı ile (şu anda kesenek kesilen geliri) sigorta primine esas kazancın (SPEK) üst sınırı olan (729 X 6,5=)  4738,5 lira arasındaki rakamın yarısı da emeklilik kazancına eklenecek.


Örneğin bir hekimin şu an emekliliğe esas geliri 1750 lira civarındadır ve SPEK tavanı da 4738,5 liradır. Aradaki fark ise 4738,5 – 1750 = 2988,5 olup bu rakamın yarısı da 2998,5/2= 1494,5 liradır.


O halde bu hekimin emekliliğe esas geliri döner sermayesine göre 1750 + 1494,5 = 3244 liraya çıkacaktır ama bu sebeple ödenecek ilave prim tutarı da aylık 508 lira olacaktır. Ancak bu şekilde yapılan kesinti anında emekli aylığına yansımayacak, bu şekilde çalışılan yıla göre hesaplanacaktır.


Örneğin, 25 yıl ile Kanun’un yürürlüğünden bir sene sonra emekli olacak bir hekimin bu şekilde (döner sermaye ile) 12 ay çalışırsa ödenecek kesinti miktarı 508 X 12 =6096 lira olacaktır. Bu olayın emekli aylığına katkısı 1494,5 X 0.50 / 25= 29,89 lira olacaktır.


Yani, döner sermayeden bir yıl boyunca ilave alınacak prim tutarı 6096 lira olurken bu şekilde döner sermayenin emekli aylığına bir yıllık etkisi sadece yaklaşık 30 lira olacaktır. Ayrıca, ilave döner sermaye kısmından hekimlere emekli ikramiyesi ödenmeyecektir. Kanunun uygulanmasından önce emekli olan hekimlere ise bu tür bir ek yoktur.