HABERTÜRK-Aile Hekimliği’nde neler değişti 1
10 Ocak 2011
Aile Hekimliği’nde neler değişti 1
2005 yılında Düzce’de pilot olarak başlatılan Aile Hekimliği sistemi, 13 Aralık 2010 günü tüm ülkeye yayıldı ama hemen ardından 1 Ocak 2011 günü Aile Hekimliği sistemi, Aile Hekimleri ve Sağlık Personeli için önemli değişikliklere uğradı.
Ücret ve sözleşme usulü değiştirildi
12 Ağustos 2005 günlü Resmi Gazetede yayımlanan, “Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler Ve Sözleşme Şartları Hakkında Yönetmelik” 30 Aralık 2010 gün ve 27801 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, “ AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI KAPSAMINDA SAĞLIK BAKANLIĞINCA ÇALIŞTIRILAN PERSONELE YAPILACAK ÖDEMELER İLE SÖZLEŞME USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” hükümleri ile ortadan kaldırıldı. Yeni Yönetmelik ile Aile Hekimleri ve personelinin sözleşme, çalıştırılma ve ücret ödeme unsurlarında önemli değişiklikler yapıldı.
***Sözleşmedeki önemli değişiklikler
Ø1-Süre değişti: Daha önceden 1 yıl olan sözleşme süresi yeni yönetmelik ile 2 yıla çıkarılmıştır.
Ø2-Sözleşmenin sona erme hali ile disiplin cezaları değiştirildi
Ø3-Acil Tıp teknisyeni de aile sağlığı elemanı olabilecek
Ø4-Kazanç getirici başka iş yapma yasağı değişti
Yeni yönetmelik ile telif hakları ile eserden kazanç elde etme hakkı getirilmiş. Ancak, Ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamazlar, ticarî mümessil, ticarî vekil, kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar kuralı da eklenmiş
***İzin yöntemi değiştirildi
Aile Hekimi ve personeli 30 günlük izin hakkı değişmemekle beraber mazeret izni yıllık iznin bitimine bırakılmış durumdadır. Ayrıca, yıl ortasında yapılan sözleşmelerde 30 günlük izin kıstlaştırılmıştır. Öte yandan, memur olup da sözleşme imzalamadan aile hekimi veya personeli memur gibi izin kullanacaktır. Memur olanların izni sonraki yıla devredilebilecek ama sözleşmeli olanlar aynı yıl içinde izinlerini kullanmak zorunda olup, izinleri sonraki yılda devredilemeyecek.
***Bazı hallerde mazeret izni yıllık izne bağlı değil…
Aile hekimi ve aile sağlığı elemanının isteği üzerine, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü hâlinde veya erkek aile hekimi ve aile sağlığı elemanına, eşinin doğum yapması sebebiyle beş gün izin verilecek.
***Raporluluk hali değişmiş
Sözleşmeli hekim ve personelinin, daha önce memurlar gibi olan hastalık izni işçileri gibi düzenlenmiştir.
Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına, görev yapmalarını etkileyecek hastalıkları hâlinde, bir sözleşme dönemi içinde bir malî yılda, tek hekimin uygun görmesiyle en çok on günlük dönemler hâlinde, toplam kırk güne kadar hastalık izni verilebilecek. Bir defada on günü aşan hastalık izni için sağlık kurulu raporu gereklidir. İdarenin sağlık raporlarının fenne ve usûle uygunluğunu sorgulama hakkı saklıdır. Doksan günü aşan hastalık raporlarının Bakanlığın belirlediği hakem hastane tarafından onaylanması zorunludur.
ØBir sözleşme dönemi boyunca rapor süresi yüzseksen günü aşan aile hekimi veya aile sağlığı elemanının sözleşmesi fesholunmuş sayılır kuralı getirilmiştir.
***Yerine bakacak olanı kendisi bulacak
Sözleşmeli olarak çalıştırılan aile hekimi veya aile sağlığı elemanı, izinli veya raporlu olduğu süre içinde, 5 inci maddede belirtilen şartları taşıyan hekim ya da sağlık personeli ile anlaşarak hizmetin görülmesini geçici olarak sağlar. Bu anlaşma, müdürlükçe uygun görülmesi hâlinde uygulanır. Bu mümkün olmadığı takdirde, müdürlükçe geçici aile hekimi veya geçici aile sağlığı elemanı görevlendirilir.
***Denetimle sözleşme sona erebilecek
Aile sağlığı merkezi, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin 29 uncu maddesi hükmü çerçevesinde, olağan dışı denetimler hariç olmak üzere, altı aylık aralıklarla denetlenir. Yapılan denetimler sonucunda ilgili mevzuat ve sözleşme şartlarına aykırı fiillerin tespit edilmesi hâlinde aykırılığın mahiyetine göre;
Øa) Adlî yönden, 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerine göre,
Øb) İdarî yönden 13 üncü ve 14 üncü madde hükümlerine göre,
Øc) Kamu zararı oluşturan malî hususlar yönünden; 27/9/2006 tarihli ve 2006/11058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre,
gerekli işlemler tesis edilecek.
***Sözleşmenin yetkili merci tarafından sona erdirilmesi genişletilmiş
Sözleşmeyle çalıştırılan aile hekimi ve aile sağlığı elemanının sözleşmesi, vali tarafından herhangi bir ihbar veya ikaza gerek duyulmadan aşağıdaki hâllerde sona erdirilir:
a) Aile hekimine kayıtlı kişi sayısının aralıksız iki aydan fazla süreyle (aylık yapılan üçüncü bildirimde) bin kişinin altına düşmesi.
b) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinin (4), (5) ve (7) numaralı alt bentlerinde belirlenen şartlar ile bu Yönetmelikte belirtilen şartların taşınmadığının anlaşılması veya bu şartların sonradan kaybedilmesi. (5 yıl geri dönme yasağı var)
c) Aile Hekimi ve personeline yasaklanmış faaliyetleri yapanların da sözleşmesi feshedilecek bu durumda olanların bir yıl geri dönme yasağı getirilmiştir.
ç) Kurumundan aylıksız veya ücretsiz izinli sayılanlar hakkında, yüksek disiplin kurullarınca verilen Devlet memurluğundan çıkarma cezasına veya sözleşmenin sona erdirilmesine dair kararın valiliğe bildirilmesi halinde de sözleşme sona erdirilecektir. (5 yıl geri dönme yasağı var)
d) Çalışanın kadrosu veya pozisyonundan istifa etmesi ile de sözleşme sona erecektir ve bir yıl geri dönme yasağı vardır.
e) Mücbir sebepler hariç, özürsüz olarak kesintisiz on gün görev başında bulunulmaması da sözleşmenin sona ermesini gerektirir ve bir yıl geri dönmeme yasağını içerecektir.
f) Sağlık sebebiyle bir sözleşme döneminde yüzseksen günü aşan süreyle görevin ifa edilememesi de sözleşmenin sona ermesine sebep olacaktır ve sağlık raporu getirilinceye kadar yeniden sözleşme yapılamayacaktır.
Ayrıca;
g) Eczane veya medikal firmaları, beşerî ilaç firmaları veya özel sağlık kuruluşları gibi mesleği ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerinin temsilcileri ile etik dışı haksız çıkar ilişkisinde bulunulduğunun tespit edilmesi. (5 yıl geri dönme yasağı var)
ğ) Menfaat karşılığında gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlendiğinin tespit edilmesi. (5 yıl geri dönme yasağı var)
h) 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin (E) bendinde yer alan suçların işlendiğinin mahkeme kararıyla sabit olması. (5 yıl geri dönme yasağı var)
ı) Gözaltına alınması veya tutuklanması hâlinde görevi başında bulunamama süresinin sekiz haftayı aşması.
YARIN:Hekim ve personelin ücretleri de değiştirildi